Skip to Content

Een huis voor Harry prentenboek van het jaar 2019 review

Een huis voor Harry prentenboek van het jaar 2019 review

Volgende week woensdag 23 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen weer. Zeker in de huidige samenleving waarin de schermtijd toeneemt is er steeds minder aandacht voor voorlezen, terwijl het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Daarom is het goed om daar ieder jaar weer bij stil te staan. Niet alleen op school, maar ook thuis. Een aanrader is dan ook om het Prentenboek van het Jaar aan te schaffen; dit jaar is dat Een huis voor Harry en dit samen met je kind te lezen.

Nationale Voorleesdagen

Een huis voor Harry prentenboek van het jaar 2019 review - Mamaliefde

De Nationale Voorleesdagen is een jaarlijkse campagne van Stichting Lezen en Stichting CPNB om het voorlezen aan kinderen van 0-6 jaar te stimuleren.

Anderhalve week lang worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om kinderen en vooral hun ouders te stimuleren om voor te lezen.

Zo zijn er kinderboekenschrijvers die overal gaan voorlezen, organiseren bibliotheken speciale voorstellingen of ochtenden. Vaak staan ze ook op school en op de kinderopvang hier bij stil.

Waar de Kinderboekenweek zich vooral richt op kinderen van de basisschoolleeftijd, ligt de focus van de Nationale Voorleesdagen op kinderen tot en met 6 jaar.

De Nationale Voorleesdagen beginnen met het Nationale Voorleesontbijt, waarbij een groep bekende Nederlanders zoals Prinses Laurentien, Diederik Jekel en Lieke van Lexmond worden uitgenodigd om het Prentenboek van het Jaar voor te lezen op basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen of kinderdagverblijven.

Daarnaast is er veel aandacht voor de prentenboek top 10 en de prentenboek van het jaar.

Prentenboek Top 10

Ieder jaar wordt er door de jury van bibliothecarissen een selectie gemaakt van tien prentenboeken uit het aanbod van het vorige jaar. Dit gebeurt al in april, dus de top 10 van 2019 is vorig jaar in april al bekend gemaakt.

De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Prentenboek Top 10 en het Prentenboek van het Jaar zijn een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen deze tien boeken extra aandacht. En worden verspreid samen met handige voorleestips om lezen nog leuker te maken.

En suggesties voor activiteiten die aansluiten bij de verhalen. De top 10 van dit jaar is:

  1. Een huis voor Harry – Leo Timmers
  2. De Kale Boom – Barbara de Wolf & Tamara Bos
  3. Dino’s bestaan niet – Mark Janssen
  4. Gulzige Geit – Peter Horacek
  5. Waar is Beer? – Family Gravett
  6. Heb jij misschien olifant gezien – David Barrow
  7. Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen
  8. Als ik een dinosaurus had – Alex Barrow & Gabby Dawney
  9. Plasman – Benjamin Leroy & Jaap Robben
  10. Panda wil een vriendje – Jonny Lambert

Prentenboek van het Jaar 2019; een huis voor Harry

Een huis voor Harry prentenboek van het jaar 2019 review - Mamaliefde

Eén van de tien boeken wordt als winnaar gekozen en draagt de titel ‘Prentenboek van het Jaar’ en is dus echt een aanrader voor in de boekenkast. Deze wordt dus niet speciaal geschreven voor dit doel, maar is echt een leuk boek om voor te lezen.

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie inclusief app om voor te lezen.

Een verhaal over Harry die op zoek gaat naar een nieuw huis. Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt.

Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Het prentenboek gaat over thema’s zoals buiten spelen, verdwaald raken en bang zijn, maar ook vrienden maken en uiteindelijk al goed de weg weer terug vinden naar huis.

Uniek dit jaar is dat het boek geleverd wordt met een heerlijk zacht knuffeltje. Die dochter toen ze hem in handen kreeg meteen moest hebben, al mocht hij niet veel later veilig in haar jaszak zodat hij niet nat zou worden door de regen.

Al kon ze niet wachten tot we in de garage waren en hij er weer uit mocht. Het is niet zomaar een lief knuffeltje, maar het is een vingerpopje zodat je hiermee het verhaal voor je kind echt tot leven kan laten komen.

Toen we het boek kregen moest manlief natuurlijk direct die avond voor het slapen gaan dit nieuwe boek voorlezen wat de kinderen helemaal geweldig vonden!

We hebben zelf ook een kat dus dat dit de hoofdrolspeler was van dit boek vonden ze natuurlijk helemaal geweldig. Daarnaast is het verhaal ook heel bekend.

Ze willen zelf ook niet graag ‘kwijt’ raken en hebben allebei wel eens gehad dat ze mama even niet zagen en zich dus helemaal kunnen inleven hoe het voelt.

Het prentenboek is voorzien van mooie plaatjes die de kinderen helemaal meenemen in hun zoektocht in het park of bij de vlinders. Zo kan je het voorlezen afwisselen met het kijken naar de plaatjes en vragen wat ze zien.

Tip: wil jij graag ook het boek in huis; wees er dan snel bij want het kan nog wel eens voorkomen dat ze uitverkocht zijn.

Prentenboek App

Bij de Prentenboek van het Jaar verschijnt een meertalige app die vanaf 23 januari beschikbaar is in playstore en appst0re. In deze app wordt het boek voorgelezen en zijn er allerlei leuke interactieve elementen toegevoegd.

Het prentenboek Een huis voor Harry wordt voorgelezen in zes verschillende talen, namelijk in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Spaans en Frans. Zo kunnen ook ouders en kinderen met een andere thuistaal meedoen aan deze nationale voorleescampagne.

Ouders kunnen namelijk het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie die ze vloeiend spreken.

Als het kind op deze wijze veel begrippen leert in een andere taal dan het Nederlands zal het op school de Nederlandse equivalenten snel leren omdat het begrip al bekend is. De vertalingen kwamen tot stand dankzij steun van de Leescoalitie en het Nederlands Letterenfonds.​

Ook een aanrader is de gratis app Snelweg Sprookjes van Volkswagen met interactieve luister verhalen voor in de auto! Die in samenwerking met de Nationale Voorleesdagen wordt gepromoot.

Voorlezen maakt je leuker

Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Voorlezen is enorm belangrijk en leuk! Het kan echt even een momentje quality time zijn samen met je kind. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal.

Daarom is het ook belangrijk dat als je kind eenmaal zelf kan lezen voorgelezen blijft worden om zo de woordenschat uit te breiden. Voorlezen is gezellig en versterkt de band tussen (groot)ouders en kind. Handige tips zijn:

  • Houd rekening met de belevingswereld of dagelijks gebeurtenissen bij het kiezen van een boek.
  • Niet alleen tanden poetsen of gaan slapen, maar ook voorlezen is zeer geschikt voor een dagelijks ritueel.
  • Voordat je begint met lezen bespreek je met je kind de voorkant van het boek.
  • Gebruik stemmetjes om de figuren in het boek tot leven te laten komen.
  • Stel vragen; je hoeft het niet alleen bij de tekst in het boek te houden, maar stel je kind ook vragen. Zoals “wat denk je dat er gaat gebeuren”, “wat zou jij doen”, “wat vind je ervan”.
  • Leg moeilijke of nieuwe woorden die je in het boek tegenkomt uit; je hoeft ze niet te vermijden om om te buigen maar gebruik ze om de woordenschat van je kind te vergroten.
  • De kracht van herhaling; jonge kinderen vinden herhaling heel erg fijn. Ze kunnen daardoor een verhaal zich eigen maken en zullen ook na vijf keer nog enthousiast het verhaal kunnen aanhoren alsof het voor het eerst wordt voorgelezen.

Het advies is niet voor niets minimaal 15 minuten per dag voorlezen!

Lees jij regelmatig voor aan je kind?

Linda van Aken