Skip to Content

Je kind als proefkonijn review; inclusief marshmallow test

Je kind als proefkonijn review; inclusief marshmallow test

Wij zijn als papa en mama vaak op “onderzoek” uit om onze oudste dochter Lola beter te leren kennen. Wat voor meisje is ze eigenlijk? Begrijpt ze ons echt zo goed als wij denken? Wie ziet ze als ze in de spiegel kijkt?

Ze maakt ons iedere dag nieuwsgieriger om te ontdekken wie ze is en hoever haar ontwikkeling is. Toen ik las over het boek ‘Je kind als proefkonijn’ wist ik direct dat dit echt een boek was voor ons. Ik vertel je waarom!

Je kind als proefkonijn

Je kind als proefkonijn - Mamaliefde.nl

‘Je kind als proefkonijn’ is geschreven door psycholoog, journalist en mama van twee meiden, Otje van der Lelij. De illustraties zijn gemaakt door de broer van Otje, illustrator en storyboardtekenaar Gijs van der Lelij. In het boek vind je maar liefst 25 van de leukste psychologische tests voor in huis voor ouders en hun kinderen van 0 t/m 12 jaar.

Voorin het boek staat een duidelijk overzicht van alle testen met daarbij voor welke leeftijd ze zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende ‘marshmallowtest’ voor kinderen van 3 t/ m 8 jaar, ‘de spiegelproef’ voor je dreumes en de ‘Hi Ha hondenpoep’-test voor 0 t/m 12 jaar. Iedere test staat duidelijk omschreven met alle benodigdheden en hoe je hem uit moet voeren.

De spiegelproef

Ruim een half jaar geleden deden wij met Lola toevallig al de spiegelproef om te kijken of Lola al zelfbewust was. We plakten een stipje op haar voorhoofd en keken wat haar reactie was toen ze in de spiegel keek. De grote test was of ze het stipje op haar eigen hoofd zou proberen te pakken óf die op het hoofd van haar spiegelbeeld.

Lola pakte het stipje op haar eigen voorhoofd en was dus “geslaagd” voor de test. Kinderen tussen de anderhalf en twee jaar leren dit in die periode en dit betekent een grote stap in de ontwikkeling. Het is dus leuk om dit ook uit te testen bij je eigen dreumes of hij of zij al slaagt voor de test.

De Marshmallowtest

Naast de spiegelproef staat ook de marshmallowtest in het boek. Het is een ontzettend leuke test waarbij je jouw kind iets lekkers (bijvoorbeeld een marshmallow) voorlegt en hem daarmee probeert te verleiden. Beloof hem dat wanneer hij de marshmallow niet opeet, hij er daarna nóg eentje krijgt. Dan ga je weg en film je 15 minuten stiekem wat hij doet.

Eet hij de marshmallow meteen op, of kan hij de verleiding weerstaan en kan hij al die tijd wachten met snoepen zodat hij er nog één krijgt als beloning? Of je kindje wel of niet kan wachten, zegt veel over het doorzettingsvermogen en zelfbeheersing van je kind. Superleuk om deze simpele test eens te proberen, toch!?

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van jouw kind(eren) en wil je dat graag uittesten, dan is dit boek echt iets voor jou!

Floortje