Moeders zijn veranderd in taxichauffeurs, tegenwoordig. Of anders gezegd: kinderen zitten vooral op de achterbank van de auto. Oké, een beetje overdreven natuurlijk, maar wat de term achterbankgeneratie wil duidelijk maken is helder. Kinderen worden veel heen en weer gereden, in plaats van zelf te fietsen. Kinderen van tegenwoordig moeten ook zo véél…en mogen steeds minder zelf dingen ontdekken. En laten we eerlijk zijn: we houden het liefste ons dierbaarste ‘bezit’ heel goed in de gaten en leggen ze voortdurend in de watten… heel begrijpelijk, maar is het ook goed? Dat is de volgende vraag.

Met de fiets naar school of toch maar de auto?

In mijn jeugd werden er nog weinig kinderen naar school gebracht met de auto. Zelfs de kinderen die buiten het dorp vandaan kwamen, kwamen op de fiets. Wel of niet begeleid door een ouder (zeker de oudere kinderen kwamen gewoon alleen). Tegenwoordig is het juist rondom scholen oppassen geblazen wat het verkeer betreft. Auto’s staan overal en nergens en kinderen sprinten zonder op of om te kijken de (onoverzichtelijke) weg over. Je kind dáár doorheen laten fietsen? Echt niet. Maar ja: als nu eens al die auto’s weg waren gebleven, was het een heel ander verhaal geworden.

Waarom kinderen nu wel gebracht worden en vroeger niet? Dat is, naar mijn idee, meer dan alleen maar gemakzucht. Of overbescherming. Natuurlijk: met de kleinere gezinnen is ook het kind veel meer het middelpunt van de aandacht geworden. Uiteraard hoeft daar niets mis mee te zijn, maar zelf dingen ontdekken en uitproberen is voor een kind nu juist zo belangrijk voor zijn ontwikkeling. Maar er is meer: mensen hebben minder tijd, dus moet het even snel, snel. Het verkeer is een stuk drukker, dus is het ook gewoon echt gevaarlijker op de weg (in ieder geval voor je gevoel). En kinderen moeten van clubje naar sportles vervoerd worden en met de fiets ga je dat niet redden. Dus help, hoe lossen we dit op?

Zoveel mogelijk wel fietsen

Probeer de dagen dat je even geen haast hebt, je kind wel met de fiets naar school te brengen. Laat je kind zo wennen aan het verkeer. Eerst bepaal jij alles, maar later laat je hem vertellen wat er gebeuren moet. Zo bouw je zijn eigen inzicht in het verkeer op. Ga bijvoorbeeld achter hem fietsen, zodat hij zelf de beslissingen neemt, maar jij hem wel goed in de gaten kan houden en eventueel dus kan bijsturen. Heb je de mogelijkheid om een rustige route te nemen, probeer die dan eens uit. Zodat je kind uiteindelijk toch zelf kan gaan. Lopen of fietsen, maar in ieder geval iets waarbij hij zelf kan leren omgaan met het verkeer. Natuurlijk let je hier goed op waar je kind aan toe is. Want de richtlijnen zijn leuk, maar afgestemd op gemiddelden!

Wanneer snappen kinderen het verkeer?

Kinderen blijken steeds minder overweg te kunnen met het verkeer als ze eenmaal naar de middelbare school gaan. Jonge kinderen veel deel laten nemen aan het verkeer op een eigen fiets en/of lopend is dan ook belangrijk! Maar wanneer kunnen ze wat?

 • Kinderen rond vijf jaar kunnen fietsen zonder te slingeren, dus kunnen ze dan zelf fietsen op de weg. Natuurlijk snappen ze nog niks van regeltjes en is alles gewoon een spelletje. Enkel en alleen de weg op met papa of mama dus!
 • Ergens tussen 7 en 8 jaar kunnen de kinderen begrijpen wat goed of fout is. Nu kan je ze dus prima leren wat wel en wat niet mag.
  De eerste paar jaar zal je ze hier in moeten blijven begeleiden, want gevaar zien ze nog altijd niet aankomen.
 • Tot 12 jaar blijven kinderen snel afgeleid. Vanaf 9 jaar kunnen ze meestal prima zonder begeleiding de weg op. De route moet dan wel rustig zijn en goed geoefend.
 • Tot 10 jaar kunnen kinderen snelheden van voertuigen nog niet correct inschatten. Complexe situaties blijven lastig.
 • Vanaf 11 jaar zijn de kinderen in staat om zich beter te focussen (uiteraard zonder smartphone…)
 • Tot 16 jaar gaat deze ontwikkeling door.

Fietsen is veiliger dan ooit

Ja, het verkeer is drukker geworden. Toch is het kort door de bocht om te stellen dat het dus gevaarlijker op de weg is geworden. Er zijn zoveel voorzieningen gekomen voor fietsers! Fietspaden, verkeersdrempels, woonerven maar vooral ook: binnen de bebouwde kom zijn er vaak de 30 km zones. En die waren er vroeger nog echt niet! En eerlijk is eerlijk: draag een fietshelm, dán laat je je kind echt een stuk minder risico lopen.

Fietsen is gezond

Naast het leren omgaan met het verkeer is er nog een punt: de kinderen tegenwoordig bewegen al zo weinig. Al die beeldschermen die om aandacht schreeuwen zorgen ervoor dat ieder beweegmoment omarmd zouden moeten worden. Heerlijk bewegen en ook nog eens buiten! Fietsen naar school is zo gek nog niet.

Goed voor school

En wat ook nog eens een pluspunt is: je kind heeft lekker bewogen en kan er dan op school even tegen om stil te moeten zitten! Hij kon zijn energie immers net op de fiets er even uittrappen!

Maar mama of papa heeft haast

Nu denk je misschien: ‘Leuk hoor, maar hier heb ik echt geen tijd voor?’ Misschien zijn de volgende tips dan iets voor jou!

 • Laat je kind eens minder buitenschoolse activiteiten hebben. Zo heb je meer tijd voor elkaar en minder stress. En laatstgenoemde is niet alleen lekker voor jou, maar zeker ook voor je kind!
 • Zie het halen en wegbrengen niet als een ‘moetje’, maar zie het eens als een soort qualitytime. Tijd voor een leuk gesprekje tijdens het fietsen of de wandeling. Je kind krijgt even alle aandacht en kan zo heerlijk vertellen over alle belevenissen op school.
 • Begin tien minuten later of stop iets eerder met werken, zodat je gewoon tijd hebt..
 • Misschien kan je iets afspreken met een andere moeder in de straat. De één wandelt heen met de kinderen en de ander haalt ze op. Scheelt toch weer een ritje.
 • Wordt je kind niet bij school, maar bij het kinderdagverblijf afgeleverd? Ook daar kan je heen fietsen…
 • Wil je ook meteen de boodschappen kunnen doen? Zorg gewoon voor extra grote fietstassen ;-). Of plan die boodschappen anders in, zodat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. Blijven er in ieder geval dagen over dat je wel met de fiets kunt gaan.

Bedenk dat ze straks groot zijn…en zelf moeten

Je kind wordt ouder en zal op een gegeven moment toch zelf naar school willen/moeten. Heeft je brugsmurf nooit gefietst en moet hij nu opeens stukken verder naar de middelbare school en dan ook nog op de fiets? Je kunt natuurlijk al aanvoelen dat dát juist een gevaarlijke situatie oplevert! Investeer in de veiligheid van je kind en pluk hem van die achterbank af!

Breng jij de kinderen met de fiets of auto naar school?

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: