Skip to Content

Spelen met prentenboeken review activiteiten

Spelen met prentenboeken review activiteiten

Lange tijd had ik niets met prentenboeken. Ik vond ze echt voor de kleintjes. Kinderboeken daarentegen bleef ik altijd lezen. Tot ik naar de PABO ging en het leuke aan de prentenboeken ontdekte. Voorlezen en daarna activiteiten meedoen.

Er is altijd wel een prentenboek te koppelen aan een thema. Op de PABO ging me dat nog best goed af. Met dank aan de echte kleuterjuffen die mij daar begeleidden. Daarna koos ik voor het oudere kind en liet ik de prentenboeken weer een beetje links liggen.

Inmiddels werk ik als invalkracht in het onderwijs en sta ik dus ook weer regelmatig voor een groep 1/2, ook wel kleuters genoemd. Bij een dag invallen staat er af en toe ook wel op de planning: “oh en kijk anders zelf maar wat je leuk vindt om te doen in de kring”. Kies zelf een leuk boek om voor te lezen. Oké. Maar eigenlijk vond ik het stiekem nog best lastig.

Spelen met prentenboeken

Gelukkig kreeg ik van Lemniscaat een fantastisch boek opgestuurd. Namelijk Spelen met prentenboeken. Een boek vol met leerzame en leuke activiteiten voor thuis en in de klas.

Je kunt danspelletjes, taalopdrachten, rekenopdrachten, knutselwerkjes en nog veel meer inspiratie halen uit dit boek. Voor wel 22 prentenboeken. En niet zomaar prentenboeken. Er zitten zulke leuke en ook zeer populaire prentenboeken bij.

Overigens is dit niet de eerste versie. Lang geleden (had ik toen al moeten weten, maar helaas) verscheen de eerste versie. En nu dus een nieuwe versie met boeken die nu populair zijn.

Welke prentenboeken?

Een kleine greep uit de prentenboeken die in dit boek besproken worden. Ik denk met stip op nummer 1. De Gruffalo. Dit zeer populaire prentenboek is van veel kleuterklassen een absolute favoriet. Maar ook Raad eens hoeveel ik van je hou is echt één van de meest bekende boeken die in het boek zijn opgenomen.

Bang mannetje kan ik me nog goed herinneren uit de tijd dat A in groep 1/2 zat. Zij hebben hier toen in de klas mee gewerkt en met het schooltheater een voorstelling over gedaan. Ook echt een aanrader. Zelf vind ik Tangramkat, De gele ballon en Ga je mee kleine beer ook echte toppers. En naast deze boeken nog veel meer leuke prentenboeken.

Wat kun je dan doen met dit boek?

Allereerst zelf op de bank kruipen met een kop thee en het lezen! Eigenlijk lees ik zelf het liefst gewoon verhalen, en dacht ik voor de review het boek door te bladeren en te beschrijven.

Maar ik kon het boek niet wegleggen. Wat een prachtig boek. Natuurlijk vormgegeven met illustraties uit de prentenboeken, een korte samenvatting van de prentenboeken en daarna de beschrijvingen van de mogelijkheden.

En dat zijn er veel. Voor een doorgewinterde kleuterjuf misschien niet heel verrassend, maar voor mij wel. Wat kun je toch veel met prentenboeken. En het boek is ook zo opgebouwd dat je in de winter, zomer, herfst en ook met Sinterklaas een passend boek kunt pakken.

Bij het begin van de beschrijving staan naast de titel en de schrijvers ook de thema’s die het boek behandelt. Bijvoorbeeld bij het boek

Dottie’s eieren de thema’s lente, boerderij en dieren; Een zeer actueel thema voor dit moment. Daarna vind je dus een korte samenvatting van het boek. Het kopje voorbereiding geeft aan, welke dingen je nodig hebt.

In het geval van Dottie’s eieren, zijn dat eieren die open kunnen en dieren die erin kunnen. Je kunt deze eieren daarna ook dus direct bij het verhaal betrekken zodra je het boek voorleest. En dat is natuurlijk de volgende stap.

Daarna volgen de activiteiten met uitleg. Activiteiten die bij dit boek naar voren komen:

  • Tellen van de eieren
  • Bewegen: rollen, stampen, schuifelen, wroeten, ja dit hoort bij het ei met het varken
  • Taal en wereldoriëntatie: Opdrachten om in je hok, achter je hok en bijvoorbeeld onder je hok te gaan staan/liggen/zitten)
  • Langer of korter, naar aanleiding van het meten van een strohalm. En direct dus meten, met blokken, een touwtje, noem maar op.

En zo is er voor ieder ei een andere activiteit.

Floortje
  1. Nathalie says:

    Zonde dat er vaak in de midden en bovenbouw weinig word gedaan met prentenboeken inderdaad. Prentenboeken zijn altijd al juist mijn favoriet geweest, in elke groep. Bovenbouw laten oefenen en voorlezen aan kleuters, groep 4 is daar nu bij mij mee bezig, net als het presenteren van het boek (kaft en alle ins en outs), een samenvatting maken, zelf een ander eind verzinnen, een voorleesstappenplan, omzetten in strip, begrijpend lezen…. er zijn zoveel leuke dingen! Mocht je ooit in de hogere groepen terecht komen?

Comments are closed.