Skip to Content

Kind alleen op vakantie; tips vanaf welke leeftijd 16 / 17 jaar?

Kind alleen op vakantie; tips vanaf welke leeftijd 16 / 17 jaar?

Er komt een moment dat je zoon of dochter met het idee komt om alleen op vakantie te gaan met vrienden naar het buitenland.

Zelfs als ze niet naar een bestemming gaan die bekend staat om het vele zuipen en de drugs, zal dat de eerste keer even schrikken zijn. In jouw ogen is hij of zij tenslotte nog een kind, en zelfs al zou je hem of haar vertrouwen, je weet maar nooit in wat voor situaties je terecht kan komen.

En wat is er mis mee om gezellig als gezin de zomervakantie te vieren? Echter als je hoort dat andere ouders wel toestemming geven en dat zou betekenen dat jouw kind buiten de boot valt, maakt het dat toch al iets ingewikkelder.

Met welke leeftijd kan je kind alleen op vakantie?

Een vraag die heel erg afhangt van de zelfstandigheid van je kind. Deze is dus niet zomaar te beantwoorden. Over het algemeen wordt er voor vakanties binnen onze landsgrenzen toch algauw de leeftijd van 16 aangehouden. En voor verdere reizen toch al snel gewoon 18 jaar.

Maar jij kent je kind het beste. Kijk dan ook goed naar je eigen kind én naar de kinderen die met hem mee op vakantie gaan. Ga in overleg met de ouders van deze pubers en bepaal met elkaar of iets wel of niet verstandig is.

Als ze eenmaal 18 zijn, zijn ze volwassen en heb je er eigenlijk niet veel meer over te zeggen. Maar bij 16 jaar uiteraard wel. Jij mag nog altijd rustig bepalen of je een bepaalde bestemming nu wel of niet ziet zitten. Een vakantie Chersonissos in Griekenland of Lloret de Mar in Spanje zijn heel populair.

Het hangt daarnaast ook af van de aanbieders van de vakanties (accommodaties) welke leeftijd ze als minimum aanhouden. Let daar dan ook even op. Jij kan het wel goed vinden, maar als een park (bijvoorbeeld) een minimumleeftijd van 18 aanhoudt, heb je weinig te willen…

Vakantie zelf laten betalen?

Afhankelijk van hoe lang je puber op vakantie wil, kost een vakantie toch nog wel aardig wat. Merendeel van de op vakantie gaande pubers leggen zelf een bedrag bij of betalen zelfs hun hele vakantie uit eigen zak. Veel pubers verdienen geld met hun bijbaantje en sparen een jaar lang voor hun welverdiende gezamenlijke vakantie.

Ouders stoppen hun kind vaak nog wat geld toe voor de leuke uitstapjes en alle onvoorziene kosten. Zo onderschatten pubers vaak dat een drankje in een discotheek flink wat kost en dat je voor het openbaar vervoer ook nog geld moet reserveren.

Wat extra geld kan hierbij helpen en je puber krijgt meteen meer inzicht in hoeveel geld er in- en uitgaat tijdens een vakantie.

Maak afspraken en durf lastige onderwerpen te bespreken

Houd je puber van uitgaan of is je puber meer van zon, zee en strand? Wat voor ideeën heeft de vriendinnengroep om te doen? Hoe vaak gaan ze uit eten en is er ook nog een mogelijkheid om zelf te koken? Hoe vaak en hoeveel denkt je puber te gaan drinken?

Allemaal vragen waar vooraf over gesproken kan worden en waar afspraken over gemaakt kunnen worden. Zo mag je best je zorgen uiten over alcohol- en drugsgebruik.

Je kan dit doen door de feiten over alcohol- en drugsgebruik te vertellen en welk effect dit kan hebben. Pubers zijn namelijk gevoelig voor feitelijke informatie.

Maak gezamenlijke afspraken en durf onderwerpen ook bespreekbaar te maken. Zo schijnt het zo te zijn dat bijna de helft van de pubers onveilig vrijt op vakantie. Het meenemen van condooms is dus geen onverstandige keuze. Laat je puber vooral ook meedenken en komen met goede oplossingen.

Een goede concrete afspraak is bijvoorbeeld dat je puber niet meer dan drie glazen alcohol gaat drinken per avond. Of je puber zich daar echt aan gaat houden kun je natuurlijk niet controleren maar je hebt het in ieder geval wel bespreekbaar gemaakt.

En bedenk: pubers die hun eigen oplossingen mogen bedenken van hun ouders zijn ook sneller bereid om deze ook uit te voeren.

Wie kan je puber vertrouwen tijdens de reis?

Mochten er volwassenen zijn in de buurt van het vakantieadres van je puber dan kan het helpen om even contact te leggen voor je puber.

Mocht je puber toevallig toch iets vergeten zijn, is de stap snel gemaakt om even te vragen of ze een blikopener kan lenen. Wanneer je puber meegaat met een georganiseerde jongerenreis, dan zijn er vaak al reisleiders die ook als contactpersoon dienen.

Tijdens een georganiseerde reis zijn er ook regelmatig contactmomenten en mogelijkheden om vragen te stellen. Vaak wordt er op de eerste avond al uitleg gegeven over de regels en de excursies die je kan boeken.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan wat je kan doen als er een noodsituatie ontstaat en wat de afspraken zijn voor de terugreis.

Wat kan je puber doen bij problemen?

Het merendeel van de pubers kan heel goed zelf bedenken wat goede oplossingen zijn bij lastige situaties.

Sowieso is het verstandig om een noodnummerlijst te hebben en een kopie van het identiteitsbewijs in de koffer. Ook is een kluisje geen overbodige luxe om waardevolle spullen in op te bergen.

Denk ook aan een goede reisverzekering, deze verzekeringen hoeven niet duur te zijn! Mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan, is het handig dat je puber weet wat zij kan doen.

Bespreek daarom vooraf ook wat er mogelijk zou kunnen gebeuren en bij wie ze dan terecht zou kunnen. Zo kun je scenario’s verzinnen en je puber laten bedenken hoe zij erop zou kunnen reageren.

Wat doe je wanneer een leuke jongen je meevraagt voor een feestje? Hoe reageer je wanneer een jongen meer wil dan alleen maar knuffelen?

Wat doe je wanneer de groep nog langer wil blijven feesten en je de enige bent die dat niet wil? Laat je puber de oplossingen bedenken en luister aandachtig. Geef tussendoor nog een paar tips die zouden kunnen helpen maar geef je puber vooral complimenten voor de zelfbedachte oplossingen.

Alleen op vakantie; hoe laat je je kind los?

Het allerbelangrijkste is dat je als ouder een manier vindt om je puber los te laten. Merendeel van de vakanties met pubers verloopt goed en hier mag je als ouder ook op vertrouwen. Na alle bovenstaande tips zijn alle voorzorgmaatregelen al getroffen en kun je op je puber vertrouwen dat zij het aankan.

Het helpt ook heel goed om dit tegen je puber te zeggen dat je hem of haar vertrouwt. Dit vergroot alleen maar meer zijn of haar zelfredzaamheid en zelfvertrouwen! Mocht je je toch te druk maken dan is het altijd goed om even met andere ouders te praten en je hart te luchten.

Bezorgde gevoelens horen er gewoon bij, maar laat ze niet de overhand nemen en gun je puber een fijne en prettige vakantie!

Linda van Aken