Skip to Content

Coderen met pinguïns review

Coderen met pinguïns review

Naast leren lezen, schrijven en rekenen is er in mijn ogen nog een andere vaardigheid die erg belangrijk is voor de nieuwe generatie om onder de knie te krijgen voor de toekomst. Namelijk het leren coderen / programmeren, in een wereld waarbij steeds meer digitaal gaat erg handig om daar iets meer van te weten / begrijpen.

Het echte programmeren / coderen komt op een latere leeftijd, maar het vergt ook een andere manier van logisch denken en die kan je al op jonge leeftijd oefenen met kinderen.

Ook zonder dat er plastic / elektronisch speelgoed bij komt kijken! Van Yellow Door, een speelgoedmerk dat zich heeft gespecialiseerd in speelgoed en materialen om de ontwikkeling in de eerste jaren te stimuleren ontving ik een aantal producten waaronder de Pinguïn codeerstenen en activiteitenkaarten.

Een handige combinatieset waar je kind direct mee aan de slag kan!

Leren programmeren

Ik heb al vaker geschreven over speelgoed waarmee het leren coderen en soortgelijke vaardigheden gestimuleerd worden.

En niet voor niets; want ik wil dit, op een leuke manier, zeker stimuleren bij mijn kinderen. Het is toch een nét iets andere manier van logisch nadenken die daarvoor nodig is.

En tja; als je kinderen dan het gevoel hebben dat ze gewoon lekker aan het spelen zijn in plaats van te werken aan taakjes, leren ze toch het beste!

Pre coding pinguïnstenen

In het doosje zitten 18 stenen met afbeelding van een pinguïn, op de buik staat er een pijl naar boven, beneden, links of rechts. Van iedere richting zijn er vier pijlen, daarnaast zijn er twee met een lege buik.

Met deze pinguïnstenen kan je zelf aan de slag en bepaalde opdrachtjes doen. Zo kan je bijvoorbeeld een reeks maken en je kind vragen om die af te maken.

Of een soort doolhof maken waarbij de pijlen naar de volgende pinguïn wijzen en je kind dit moet volgen om bij het einde uit te komen.

Pinguïn activiteitenkaarten

Om het spel wat uitdagender te maken is het mogelijk om activiteitenkaarten bij te bestellen. Deze zijn heel fijn geplastificeerd zodat ze langer meegaan en ook tegen een stootje kunnen / makkelijk schoon te maken zijn.

Er zijn in totaal 16 kleurrijke kaarten in verschillende thema’s zodat je ook de moeilijkheidsgraad iets kan opschroeven.

Coderen met pinguïns review - Mamaliefde

Je begint bijvoorbeeld met het zoeken van dezelfde en de pijltjes dezelfde richting op te leggen.

Een ideale oefening voor je dreumes of peuter omdat je dan goed moet opletten naar welke kant de pijl wijst en je kind ontdekt dat pijlen misschien wel op elkaar lijken maar er toch kleine verschillen zijn.

Om het wat moeilijker te maken is er niet alleen een kaart met de afbeeldingen van de pinguïns, maar ook van de voetjes die in een bepaalde richting wijzen en je kind dus een vertaalslag moet maken en begrijpt dat, ook al zien ze er niet exact hetzelfde uit, het toch dezelfde betekenis heeft.

Coderen met pinguïns review - Mamaliefde

Vervolgens heb je de reeksenkaarten waarbij je kind zelf de reeks moet afmaken, of bedenken. Ook deze oefening is zeer geschikt voor peuters en kleuters.

Ook hier zijn er afbeeldingen van pinguïns en van de poten. Het afmaken van reeksen kom je vaak ook tegen als oefening bij een iq-test.

Coderen met pinguïns review - Mamaliefde
Coderen met pinguïns review - Mamaliefde
Coderen met pinguïns review - Mamaliefde

Dan heb je de doolhofkaarten; dit zijn de favoriete kaarten van mijn kinderen.

Deze lijken ook het meeste op het coderen zelf omdat je een pinguïn de weg moet wijzen naar het pinguïnei of het kindje of de mama en papa naar elkaar.

Van het hoppen op ijsschotsen en dan aangeven met een steen welke richting de pinguïn op moet springen, met of zonder hindernissen die ontweken moeten worden, tot en met een ‘echt’ doolhof waarbij je kind zelf de weg moet uitstippelen.

Mijn kinderen vinden het maken van een doolhof altijd erg leuk en ook al teken je hier niet met een pen, ze vinden het geweldig om dit op te lossen.

Tot slot zijn er de ‘vrije’ kaarten waaronder één met een ijsschotslandschap. Hier kan je kind zelf zijn of haar fantasie loslaten en gewoon vrij spelen.

Ideaal ook voor oefening tussendoor als de concentratie wat verslapt.

Zoals gezegd; het spelen moet ook leuk blijven! En dit stimuleert ook de creativiteit en fantasie van je kind. Waardoor je kind weer beter leert te improviseren en out of the box te denken!

Het grote voordeel van deze kaarten is dat dit ook een spel is dat je kind individueel kan spelen. Ideaal dus voor als jij even wat anders moet doen. En ik denk dat dit ook niet zal misstaan op een peuterspeelzaal of in de kleuterklas!

Linda van Aken