Skip to Content

Een taart voor kleine beer review van Max Velthuijs

Een taart voor kleine beer review van Max Velthuijs

Het is deze week Feest! en bij feest hoort taart. Een hele grote chocoladetaart met koek en slagroom en aardbeien. Hmmm, dat is lekker. Dit boek Een taart voor kleine beer is opgedragen aan alle kinderen die van chocoladetaart houden. Dit past perfect binnen het thema van het kinderboekenweek.

De boeken van Max Velthuijs zijn al een feestje op zich. De herkenbare plaatsen, korte teksten. Leuk voor de kinderen en fijn voor ouders. Geen urenlange verhaaltjes om voor te lezen.

Verhaal kleine beer

Chocoladetaart is lekker. Dat denkt varkentje ook. Kleine Beer is jarig dus bakt ze een taart voor hem. In de kastjes verzamelt ze meel, boter, melk, suiker en zout en gaat aan de slag. Ze versiert de taart met slagroom en plukt aardbeien om de taart te versieren.

Als de taart af is komt Haas voorbij, die kan het natuurlijk niet laten om de taart even voor te proeven. Eend komt ook voorbij en helpt met proeven. Ohoh, als dat maar goed gaat als Kleine Beer langs komt…

Bonus: Achterin het boek staat het heerlijke recept voor de chocoladetaart van varkentje. Helaas nog niet aan toegekomen om hem zelf te proberen, maar hij ziet er erg smakelijk uit.

Fabeltje

De boeken van Max Velthuijs zijn hier zeer favoriet in huis. Met name de verhalen waarin Kikker de hoofdrol speelt doen het erg goed. Het leuke van deze boeken zijn dat de hoofdrollen vertolkd worden door dieren. Zoals de fabeltjes die vroeger verteld werden. Dieren met menselijke eigenschappen.

Zo is er in ieder verhaal wel een diepere betekenis te vinden. Niet alleen om kinderen te leren wat heimwee is, en dat dat helemaal niet erg is. Het mooie aan dit verhaal is dat kinderen zich zullen herkennen in Haas en Varkentje die ‘stiekem’ een stukje van de taart nemen om te proeven.

Maar uiteindelijk het beste stuk dat overblijft delen met Kleine Beer. Hij is tenslotte jarig. Het laat ze inzien dat ze met weinig ook heel tevreden mogen zijn. Een mooi verhaal over geven of krijgen. Iets wat bij veel kinderen erg belangrijk is, zoals ik hier schreef over onze dochter met jouw en mijn.

Het enige minpuntje aan dit verhaal vond ik dat Kikker ontbrak. Dit is vaak de hoofdpersoon en zelfs onze dochter verwacht dus Kikker in het verhaal aan te treffen.

Dit boek wordt geadviseerd vanaf vier jaar, omdat er een aantal lastige woorden in staan zoals geestdriftig. Onze dochter heeft daar geen moeite mee. Vaak lees ik iets sneller dan dat ik uitspreek, dus pas ik soms zinnen aan als ik denk dat er woorden instaan die te lastig zijn.

Lees-tip

Tot slot nog een aantal leestips na aanleiding van dit verhaal. Om het wat interactiever te maken, of het verhaal te gebruiken als inleiding voor een volgende activiteit.

  • Onze peuter is heel erg bezig met aanwijzen en benoemen. Op iedere pagina benoem ik het dier / dieren die op die plaat getekend zijn en vraag haar om het aan te wijzen.
  • Lees het verhaal twee keer; eerst gewoon met de tekst en maak vervolgens je eigen verhaal aan de hand van de plaatjes. Zeker deze boeken zijn hier heel geschikt voor en vertellen een duidelijk verhaal. Wie weet kan je kleuter je wel helpen door te vertellen wat hij ziet op het plaatje.
  • Er komen verschillende dieren aan bod; geef ieder dier zijn eigen stemmetje en laat je zo verder meeslepen in het verhaal.
  • In plaats van een chocoladetaart kan je de kinderen natuurlijk ook taartjes van zelfgemaakte klei, of kinetisch zand laten bakken. Onze dochter vind het heerlijk om in het keukentje te staan en Varkentje na te doen.
  • Het onderwerp geven en krijgen kan na afloop aanleiding vormen tot een gesprek met de kinderen. Niet alleen als er iemand jarig is, maar ook straks ter voorbereiding op Sinterklaas.
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)