Skip to Content

Creëren met code review; Je eigen website en game maken

Creëren met code review; Je eigen website en game maken

Vijftig jaar geleden hadden ze er vast nog niet van gehoord, maar coderen en programmeren wordt steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven van kinderen. Ook bij ons op school zijn vorig jaar de eerste codeer robotjes geïntroduceerd en een heuse 3D-printer.

Voor sommige kinderen is dit gewoon leuk maar andere kinderen willen het ook zelf kunnen: 3D-ideeën uitwerken, apps maken, een website bouwen… Hobby’s 2.0

Creëren met code review; Je eigen website en game maken - Mamaliefde

Je eigen website bouwen

Zoals dat gaat met hobby’s heb je wel enige instructie nodig. Op dit moment zie je dan ook steeds meer boeken verschijnen over coderen voor kinderen. Want coderen, daar begint alles mee. Dat heb ik inmiddels wel geleerd…  

Dit 94 pagina’s tellende handboek neemt je mee in hoe je ‘uit het niets’ een website opbouwt. De Dojocommunity eromheen is een belangrijk element en kan ook zeer behulpzaam zijn: zo zijn er meerdere Dojo’s in Nederland die ook evenementen organiseren en kun je contact met elkaar onderhouden en van elkaar leren.

Wat onze zoon ervan vond

Het liefst wilde hij meteen aan de slag. Gewoon proberen. Maar met alleen proberen kwam hij er niet uit. Dat viel even tegen. Ik heb hem zelf best wel even op weg moeten helpen.

Toen hij eenmaal het begin gehad had, kwam de lol erin: als je de taal van de computer leert spreken (coderen) blijkt er heel veel mogelijk. Na wat overtypwerk uit het boek, hadden we zowaar een eerste zelfgemaakte internetpagina!

Eerder had hij het boek Scratch in huis. Vergeleken daarmee heeft onze zoon er veel meer in gelezen: hij wil snel informatie kunnen vinden en het liefst zo min mogelijk lezen om zo ver mogelijk te komen. Althans, zo gaat het hier. Liever proberen dan eerst heel veel lezen ;) De Ninja-plaatjes in het boek vond hij leuk. Een echte jongen.

Creëren met code review; Je eigen website en game maken - Mamaliefde

Wat ik ervan vond

Na de ervaring met andere programmeerboek was ik positief verrast ben over de bruikbaarheid van dit boek. Dit is geschikter voor jongere kinderen. Mede omdat het heel grafisch is geschreven.

Een pluspunt vind ik dat ze werken vanuit een voorbeeld (vier ninja’s maken een website voor hun band Nanonauten) en dat door het boek heen deze voorbeeldwebsite opgebouwd wordt.

Natuurlijk kun je die stappen ook voor je eigen website volgen. Wat ik mis is een register, dat je even een bepaalde term op kunt zoeken. Wel vind je achterin een overzicht met belangrijke termen.

De ondersteuning van de website die bij dit boek hoort is, (voor mij als programmeerleek) meer dan welkom. Wat ik wel heb gemerkt is dat je niet te ver vooruit moet kijken, stapje voor stapje van onderaf een website opbouwen. Toch is het enorm verrassend hoe snel je al resultaat hebt!

En dat maakt het ook leuk, zo wil je telkens nét even verder gaan… Houd er wel rekening mee dat het zo kan zijn dat je je kind in het begin best wel moet ondersteunen om vooruit te komen. Onze zoon van 8 had echt behoefte aan hulp. Maar wie weet wat voor een wizzkidz er bij jullie thuis zitten…

Zelf zijn we nog niet zo ver dat de website af is. Maar de komende winterperiode is een mooie tijd om ons eens verder te verdiepen in het bouwen van een website. Een leuke en leerzame hobby wat mij betreft!

Floortje