Skip to Content

9 Tips voor vakantie met pubers en oudere jeugd in Europa

9 Tips voor vakantie met pubers en oudere jeugd in Europa

Hoera! De vakantie is aangebroken. Op het moment dat jij dit leest kan het elke vakantie zijn. Zomer-, herfst- of kerstvakantie. Scholen hebben vijf vakantieperiodes per jaar. Ik heb dus geen idee in welke maand je dit leest.

Maar gelukkig is dit blog op elke vakantieperiode van toepassing. Daarom deze tips voor vakantie met pubers of oudere jeugd.

Want naar mate je kind ouder wordt komen er steeds meer wensen / eisen / verwachtingen, of zal je kind misschien wel zelf op vakantie willen gaan?

Op vakantie gaan

Tijdens de vakanties kun je ervoor kiezen om weg te gaan en ergens te logeren. In Nederland noemen we het ook wel ‘op vakantie gaan’. Wat op zich wel gek klinkt, want iedereen heeft zomervakantie.

Zonder dat je weggaat heb je dus ook al vakantie. Maar je gaat niet logeren, maar je kunt wel dagjes op pad gaan. Nou ja, ik zal jou niet lastig vallen met mijn hersenspinsels.

Wat is belangrijk wanneer je op vakantie gaat met je pubers (al dan niet naar het buitenland)?

Voorbereiding

Het begint al met de voorbereiding. Het is namelijk erg belangrijk om je kinderen erbij te betrekken hoe jullie de vakantie gaan indelen. Je hebt vast al wel gemerkt dat pubers hun kont in de krib gaan gooien als ze iets ‘moeten’.

Ga dus eens tijdens het avondeten met elkaar bespreken wat hun ideale vakantie is. En laat ze ook aanhoren wat jullie wensen zijn. Ze moeten ten slotte wel leren om te schipperen tussen ieders wensen.

Plan dus niet per se een vergadering over de vakantie. Want als ze ‘moeten’ vergaderen, dan weet je vast al wat ze gaan doen.

Locatie

Waar willen jullie naar toe? Bedenk eerst of het Nederland of buitenland wordt. Wordt het buitenland? Dan kan je kiezen voor binnen of buiten Europa. Er hangen overal voor- en nadelen aan.

Denk aan kosten, reistijd, manier van reizen of taal. Benoem ook gerust dat niet alles mogelijk is, omdat het financiële plaatje niet onbelangrijk is.

Het is voor ieder kind goed om zich bewust te zijn dat veel dingen geld kosten en niet aan alle wensen voldaan kan worden.

Accommodatie

Welke accommodatie laat jullie harten sneller kloppen? Ga je lekker met de vouwwagen op pad, geniet je van een all-inclusive hotel of bak jij liever bruin op het terras van je bungalow?

Je kunt het bespreken, maar je kunt het ook allemaal apart op een briefje schrijven. Zo wordt niemand beïnvloed. Wie weet schrijven jullie allemaal wel hetzelfde op ?.

Waar moet het park aan voldoen?

Hebben jullie wensen ten opzichte van de camping, het park of resort? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Grootte van het park: klein, middel of groot.
 • Supermarkt op het terrein.
 • Een (binnen) zwembad op het park.
 • Animatieteam.
 • Praten ze Nederlands op het park.
 • Hoe schoon is het sanitair?
 • Wat zijn de ervaringen van andere vakantiegangers?

Geschikte bestemmingen vind je onder andere hier.

Twee plekken bezoeken

Kom je er samen niet in het geheel uit? Dan kun je er ook voor kiezen om twee plekken te bezoeken wanneer je het geld ervoor hebt.

Zo kun je de ene week in een tent op de camping in Frankrijk zitten. Om de week erop te genieten in een luxe vakantiepark met waterparadijs in Duitsland.

Hoe hou je vakantie met pubers leuk?

De reis

Waarschijnlijk moet je een tijdje in de auto zitten. Kibbelen of mokken achterin de auto is dan niet ondenkbaar. Hoe kun je dat voorkomen? Hier zijn wat ideetjes.

 • Tablet. Neem de tablet mee. Pubers zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en een hele dag zonder digitaal vermaak is best lastig. Je kunt er dus voor kiezen om deze mee te nemen. Dit hoeft niet. Een vakantie is ook een mooi moment om even zonder appjes, spelletjes en social media door te komen. Misschien ben je hier wel voorstander van. Hoogstwaarschijnlijk je kinderen niet. Tijdens de vergadering, ik bedoel natuurlijk de ongedwongen maaltijd, kun je dit ook ter sprake brengen. Wat willen jullie graag ten opzichte van de tablet/smartphone. De regels die voor hen gelden, gelden dan natuurlijk net zo goed voor jullie als ouders.
 • Autobingo. Het klinkt misschien kinderachtig, maar soms zijn kinderachtige spelletjes juist weer leuk wanneer je puber bent. Bovendien hoeven ze zich niet stoer voor te doen bij hun vrienden. Het is nog toffer als ze de strijd met hun ouders kunnen aangaan. Niets is leuker om te winnen van je ouders tijdens autobingo.
 • Tijdschrift. Koop van tevoren een tijdschrift of vakantieboek waar hun interesse ligt. Bijvoorbeeld de Tina, Donald Duck of de Quest. Pak het in en geef het wanneer je twee uur onderweg bent. De eerste twee uur kom je vaak nog wel ongeschonden door.
 • Eetspelletje. Neem eten en drinken mee. Ga samen boodschappen doen voordat je op vakantie gaat. En laat ze zelf iets lekkers uitkiezen voor onderweg. Laat ze eerst een opdracht voltooien alvorens ze een snoepje mogen uit de zak die ze zelf hebben uitgekozen. Zoals: zoek eerst een blauwe auto. Je kan opdrachten in een bak stoppen en er eentje trekken of ter plekke zelf verzinnen. En hier geldt ook weer: zelf moet je natuurlijk ook eerst een opdracht uitvoeren voordat jij je chips mag eten. Die opdracht wordt natuurlijk verzorgd door je lieftallige puber ?.
 • Autogym. Denk je dat je niet kunt bewegen in de auto? Niets is minder waar, je moet alleen creatief zijn. Doe aan autogym.

Wiebel met je tenen.
Span je billen aan.
Beweeg je schouders op en neer.
Draai rondjes met je voeten.
Beweeg je hoofd van voor naar achter, van links naar rechts.
Rek en strek je tenen.
Stamp met je voeten in de auto.

Je bent er!

Jullie hebben de autorit overleefd en ploffen neer op de aankomstplek. Nu gaan jullie lekker genieten op de camping.

Een dagje niets doen. Een dagje niets ‘moeten’ klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren van je kinderen. Een dagje lang in de bungalow hangen, over de camping struinen, met vrienden rondhangen of je vol eten bij de all-inclusive is heerlijk.

Check even van tevoren of jouw kinderen dit ook zien zitten. Elke puber is natuurlijk verschillend.

Een dag laten kiezen door de pubers. Laat één dag helemaal in het teken staan van je puber. Welk stokbrood wordt er gekozen, waar gaan jullie naar toe en welk avondeten staat er op het programma? En in het ergste geval wil je puber ook nog eens voorin gaan zitten ?.

Eén dag op pad gaan en de kinderen mogen de weg wijzen. Pak de auto en ga samen op pad. Je gaat vandaag rijden naar bestemming onbekend. De kinderen mogen de weg kiezen. Je zal dus horen: de volgende weg naar rechts, na drie wegen ga je linksaf en op de rotonde maak je een rondje extra en pak je uiteindelijk de tweede afslag.

Kies samen van tevoren een tijd. Bijvoorbeeld na 24 minuten zijn je op de plek van bestemming. Wat is er allemaal te doen? Wedden dat jullie op een plek uitkomen waar je anders nooit zou zijn geweest?

Lootjes trekken in een pot met activiteiten. Maak samen een grote pot met allerlei activiteiten. En wanneer jullie je vervelen dan grabbel je in deze pot om iets te doen samen. Iedereen mag er kaartjes in stoppen.

Zoals:

 • Samen Kubbs spelen.
 • Het zwembad induiken.
 • Een rondje wandelen.
 • Een half uurtje extra beeldschermtijd.
 • Een drankje doen bij de bar.
 • De handstand doen.

Thuis blijven

Thuis blijven is misschien nog wel fijnst voor pubers. Lekker bij hun vrienden zijn en de hele dag chillen. Alleen wanneer je zes weken thuis bent is het niet leuk als je kind de hele dag thuis zit of met vrienden chillt. Het is niet leuk voor jou als ouder, maar ook niet voor je kind.

Waarschijnlijk gaan haar vrienden op vakantie of dagjes weg. Hoe houd je het gezellig thuis? In principe kun je dezelfde tips overnemen als die voor de gezinnen die ‘op vakantie gaan’.

Ik wens je een vrolijke voorjaars-, mei-, zomer-, herfst- en kerstvakantie met je mooie puber!

Anita Schokker