Skip to Content

Generatie Alpha; kenmerken en welke leeftijdsgroep?

Generatie Alpha; kenmerken en welke leeftijdsgroep?

Van welke generatie zijn jouw kinderen? Die van mij zijn van generatie Alpha. Net als alle kinderen die tussen 2010 en 2025 geboren zijn of worden. Ik associeer de term alpha met intelligentie en zag lange tijd allemaal kleine Einsteintjes voor me. Toch is deze generatienaam iets minder spannend.

Afgelopen generaties kregen een letter van het Latijnse alfabet. Tot men bij de letter Z aanbelandde, toen waren de letters op. Hetzelfde is gebeurd bij namen voor orkanen. Daar is men overgestapt op het Griekse alfabet. En dat is precies wat nu ook wordt gedaan voor de menselijke generaties.

Vandaar ‘Alpha’, de eerste letter van het Griekse alfabet. Omdat ik graag wil weten wat mijn kinderen (en dus ook mij) te wachten staat, ben ik me gaan inlezen over generatie Alpha.

De ouders van generatie Alpha

Mocht je het rekensommetje nog niet gemaakt hebben: de oudste Alpha is nu 11 jaar, de jongste moet nog geboren worden. Dus hoeveel conclusies kunnen we al trekken over deze generatie?

Weinig, als je het mij vraagt. Het zijn vooral aannames en voorspellingen die we nu zien in de media. Overigens lijken het vooral marketingbedrijven te zijn die proberen generatie Alpha in kaart te brengen. Zij zijn immers de consument van de toekomst.

Waar we inmiddels wel iets over kunnen zeggen zijn de ouders van generatie Alpha. Dat zijn in veel gevallen de millennials. De term kan je haast niet ontgaan zijn de afgelopen tijd. Ik voel me er niet erg mee verbonden, maar toch hoor ook ik tot deze generatie Y.

De generatie die sociale media groot heeft gemaakt. Instagram, YouTube, Snapchat, wij zijn ermee begonnen en gebruiken het veelvuldig. En dat heeft invloed op de manier waarop wij generatie Alpha opvoeden.

Generatie Alpha opvoeden

Is het opvoeden van generatie Alpha anders dan het opvoeden van eerdere generaties? Ja en nee. Een aantal opvoedkundige aspecten zijn natuurlijk van alle tijden: de peuterpuberteit, het loslaten van je kind, etc.

Maar sommige onderwerpen horen echt bij deze generatie: sociale media en technologie. Haast onlosmakelijk verbonden met generatie Alpha. Daarover later meer. Maar ook voor ons als ouder heeft dit gevolgen. En dan heb ik het vooral over de overvloed aan informatie.

De ouders van generatie Alpha kunnen werkelijk alle informatie online opzoeken. Van hoeveel luiers je moet kopen voor de eerste maand tot wanneer je kinderen alleen thuis kunt laten. En dat maakt het nu juist zo lastig.

Waar je vroeger kon of moest vertrouwen op je moeder, zus, buurvrouw, enz., heb je nu het internet. Op het internet zijn veel mensen en veel meningen. Waarbij vaak ook nog eens onduidelijk is of je een wetenschappelijk onderbouwd argument leest of simpelweg iemands mening.

Als moeder (of vader) moet je sterk in je schoenen staan om dat te doen wat jíj het beste vindt voor je kind. En dan kom je uiteindelijk tot de conclusie die waarschijnlijk iedere generatie trekt: doe wat het beste is voor jouw kind. Misschien is het opvoeden van generatie Alpha dan toch niet zo anders dan van eerdere generaties?

Opgroeien met technologie

Dat generatie Alpha opgroeit met internet en technologie is niet meer nieuw. Generatie Y, maar zeker generatie Z zijn dit al gewend. Toch gaat het opgroeien met technologie voor Generatie Alpha een stapje verder.

Zo zullen veel millennials zich waarschijnlijk nog kunnen herinneren dat de eerste computer in huis kwam. En zeker dat een mobiele telefoon alleen kon bellen (en ongedeerd van de trap vallen!). Generatie Alpha niet.

Vanaf hun geboorte leren deze kinderen spelenderwijs omgaan met techniek, het is overal. Ze kennen dan ook geen angst meer.

Ik denk nu meteen aan mijn peuter van 3,5 die een paar weken geleden naar het horloge van zijn vader liep en riep ‘Siri, welke dag is het vandaag?!’ Waar ik nog Wikipedia en regelmatig een boek nodig had om schoolwerk te kunnen doen, hebben mijn kinderen later misschien genoeg aan Siri of Alexa?

Die waarschijnlijk ook nog het licht aan en uit kunnen doen voor ze en de gordijnen open en dicht. Ook zijn kinderen nu gemiddeld 2 jaar als ze weten hoe ze een apparaat met touchscreen moeten gebruiken. En inderdaad, mijn 2-jarige kan prima swipen tussen de foto’s op oma’s telefoon.

Misschien is het wel helemaal terecht dat generatie Alpha wordt gezien als ‘digital natives’.

Digitale identiteit en sociale media

Technologie is één ding, het internet een andere. Generatie Alpha kent geen wereld zonder internet en/of sociale media. Net als wij millennials dat niet meer kennen. Er zijn dan ook genoeg Alpha-ouders die al vanaf de geboorte van hun kind bezig zijn met zijn of haar digitale identiteit.

Ouders plaatsen foto’s van hun kind op sociale media. Er zijn genoeg kinderen die vanaf dag één hun ‘eigen’ socialemediakanaal hebben.

Waar wij, de millennials, zelf op zoek moesten in de wondere wereld van sociale media, regelen wij dit alvast voor onze kinderen. Ook zijn er genoeg ouders die een domeinnaam of e-mailadres voor hun kind reserveren. Misschien moet ik dat ook eens doen?

Het milieu/klimaat

Klimaatverandering zal waarschijnlijk een belangrijk onderwerp zijn voor generatie Alpha. De klimaatprotesten zitten vast nog vers in ieders geheugen. Ook jonge kinderen deden daaraan mee. Misschien hebben jouw kinderen ook wel school gemist om mee te kunnen doen. En wat mij betreft geheel terecht.

Generatie Z is al opgegroeid met klimaatverandering, veel van hen zetten zich op wat voor manier dan ook in. Maar nu de veranderingen steeds voelbaarder worden (de ene week sneeuw, de andere week lente) en de vraagstukken steeds urgenter, zal voor generatie Alpha niet meer de lange termijn gelden.

Er moet iets gedaan worden en zo snel mogelijk ook. En dat kan soms best ver gaan, zoals baarschaamte om te voorkomen dat er nog meer mensen op de wereld komen wonen.

Kan generatie Alpha op vakantie naar de ruimte?

Onze oudste laat regelmatig zijn fantasie de vrije loop over de ruimte. Hij bouwt een raket, neemt z’n zusje mee, en vliegt naar de ruimte, waar de koekjes en het sap door de lucht zweven en hij even een dutje doet tot ze bij de maan zijn. Wat ik zo mooi vind? Voor Generatie Alpha wordt deze fantasie misschien werkelijkheid.

Jessica