Skip to Content

Mijn kleuterboek; gepersonaliseerd kinderboek met naam

Mijn kleuterboek; gepersonaliseerd kinderboek met naam

Een gepersonaliseerd boek met de naam van je kind erin verwerkt zie je steeds vaker tegenkomen en blijft een ontzettend leuk cadeau om te geven. Bijvoorbeeld als kraamcadeautje of voor een verjaardag.

Veel van deze boeken zijn bedoeld om voor te lezen en gaan over het kind. Uniek zijn echter de gepersonaliseerde kleuterboeken van ‘mijn kleuterboek’.

Niet alleen met naam, maar ook met karakter

Eerlijk is eerlijk toen ik een mailtje kreeg met een verzoek om samen te werken, was het eerste dat ik dacht ‘daar heb je er weer één’, tot ik de website bekeek.

En zag dat het niet zomaar boeken met de naam van het kind zijn. Ze onderscheiden zich van alle andere boeken en wel om de volgende twee redenen.

Niet alleen de naam van je kind is in het boek verwerkt, je kan zelf het poppetje samenstellen door bijvoorbeeld te kiezen voor huidskleur, kleur haren, kapsel en uiterlijke kenmerken zoals een bril en een baard.

Daardoor wordt het geheel nog veel leuker om te lezen. Toen de kinderen het poppetje zagen, herkenden ze meteen zichzelf, de ander en mama en papa erin.

Afhankelijk van het verhaal is er namelijk 1 kind in de hoofdrol en nog een tweede kind of volwassene als bijrol. Dit zagen ze al voor ik ze hoefde uit te leggen dat zij dat waren. En als je dan ook nog eens je eigen naam op de voorkant van het boek herkent, is het feest compleet en kan je natuurlijk niet wachten om het pakketje uit te pakken ;-)

Ik kan lezen

Nu zitten mijn kinderen allebei in de kleuterklas en behandelen ze daar regelmatig letters om ze alvast te oefenen en herkennen. De laatste tijd worden ze hier steeds actiever in en proberen we dit ook wat meer te stimuleren op een speelse manier.

Door bijvoorbeeld als we in de auto zitten, te vragen wat de eerste letter is van het bovenste woord etc. Doordat je rijdt zullen ze snel moeten lezen, een variant van het letterflitsen wat ze straks in groep 3 ook zullen krijgen. Een aantal letters zitten er al goed in, terwijl ze met anderen nog iets meer moeite hebben.

Na het herkennen van letters is het de kunst om ze aan elkaar te plakken zodat je beseft dat dit een woord vormt. Het boek over het bos is het eerste boek wat ik samen met de oudste kon ‘lezen’.

Op iedere bladzijde staat er een regel tekst, een korte zin zonder moeilijke woorden en met veel herhalingen, zodat je kind goed kan oefenen.

Ideaal voor een momentje om naast elkaar te zitten en samen het boek te lezen en daarbij de letters aan te wijzen en te helpen bij de letters zoals de z en de t waar ze nog wat moeite mee heeft.

Supertrots was ze toen de eerste bladzijden voorbij vlogen, daarna werd het toch wel wat ‘moeilijker’ om de concentratie vast te houden. Naast het bos is er een tweede variant over een spook.

Voor zoonlief kregen we een boek over dinosaurussen, dit boek is net iets groter van formaat en ook meer tekst. In het boek komen 6 dinosaurussen aan bod, iedere dino bestaat uit een blad met allemaal vragen die je stimuleren om met het kind in gesprek te gaan. Wat is bijvoorbeeld het lievelingseten van je kind, of welk ei heeft de letter van je kind. Er zit ook een grapje in doordat een bladzijde op zijn kant is afgedrukt.

Daarna volgt een pagina met een iets uitgebreider verhaaltje met meer informatie over de betreffende dinosaurus. Van de T-rex tot aan de brachiosaurus en de vliegende pterosaurus.

Steeds meer scholen vieren een letterfeest in groep 3 als mijlpaal dat ze nu alle letters kennen. De één houdt het eenvoudig met een letterdiploma terwijl de andere school groots uitpakt met een feestje en high limonade waar ouders en opa’s en oma’s voor uitgenodigd worden. Dit boek is dan natuurlijk het perfecte cadeautje om te geven!

Een echt kleuterboek dat draait om je kind zelf en een stimulans is om nog meer te gaan lezen en bewijst dat lezen ook heel leuk kan zijn! Om dit te ‘vieren’ kan je er voor kiezen om aan de achterkant zelf een persoonlijk tekstje te laten drukken. Zodat het een mooie herinnering wordt om te bewaren voor later.

De afbeeldingen zijn ondersteunend aan het verhaal, zodat ook als je kind geen zin heeft om te ‘lezen’, hij of zij zelf het verhaaltje erbij kan bedenken.

Voor jongens en meisjes

Er zijn meerdere verhalen die perfect aansluiten bij de leefwereld van je kind. Geen grote, heel uitgebreide verhalen, maar gewoon een leuk verhaaltje zoals een kind dat in het bos in bomen klimt samen met mama (of papa of een vriendje) en daar de aap uithangt.

Of een boek over dinosaurussen waar manlief na het voorlezen aan de jongste die alleen zijn eigen naam wilde lezen, helemaal lyrisch over was.

Naast de kleuterboeken zijn er ook andere boeken te verkrijgen, zoals een kraamboek met herkenbare situaties voor ouders met een newborn of persoonlijke uitnodigingen voor een kinderfeestje.

Op de website kies je zelf voor welk boek je gaat, kan je vervolgens de namen invoeren en de karakters samenstellen.

Vervolgens krijg je een e-book zodat je alvast een voorproefje hebt en binnen een paar dagen ligt het boek op de deurmat. Het gehele proces gaat echt supersnel.

De kinderen zijn er in ieder geval blij mee, en ik ben stiekem ook erg trots dat ze nu ‘zelf’ kunnen lezen en dat gaan we zeker wat vaker oefenen zodat het minder moeite kost.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)