Skip to Content

Zomerbaantjes; leuk vakantiewerk tips voor kinderen en pubers

Zomerbaantjes; leuk vakantiewerk tips voor kinderen en pubers

Heb jij zelf als puber een bijbaantje gehad als vakantiewerk? En is je puber nu 13 jaar? Dan is hij of zij officieel oud genoeg om een betaald bijbaantje uit te voeren. Wel is er een opbouw naar leeftijd in welk werk en hoeveel uur je per week mag werken.

Er zijn veel verschillende bijbaantjes. Zo is er gelukkig altijd wel iets te vinden wat bij je kind past. Naast het voordeel dat ze een eigen zakcentje verdienen, heeft een zomerbaan nog meer voordelen.

Waar kun je als ouder opletten als je kind een bijbaantje gaat zoeken? Aan welke bijbaantjes kun je denken? En welke tips zijn er om die bijbaan binnen te slepen?

Regels en werktijden per leeftijd

Helaas komt het wel eens voor dat er misbruik gemaakt wordt van het werken door pubers. Ook in bijbaantjes.. Zo krijgen ze te zwaar werk voor hun leeftijd of moeten ze teveel uren per dag werken.

Voor kinderen van 13 en 14 jaar gelden deze regels. Dit is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet.

  • In een vakantieweek: 35 uur per week
  • Niet op zondag
  • Maximaal 4 weken per jaar vakantiewerk, waarvan 3 weken aaneengesloten
  • Maximaal 5 dagen in de week
  • Op een vrije dag of vakantiedag: 7 uur per dag
  • Op een schooldag: 2 uur

Kinderen van 15 jaar hebben deze werktijden en regels:

  • In een vakantieweek: 40 uur per week
  • Maximaal 5 dagen per week
  • Maximaal 6 weken vakantiewerk, waarvan maximaal 4 weken aaneengesloten
  • In een schoolweek: 12 uur
  • Op een vakantie of vrije dag: 8 uur
  • Op een schooldag: 2 uur

Pubers van 16 en 17 jaar hebben deze maximale werktijden en regels:

  • Per week: 45 uur
  • Per 4 weken: 160 uur
  • Op een vrije of vakantiedag: 9 uur
  • Op een schooldag: 3 uur

Meer informatie vind je hier.

Aan welk vakantiewerk kun je zoal denken bij pubers

De 10 populairste bijbaantjes onder pubers zijn:

  1. Winkelbediende
  2. Vakkenvuller
  3. In de horeca in de bediening werken
  4. Achter de kassa
  5. Werken in de schoonmaakbranche
  6. Krantenbezorger
  7. Lader, losser, verhuizer
  8. Arbeider tuinbouw
  9. Baantje in de zorg
  10. Baantje met dieren

Laten we eens inzoomen op deze top 10.

In de winkel

Winkelbediende staat met stip op 1. De reden is dat het werk fysiek niet heel zwaar is, je er veel sociale contacten aan overhoudt en iedere dag anders is. Vakkenvuller kan fysiek wel zwaarder zijn. Je puber zal heel wat rek- en strekwerk hebben door de verschillende schappen die gevuld moeten worden.

Vaak zit er ook tijdsdruk op, waardoor het best aanpoten is. Toch vinden veel jongeren dit een fijn bijbaantje. Mede omdat je het vaak tegelijk met anderen doet, je van dit werk niet vies wordt en van het sociale contact met klanten.

Denk bij nummer 4 in de lijst, werken achter de kassa, breder dan alleen bij de AH. Dit kan in een sieradenzaak zijn, in een boekenwinkel of een kledingzaak.

Door het contact met de klanten en dat het werk fysiek minder zwaar is als een verhuizer bijvoorbeeld, zie je dit baantje vooral door meiden vaak gekozen.

Horeca

Nummer 3 in de populairste bijbaantjes voor pubers is werken in de horeca. De horeca is hard werken. Veel lopen, het leren dragen van dienbladen en omgaan met klanten.. maar ook hier is het sociale contact en de gezelligheid onderling een grote reden dat dit nog steeds veel pubers trekt.

Extra aantrekkelijk is dat fooien eventueel verdeeld worden, waardoor je een extraatje bovenop je vaste loon krijgt.

Schoonmaak

Het werken in de schoonmaakbranche is heel divers. Van glazenwasser tot kantoren of een schoollokaal schoonmaken in de avonduren. Schoonmaakwerk verdient best wel goed en is niet heel moeilijk. Zelf vind ik schoonmaken bij een ander altijd een dankbaarder werkje dan mijn eigen huis haha. Wie weet dat pubers dit ook hebben?!

Krantenbezorger

Krantenbezorger worden is iets wat vrijheid geeft. Je bezorgt op een vaste dag, maar je bent zelf vrij in het tijdstip en de route. Of het nu om de vaste weekkrant of de dagelijkse ochtendkrant gaat.. met een beetje mazzel en doorzetten is dit bijbaantje er één die je kind voor langere tijd doet.

Naast kranten kan je ook kiezen voor folders, afhankelijk van de bezorger kan het wel voorkomen dat je deze eerst moet insteken, of dat je eerst moet gaan stickeren met adressen.

Voor het nieuwe kalenderjaar is het een gewoonte dat de bezorger aanbelt bij de huisadressen om een goed nieuwjaar te wensen. Ook dit zorgt voor flinke fooien, die je puber mag houden!

Fysiek werk

Onder jongens wordt het meest gekozen voor lader, losser of verhuizen. Denk aan het inladen van de boodschappen op het distributiecentrum of het helpen met verhuizen. Door het hoge uurloon en het fysiek bezig zijn is dit iets wat vooral voor energieke pubers een fijne job is.

Kassen

Woon je in de buurt van kassen? Grote kans dat je puber dan kiest voor een zomerbaan in de kassen. Aardbeien plukken of champignons oogsten. Het verdient beter dan je in eerste instantie denkt.

Daarnaast is het werk op de automatische piloot. Veel jongeren doen dit samen met andere vrienden. Fysiek vraagt dit best wat van je lijf. En vaak is het vroeg beginnen. Dit om zo het heetste moment van de dag te vermijden.

Thuiszorg

Baantje in de zorg? Ja, denk dan thuiszorg. Voornamelijk huishoudelijk werk voor oudere mensen of het rondbrengen van maaltijden in een bejaardenhuis. Ook hierbij is het sociale contact tussen oudere en puber waardevol voor beide kanten.

Met dieren

De laatste in de top 10 is werken met dieren. Denk aan hondenuitlater, het helpen in een asiel of op een zorgboerderij. Vaak is op een kinderboerderij helpen vrijwilligerswerk maar mogelijk dat er wel betaalde zomerbaantjes hierin te vinden zijn.

Voordelen vakantiewerk voor pubers

Wat zijn de voordelen van een zomerbaantje voor je puber? Naast dat het natuurlijk zorgt voor een aanvulling op de bankrekening..

  • Sociale omgangsvormen in de praktijk brengen. Door een zomerbaantje oefent je puber veel in sociale situaties. Het omgaan met klanten, met andere collega’s en de baas.. Allemaal andere omgangsvormen die hiervoor nodig zijn. En wat voor baantje je puber ook kiest, bij allemaal is er wel iets van sociaal contact. Vragen durven stellen over waar je puber spullen kan vinden of als hij een vrije dag wil aanvragen.. Allemaal voorbeelden van iets wat je op de werkvloer leert. Ook is een bijbaan een mooie oefening voor het ‘echie’. Oftwel voor later, als je puber als volwassene in het arbeidsproces gaat meedraaien.
  • Met geld leren omgaan. Mogelijk heeft je puber een spaardoel voor ogen. Zo weet manlief nog steeds hoeveel uren hij gewerkt heeft voor hij zijn crossbrommer kon kopen. En wat voor gevoel dit gaf: trots! Sommige pubers nemen een bijbaan als zakcentje, anderen om een deel aan de studie te bekostigen of als zakgeld voor op vakantie. Wat de reden ook is: ze leren voor geld te werken en na te denken voor ze het uitgeven.
  • Contacten opdoen. In een werksituatie ontstaan veel vriendschappen, ook wel relaties.. Vriendschappen zijn zo waardevol. Het kan zijn dat je puber die eerst veelal op zichzelf was ineens aansluiting vindt bij anderen tijdens zijn bijbaan. Extra leuk is het dan als deze contacten standhouden!
  • Arbeidsethos. Ik moet ook denken aan arbeidsethos.. Op tijd op je werk komen. Er verzorgd uitzien. Je afspraken nakomen. En het werk doen naar behoren. Dat je baas en je collega’s op je aankunnen. Verantwoordelijk omgaan met de spullen van de baas. Allemaal van die dingen die bij een bijbaan ook geoefend worden.

Hoe komt je puber aan die zomerbaan?

Het kan zijn dat het via via gaat. Dat je van vrienden of kennissen hoort dat hun zoon bij de kas werkt en dat dit zo goed bevalt. Of dat je neef nog een student zoekt die helpt bij zijn verhuisbedrijf.

Het kan ook dat je een advertentie in de krant of op sociale media ziet waarbij ze mensen zoeken voor een zomerbaan.

Heeft je puber duidelijk in zijn hoofd wat hij wil? Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn in de stad aan het werk? Laat hem dan bellen of langsgaan en het vragen. Ten eerste weten ze dan meteen met wie ze van doen hebben, je weet nooit wat er uit rolt en je hoort ook vrij snel of er wel of geen plek is.

Mirjam de Stigter