Skip to Content

De Kleine Walvis review; prentenboek van het jaar 2017

De Kleine Walvis review; prentenboek van het jaar 2017

Morgen beginnen de Nationale Voorleesdagen die duren tot en met 4 februari. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Veel BN-ers gaan op pad om voor te lezen tijdens het voorleesontbijt. Aan de Nationale Voorleesdagen wordt geen thema gekoppeld.

Wel wordt er een prentenboek van het jaar gekozen. Dit jaar is dat De Kleine Walvis. Geschreven en geïllustreerd door Benji Davies. In dit boek wordt heel mooi beschreven wat een vriendschap van een dier met een kind doet.

Om het verhaal tot leven te brengen heb ik een verteldoos gemaakt die aansluit bij het verhaal van het boek. Op deze manier kan je interactief het verhaal vertellen. 

De Kleine Walvis

Nationale Voorleesdagen 2017: De Kleine Walvis Verteldoos - Mamaliefde.nl

Benji Davies is een Britse kinderboekenauteur en illustrator. In 2014 won hij met The Storm Whale de Oscar’s First Book Prize. Het boek werd in 2015 in het Nederlands vertaald als De kleine walvis door Edward van de Vendel.

Voor zijn illustraties in zijn tweede boek Grandad’s Island (Het eiland van opa) won hij in 2015 in de categorie prentenboeken de World Illustration Awards, een prijs die Quentin Blake eerder ook in ontvangst nam.

In De kleine walvis woont Boy samen met zijn vader en zes katten in een vissershuisje. Hij voelt zich wel een beetje eenzaam. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap. Maar… walvissen kunnen toch niet wonen in een badkuip?

De teksten in het prentenboek zijn vrij kort, het verhaal is zo verteld. De tekst is geschreven door Davies zelf en vertaald door Edward van de Vendel. De voorlezer kan zelf de tekst aanvullen of details aanwijzen op de afbeeldingen.

De platen die erbij staan maken het geheel af. De kleuren van de illustraties helpen mee om het gevoel en de sfeer over te brengen. Van vrolijke kleuren tot wat donkere als de walvis weer terug naar zee moet.  

De illustraties worden afwisselend als spreads en op enkele pagina’s gedrukt, ze zijn dan weer heel gedetailleerd, waarop veel te bekijken en te zoeken valt (zoals de zes katten van Boy), met verborgen grapjes voor de oplettende kijker en dan weer wat eenvoudiger.

Davies won terecht verschillende prijzen voor dit bijzondere prentenboek. Warm verhaal over eenzaamheid, vriendschap en genegenheid met prachtige illustraties waar jong en oud van kunnen genieten. Een juweeltje om steeds opnieuw (voor) te lezen.

De Kleine Walvis wordt geadviseerd vanaf vier jaar, maar is voor peuters ook erg interessant. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen 2017 komt De kleine walvis uit in een mini-editie met gratis app voor € 4,95.

Verteldoos

Nationale Voorleesdagen 2017: De Kleine Walvis Verteldoos - Mamaliefde.nl

De verteldoos heb ik gemaakt van een schoenendoos. Hierin staat het strand en de zee centraal. Het strand en de duinen heb ik van twee kleuren papier gemaakt en het water van de zee met crêpepapier.

Om het geheel af te maken heb ik een vuurtoren uitgeprint en uitgeknipt aangezien deze ook terugkomt op de kaft en het meteen duidelijk wordt dat je aan zee zit. Ook vond ik nog wat 3D-stickers van visjes die door helpende handjes in het water een plaatsje kregen. Dat is de omgeving waar het verhaal zich afspeelt.

Daarna ben ik op zoek gegaan naar accessoires om het verhaal uit te beelden. Bij het boek (de hardcover) komt een vingerpoppetje van de walvis, dus die hadden we al. In de illustraties komt er ook een paar keer een bootje voorbij, dus die heb ik uit de speelgoedkast gehaald samen met een ‘handdoek’ die ik van een oud washandje had geknipt.

Ik had bedacht om te gaan voor het Duplobad maar kwam in het poppenhuis een houten bad tegen die er goed bijpast. Twee poppetjes erbij voor het kindje en de papa. Eventueel nog een karretje en een eettafel en je kan het verhaal gaan naspelen.

Nationale Voorleesdagen 2017: De Kleine Walvis Verteldoos - Mamaliefde.nl

En tenslotte nog het huisje. Op de achterkant staan allemaal strandhutjes van planken. Dus hebben we er meteen een knutselwerkje van gemaakt. Van ijslolliestokjes hebben we ons eigen hutje gemaakt, compleet met veranda. Ik heb nog even overwogen om te verven maar vond hem zo ook wel wat hebben.

In de doos zit ook een zakje met speelzand waar mee gespeeld kan worden. Je kan van klei ook zelf een walvis maken. Meer leuke activiteiten en tips bij dit boek vind je op de blog van JufMaike.

Prentenboek Top-10

Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2015, die de Prentenboek Top-10 compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2017 staan de volgende tien boeken centraal.

  1. Berre is bijna jarig – Annemie Berebrouckx (De Eenhoorn)
  2. Buurman Brombeer – Ciara Flood (De Fontein)
  3. De kleine walvis – Benji Davies (Luitingh-Sijthoff)
  4. Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten (Leopold)
  5. Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (Terra-Lannoo)
  6. Klein geitje kan alles – Yvonne Jagtenberg (Leopold)
  7. Kleine blauwe truck – Alice Schertle (Gottmer)
  8. Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat)
  9. Lente, zomer, herfst, winter – Britta Teckentrup (Veltman Uitgevers)
  10. Van wie is die hoed? – Joukje Akveld en Thé Tjong-Khing (Gottmer)
Linda van Aken