Skip to Content

Mo’s Daughters review van meiden boeken

Mo’s Daughters review van meiden boeken

Al van jongst af aan zoeken we iemand tegen wie we opkijken; iemand die een voorbeeld voor ons kan zijn, een soort rolmodel / idool. Dat kan iemand zijn die we kennen, maar ook iemand van de tv of uit een boek.

Het fijnste is het als die persoon een stukje herkenning geeft, dat kinderen zichzelf erin herkennen. Als ik kijk naar mijn kinderen wil mijn dochter graag een prinsesje zijn en houdt ze van poppen en make-up en is mijn zoon groot fan van ridders en auto’s.

Dat zijn tenslotte de voorbeelden die zij om zich heen zien.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Mo's Daughters review van meiden boeken - Mamaliefde

Als ze net op school komen, zijn ze er nog niet zo mee bezig; jongens en meisjes ze spelen nog allemaal met elkaar. Hooguit zullen ze zich er bewust van zijn dat er verschillen zijn qua lichaamsbouw en dat meisjes er anders uitzien dan jongens.

Maar verder… Dit gaat echter steeds meer een rol spelen; want als jongen kan je toch echt niet met Barbies spelen of nagellak dragen.

Thuis maak ik daar nooit zoveel problemen van; als zoonlief in een prinsessenjurk wil rondlopen is dat prima. Maar als hij met nagellak naar school wil probeer ik daar toch met hem het gesprek over aan te gaan.

Dat andere kinderen daar misschien anders over denken en we dus misschien beter zijn teennagels kunnen lakken. Of alleen een duim. M

et name de laatste tijd zijn ze daar heel bewust mee bezig omdat ze een vriendinnetje hebben dat een jongen wil zijn en niet meer met meisjes wil spelen en bij voorkeur dus met onze zoon terwijl dat afgelopen jaar 50/50 was.

Bij de kleuters kleden ze zich ook nog om in de klas, maar vanaf groep 3 gaan ze naar de gymzaal en zijn er speciale jongens- en meisjeskleedkamers en moeten ze na afloop douchen.

Meisjes in de hoofdrol

Mo's Daughters review van meiden boeken - Mamaliefde

Met name in de leeftijd van 0 tot 6 jaar maken kinderen een enorme ontwikkeling door als het gaat om de persoonlijkheid en wat ‘jongens’ en ‘meisjes’ zijn. Ze nemen normen en waarden over en dus ook ‘wat het betekent’ om een jongen of meisje te zijn.

Ouders, school maar zeker ook de media (inclusief boeken) spelen hier de belangrijkste rol in. Wist je dat wereldwijd jongens en meisjes vanaf 6 jaar denken dat intelligentie een eigenschap is die bij jongens hoort, en niet bij meisjes?

De voorbeelden die ze zien op tv of krijgen te horen als ze worden voorgelezen spelen daarbij een grote rol. Kinderen proberen zich daarmee te vereenzelvigen en nemen altijd bewust of onbewust een boodschap mee die de normen en waarden bepalen.

Of wist je dat in de meeste kinderboeken jongens de hoofdrol hebben of dat het over dieren gaat? In maar 20% van de 50 bestverkochte boeken in 2018 was er een meisje in de hoofdrol. Meer dan 75% van de kinderboeken (0-6 jaar) heeft een jongen in de hoofdrol. (Bron)

Dit geldt ook voor boeken die pas net uit zijn. Zelf had ik hier nog nooit zo bij stil gestaan, maar als je er bij nadenkt zijn het inderdaad met name jongens die stoere avonturen beleven, grenzen verleggen of slimme dingen bedenken.

En als het om meisjes gaat zijn ze vaak een prinses, fee of een andere sprookjesfiguur. Dat is wat we onze kinderen voorlezen en ze dus onbewust meegeven als voorbeeld.

Terwijl meisjes net zo slim zijn en spannende avonturen kunnen beleven. Er zijn speciale campagnes die meisjes moeten overhalen om voor een technisch beroep te laten kiezen. Dus waarom zouden we daar niet al op jonge leeftijd mee beginnen?

Daarom heeft Mo’s Daughters er bewust voor gekozen om meisjes de hoofdrol te laten spelen in hun boeken. Sterker nog, niet alleen als het gaat om de hoofdfiguren maar ook over de bijrollen zoals de ouders.

Waarbij de taken eerlijk verdeeld zijn en het niet alleen maar zo is dat de man werkt en de vrouw thuisblijft.

Mo’s Daughters

Mo's Daughters review van meiden boeken - Mamaliefde

Mo’s Daughters is een concept dat is bedacht om meisjes groter te maken. Zonder de traditionele stereotypes maar juist die zichzelf zijn en het beste in zichzelf naar boven halen.

Op dit moment zijn er tien titels verschenen, waarin meisjes de hoofdrol spelen. Ze gaan eropuit, zijn zelfredzaam, nieuwsgierig, niet bang en verkennen de wereld op hun eigen manier. Zo zijn er de superheld, globetrotter, avonturier, wetenschapper en ‘eigenwijze peuter’.

Karakters die eruitzien als ‘gewone’ kinderen en als voorbeeld kunnen dienen voor kinderen als ze worden voorgelezen, of als ze wat ouder zijn zelf kunnen lezen.

Deze karakters zijn niet zomaar gekozen, ook al zullen de kinderen het zelf niet meekrijgen, zit hier een hele studie achter.

Zo blijkt uit onderzoek dat meisjes vaker worden gewaarschuwd om voorzichtig te doen dan jongens. Dit nemen meisjes toch onbewust mee en zijn daarom een stuk rustiger dan jongens.

Dus stimuleren de avonturier Mila en de globetrotter Maan om de wereld te ontdekken en grenzen te verleggen waardoor ze veerkrachtiger worden en meer lef zullen vertonen.

Op de website van Mo’s Daughters maak je kennis met de verschillende karakters en is ook hun ‘vriendenboekjespagina’ te vinden. Zo kun je zelf ook kijken welk karakter het beste bij je kind past en een voorbeeld voor ze kan zijn.

De onderwerpen sluiten ook aan bij de belevingswereld van kinderen; zo is er een verhaal rondom vogels, de regenboog, knuffels of een ontdekkingsreis. Zo blijven de verhalen dicht bij de kinderen zelf en vinden ze het ook leuk om er naar te luisteren.

Mijn kinderen (niet alleen mijn dochter, maar ook mijn zoon) vraagt regelmatig om één van deze boeken voor te lezen. En ook papa leest dit graag voor omdat het vrij korte verhalen zijn die prima zijn voor te lezen voor het slapen gaan.

Voorbeeld in woord en beeld

Mo's Daughters review van meiden boeken - Mamaliefde

Niet alleen als het gaat om de verhalen zijn deze boeken een voorbeeld, ook bij de prachtige illustraties is uitgebreid stilgestaan. Deze zijn eenvoudig zodat ze interessant blijven voor kinderen, maar vol met details en vrolijke kleurtjes.

Ook voor de jongedames die de hoofdrol spelen is er veel aandacht geweest. Zo zijn ze niet (half) aangekleed zoals je ziet op de tv of in films en dragen ze comfortabele kleding waarin ze lekker kunnen spelen. Ook de diversiteit qua huidskleur, haartype en lichaamsvorm komen terug in de karakters.

Onderzoek (bron) toont aan dat al bijna 1/3 van kinderen een ‘ideaal lichaam’ kiest dat dunner is dan ze zelf nu denken te zijn, omdat het voorbeeld is dat ze krijgen zoals lichaamsproporties en kenmerken.

Ook op jonge leeftijd zijn kinderen bezig met het ontwikkelen van hun zelfbeeld en dus hoe ze hun lichaam zien. Als ik kijk naar mijn dochter wil ze bijvoorbeeld ook graag make-up dragen, want dat ziet ze op tv en YouTube ook voorbij komen.

Ook merk ik dat ze het daar onderling steeds vaker over hebben en vergelijkingen in worden gemaakt. Van groot en klein, tot dik en dun of blank en huidskleur. Terwijl ze er daarvoor nog helemaal niet bij stil stonden.

Boeken met een boodschap

Mo's Daughters review van meiden boeken - Mamaliefde

Om kinderen niet alleen een mooi verhaal te laten vertellen staan er achterin ook wat ‘extraatjes’ zoals een voorbeeld van een experiment of een tip waarmee je kind de wereld kan ontdekken zoals het meisje uit het boek. Zo worden ze gestimuleerd om ook zelf op ontdekking te gaan.

De boeken zijn ook perfect om als cadeau te geven. Voor een verjaardag of met Sinterklaas of Kerst. Voorin kan je de naam van het kind schrijven en een korte boodschap achterlaten.

Ook vind je aan de binnenkant van de kaft een prachtige boodschap voor meisjes die ze stimuleert zichzelf te leren kennen en te ontdekken wat ze zelf willen. Hierdoor is het niet zomaar een boek dat je cadeau geeft, maar zoveel meer!

Linda van Aken