Skip to Content

Artie Farty; voor creatieve knutsel ideeën review

Artie Farty; voor creatieve knutsel ideeën review

Kunstzinnige kinderen, ik houd ervan. Maar om nou te zeggen dat ik onze kinderen opvoed tot kunstzinnige kinderen… Artie Farty heeft ons echter wel mooie ideeën gegeven. Mwah. En toch vind ik het waardevol om kinderen iets kunstigs mee te geven. Niet dat ze de nieuwe Picasso moeten worden, of dat ze “museumbezoek” opschrijven als favoriet uitje.

Maar ik hoop wel dat ze kunst leren waarderen. Dat ze simpelweg kunnen genieten van iemands creativiteit, zich kunnen laten inspireren en ook anders kunnen kijken naar de werkelijkheid: gewoon omdat het leuk is. Ha, dat klonk al aardig kunstzinning ;) Maar dan… Hoe voed ik onze kinderen zo kunstzinnig op?

Artie farty; over creatief je kinderen opvoeden - Mamaliefde.nl

Hier schiet Nicoline Slingelandt te hulp. Zij schreef een handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders: Artie Farty. En die tips variëren van dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je kind à la “Hee, dat lijkt wel een hondje!” (oeps, that’s me…) tot mentale voorbereiding op een museumbezoek met kinderen:

“Ik moet alweer plassen!” of de alom bekende vraag “wat te doen met kinderkunst?” (een tipje van de sluier: met het weggooien van een kunstwerk, gooi je niet je kind weg…). Kortom, herkenbaarheid en nuchterheid alom.

En juist die luchtige benadering maakt dat Nicoline er goed in slaagt om “de kunst” op een laagdrempelige manier in huis te brengen. En nog leuker, om zelf met je kind aan de slag te gaan.

Kunstzinnige zelfmakers

Artie farty; over creatief je kinderen opvoeden - Mamaliefde.nl

Want naast alle tips en achtergronden is dat toch wel het allerfijnste onderdeel van het boek: de kunstzinnige zelfmakers. Elke zelfmaker is geïnspireerd door een kunstwerk dat verstopt zit achter een QR-code.

Hoewel de code het schilderij “onthult” en er ook nog verdere ideeën te vinden zijn om te maken, vind ik het toch jammer dat de smartphone dan weer op tafel komt. Maar: ook zonder smartphone spreken de zelfmakers voor zich.

Stippenkunst

En dat veel verschillende kunstwerken als inspiratiebron dienen, geeft zeer gevarieerde zelfmakers. Van sensory play-ideeën tot zelf foto’s bewerken, allerlei technieken komen voorbij. Bij elke zelfmaker staat vermeld vanaf welke leeftijd de zelfmaker geschikt is.

Sommige “opdrachten” zijn vanaf twee jaar geschikt, en een aantal vanaf 9 jaar. Wij pasten de Stippenkunst zelfmaker, geschikt van 9 jaar, een beetje aan en onze kinderen van 4 en 7 hebben heel veel A4-tjes vol gestippeld met verf en een wattenstaafje.

Ook een pluspunt van dit boek: de zelfmakers zijn boeiend voor jonge en oudere kinderen. Dus voorlopig scroll ik niet meer eindeloos door allerlei DIY-ideeën op Pinterest, maar pak ik eerst dit boek erbij. Kunstzinnig opvoeden én ook nog eens plezier voor ouder en kind: aanrader!

Waar haal jij je creatieve inspiratie vandaan?

Floortje