Vijftig jaar geleden hadden ze er vast nog niet van gehoord, maar coderen en programmeren wordt steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven van kinderen. Ook bij ons op school zijn vorig jaar de eerste codeer robotjes geïntroduceerd en een heuse 3D-printer.
Voor sommige kinderen is dit gewoon leuk maar andere kinderen willen het ook zelf kunnen: 3D-ideeën uitwerken, apps maken, een website bouwen… Hobby’s 2.0

Je eigen website bouwen
Zoals dat gaat met hobby’s heb je wel enige instructie nodig. Op dit moment zie je dan ook steeds meer boeken verschijnen over coderen voor kinderen. Want coderen, daar begint alles mee. Dat heb ik inmiddels wel geleerd…
Dit 94 pagina’s tellende handboek neemt je mee in hoe je ‘uit het niets’ een website opbouwt. De Dojocommunity eromheen is een belangrijk element en kan ook zeer behulpzaam zijn: zo zijn er meerdere Dojo’s in Nederland die ook evenementen organiseren en kun je contact met elkaar onderhouden en van elkaar leren.
Wat onze zoon ervan vond
Het liefst wilde hij meteen aan de slag. Gewoon proberen. Maar met alleen proberen kwam hij er niet uit. Dat viel even tegen. Ik heb hem zelf best wel even op weg moeten helpen.
Toen hij eenmaal het begin gehad had, kwam de lol erin: als je de taal van de computer leert spreken (coderen) blijkt er heel veel mogelijk. Na wat overtypwerk uit het boek, hadden we zowaar een eerste zelfgemaakte internetpagina!
Eerder had hij het boek Scratch in huis. Vergeleken daarmee heeft onze zoon er veel meer in gelezen: hij wil snel informatie kunnen vinden en het liefst zo min mogelijk lezen om zo ver mogelijk te komen. Althans, zo gaat het hier. Liever proberen dan eerst heel veel lezen ;) De Ninja-plaatjes in het boek vond hij leuk. Een echte jongen.

Wat ik ervan vond
Na de ervaring met andere programmeerboek was ik positief verrast ben over de bruikbaarheid van dit boek. Dit is geschikter voor jongere kinderen. Mede omdat het heel grafisch is geschreven.
Een pluspunt vind ik dat ze werken vanuit een voorbeeld (vier ninja’s maken een website voor hun band Nanonauten) en dat door het boek heen deze voorbeeldwebsite opgebouwd wordt.
Natuurlijk kun je die stappen ook voor je eigen website volgen. Wat ik mis is een register, dat je even een bepaalde term op kunt zoeken. Wel vind je achterin een overzicht met belangrijke termen.
De ondersteuning van de website die bij dit boek hoort is, (voor mij als programmeerleek) meer dan welkom. Wat ik wel heb gemerkt is dat je niet te ver vooruit moet kijken, stapje voor stapje van onderaf een website opbouwen. Toch is het enorm verrassend hoe snel je al resultaat hebt!
En dat maakt het ook leuk, zo wil je telkens nét even verder gaan… Houd er wel rekening mee dat het zo kan zijn dat je je kind in het begin best wel moet ondersteunen om vooruit te komen. Onze zoon van 8 had echt behoefte aan hulp. Maar wie weet wat voor een wizzkidz er bij jullie thuis zitten…
Zelf zijn we nog niet zo ver dat de website af is. Maar de komende winterperiode is een mooie tijd om ons eens verder te verdiepen in het bouwen van een website. Een leuke en leerzame hobby wat mij betreft!
Meer informatie vind je hier.
Programmeren & coderen
- Speelgoedrobots maken & programmeren
- Robotica speelgoed programmeren
- Computational thinking
- Game studio Nintendo Switch review
- Meccanoid G15KS review
- Mind Designer robot review
- Miko Robot review
- Co-de-rups review
- Codi de Robodino review
- Sphero Mini Activity set review
- Coderen met pinguïns review
- Creëren met code review
- Eigen website maken
Kinderboeken
- Sloddervos 2 review
- Mo’s daughters review
- Nijntje boek review
- Een taart voor kleine beer review
- Boekskes
- Mijn kleuterboek review
- Rupsje Nooitgenoeg
- Star Wars gouden boekjes
- Artie Farty review
- De Gorgels van Jochem Myjer
- Explorer academy review
- Je kind als proefkonijn review
- Wild van Freek tijdschrift review
- Harry Potter and the Cursed Child review
- Gonnie & vriendjes review
- Spelen met prentenboeken review
- De kleine walvis review
- Een huis voor Harry review
Kinderboeken
- Voorleesboeken & prentenboeken
- Babyboekjes
- Kinderboeken
- Sprookjesboeken
- Zoekboeken
- Meiden boeken
- Educatieve en leerzame kinderboeken
- Populaire stripboeken
- Stripboeken voor kinderen
- Vakantieboeken & doeboeken
- Moppenboeken voor kinderen
- Stickerboeken
- Vriendenboekjes
- Persoonlijke kinderboeken
- Christelijke kinderboeken & series
- Luisterboeken & podcasts
- Young adults kinderboeken
- Roald Dahl kinderboeken
- Boeken voor pubers die niet van lezen houden
- ebooks voor vrouwen
- Reisgidsen Nederland met kinderen
- Tijdschriften kinderen
- Gratis kinderboeken
- Kinderzwerfboek
- Minibieb bibliotheken
- Gen Z: Wie zijn ze en hoe beïnvloeden ze de wereld om ons heen? - 27 oktober 2023
- Schimmelinfecties bij kinderen gevaarlijk? - 5 oktober 2023
- Sinterklaas België; waar, wanneer en verschillen - 1 oktober 2023
Mijn zoon heeft dit boek nu bijna uit. Echt leuk om zo je eigen website te bouwen.