Skip to Content

Codi de Robodini VTech review

Codi de Robodini VTech review

Een speelgoedwinkel ligt er vol mee, zo vol dat je eigenlijk geen idee hebt wat je nu op het verlanglijstje voor de verjaardag van je zoon of dochter moet zetten. Of voor het verlanglijstje voor Sinterklaas.

Ik heb het natuurlijk over speelgoed. Een beetje hulp bij het samenstellen van een verlanglijstje kun je wel gebruiken. Je vraagt eens wat rond aan vrienden en familieleden die kinderen in dezelfde leeftijdscategorie hebben en zo doe je wat ideeën op. Zoals deze RoboDino.

Ook kun je te rade gaan bij Speelgoed van het Jaar. Speelgoed van het Jaar nomineert jaarlijks 31 artikelen onderverdeeld in 7 categorieën. Speelgoed krijgt niet voor niets een nominatie en je kunt er dus wel vanuit gaan dat het in ieder geval de moeite waard is om eens nader te bekijken.

Ik (Marieke) mocht één van de genomineerde artikelen uitproberen, namelijk Codi, mijn RoboDino van VTech. In deze blog deel ik mijn mening en of ik het eens ben met de mening van de jury.

Codi, mijn RoboDino

Codi de Robodini VTech review - Mamaliefde

Codi, mijn RoboDino is onderdeel van de speelgoedlijn preschool van VTech. VTech Preschool speelgoed is de ideale manier voor je kind om zich voor te bereiden op school. Leer zingen, tellen, tekenen, schrijven en woordjes!

Het Vtech Preschool speelgoed is interactief en kan geluid maken. Ook heeft het speelgoed verschillende niveaus waardoor je kind iedere keer weer uitgedaagd kan worden en is met name geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Daarnaast is deze dino genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 0 t/m 3 jaar. De set bestaat uit een vriendelijk uitziende dinosaurus, 9 stekels (3×3) die je op de rug van de dino kunt plaatsen en een oranje dino-ei waarin je de stekels kunt opbergen.

De stekels zijn onder te verdelen in drie verschillende kleuren:

  • 3 rode stekels: een dino, een robot en een monster
  • 3 gele stekels: blij, boos en moe
  • 3 blauwe stekels: marcheren, hiphop of ballet

Je kunt in totaal 3 stekels op de rug van de dino plaatsen. Met in totaal 9 stekels kun je 27 variaties maken. Elke variatie speelt een ander liedje of muziekstuk wat past bij de stekels die je hebt geplaatst.

Kies je bijvoorbeeld voor het rode monster, de gele boos en de blauwe hiphop, dan gaat de dino hiphoppen als een monster die boos is. Zie jij het al voor je? Ik kan je vertellen dat het in één woord hilarisch is!

Meer informatie vind je hier.

Spelen, leren en ontwikkelen

Codi de Robodini VTech review - Mamaliefde

Het speelgoed dat VTech op de markt brengt is over het algemeen niet alleen leuk om mee te spelen, het is vaak ook nog leerzaam. Zo ook met Codi, mijn RoboDino.

Als peuters en kleuters daarmee spelen ontwikkelen ze zich op de volgende gebieden:

  • Oorzaak en gevolg: kinderen plaatsen stekels op de dino en dat zorgt voor vrolijke reacties van de dino zelf.
  • Imitatiespel: de vrolijke zinnetjes en liedjes nodigen uit tot meedoen en nadoen.
  • Motorische vaardigheden: het plaatsen van de stekels is een secuur werkje en draagt bij aan de motoriek. Daarbij zijn er ook knoppen die je kunt indrukken zodat er een muziekje wordt afgespeeld.
  • Sociaalemotionele ontwikkeling: kinderen maken kennis met verschillende karakters (de rode stekels) verschillende emoties (de gele stekels) en verschillende muziekstijlen (de blauwe stekels). Dat draagt bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling.

Genomineerd speelgoed van het jaar

Zoals ik al in de inleiding schreef is Codi, mijn RoboDino genomineerd tot Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 0 t/m 3 jaar. Waarom dit artikel is genomineerd vertelt de jury op de website van deze stichting. Een ontwikkelingspsycholoog geeft daarbij een toelichting.

Mening van de jury: “Een dino met uitstraling! Hij ziet er schattig uit, heeft grote stukken die makkelijk in de hand liggen, is robuust. Met de verschillende “stekels” kun je eindeloos combineren. Vast ook heel leuk voor jongetjes.”

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: “Codi is een aansprekende dinosaurus (een lieve T-rex met grote ogen) die kan dansen op muziek.

Peuters kunnen het gedrag van de dino ‘programmeren’ met behulp van drie stekels, die ze op de rug van de dino kunnen plaatsen. Met de stekels kunnen jonge kinderen ontdekkenderwijs karakter, stemming/gevoel en dans/muziek combineren waardoor de dino 27 variaties in gedrag (dans en muziek) kan laten zien.

De emoties zijn niet heel erg gedifferentieerd, dus het is de vraag of jonge kinderen deze kunnen onderscheiden. De variaties, beweging/dans en muziek maken de dino tot leuk speelgoed waar jonge kinderen veel plezier aan zullen beleven.

De RoboDino kan muzikaliteit bevorderen en inzicht in oorzaak en gevolg.”

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij! Op de website Speelgoedvanhetjaar kun je tot 3 november 2019 stemmen wie jij vindt dat zou moeten winnen per leeftijdscategorie.

En om het stemmen nog leuker te maken, maak je kans om het genomineerde speelgoed te winnen!

Onze ervaringen

Codi de Robodini VTech review - Mamaliefde

Hilarisch! Dat was het eerste woord wat in mij opkwam toen we de RoboDino voor het eerst aanzetten en deze schaamteloos begon te dansen. De kinderen lagen dan ook helemaal dubbel van het lachen!

Ik heb deze Dino getest met mijn 2 kinderen; Elin van 5 jaar (bijna 6) en Joas van 3 jaar (bijna 4). De adviesleeftijd voor deze RoboDino is 2-5 jaar. Precies geschikt voor Joas, maar Elin zit qua leeftijd al op de bovengrens. En dat merkte je tijdens het spelen goed.

Ik liet de verschillende stekels zien en vertelde welk karakter, emotie of muziekstijl erbij hoorde en Elin snapte direct wat de bedoeling was en probeerde gericht allerlei variaties uit. Joas vond het voornamelijk heel grappig en hilarisch en speelt er superleuk mee, maar net wat minder gericht dan dat Elin dat doet.

Tussen de liedjes en muziekjes van de 27 verschillende variaties had voor mij wat duidelijker onderscheid mogen zitten, aan het liedje herken je niet altijd welk karakter, emotie of muziekstijl er nu precies bij hoort.

Zoals we van VTech wel gewend zijn is ook dit speelgoed stevig en robuust en gewoonweg niet stuk te krijgen. Prima voor de kleine kinderhandjes. De Dino ziet er heel vriendelijk en kleurrijk uit, zeker niet om bang van te worden.

Het gedrag van de dino is soms echter wel wat onvoorspelbaar, je weet maar nooit welke kant hij uitgaat als hij gaat dansen en hij zou zomaar op je af kunnen komen.

Mijn kinderen hadden wel even de neiging om dan achteruit te gaan, maar toen eenmaal het knopje om was dat hij echt niks doet, durfden ze hem tijdens het dansen gelukkig ook te aaien.

Codi, mijn RoboDino is het leukst om aan een 2- of 3 jarige te geven

Kortom; Codi mijn RoboDino is superleuk en leerzaam speelgoed en zeker een aanrader om cadeau te doen. Het behoort absoluut thuis in het rijtje van genomineerd speelgoed in de categorie van 0 tot en met 3 jaar.

Ik ben het eens met het juryrapport, maar deze dino is niet alleen leuk voor jongens, ook voor meisjes is het gewoon erg leuk speelgoed!

Floortje