Skip to Content

Welke leeftijd kind alleen thuis tijdens vakantie en niet meer mee gaan?

Welke leeftijd kind alleen thuis tijdens vakantie en niet meer mee gaan?

Er komt een tijd, of je het nu leuk vindt of niet, dat je zoon of dochter niet meer mee wil met vakantie. Hij of zij heeft geen zin meer om in het weekend mee te gaan naar het weekend, moet leren voor een proefwerkweek of heeft eigen plannen.

Hoe ga je daar nu het beste mee om? Vanaf welke leeftijd kan jij je puber alleen thuislaten? Welke afspraken moet je dan maken? Waar denk je nog meer aan?

Op welke leeftijd mag je kind alleen thuisblijven?

Eigenlijk is daar niet echt een antwoord op te geven. Want alleen jij kan bepalen of je kind er verantwoordelijk genoeg voor is én zelfstandig genoeg. Kan je zoon of dochter zich goed alleen redden, durft het wel alleen thuis te blijven en dat soort vragen kun je jezelf even afvragen.

Maar dus ook vragen qua verantwoording: zal hij of zij het huis niet gaan ‘verbouwen’? Kun je ervan op aan dat hij (zij) zich aan de afspraken houdt. Waarbij je ook best wel een kleine marge kunt nemen, want dat ze toch wel een beetje losser zullen leven als dat jij zou willen, daar ontkom je meestal niet aan.

En zeg nou zelf: dat zou je zelf toch ook? Om een richtlijn voor een leeftijd te geven: 16 jaar is toch wel vaak de ondergrens die aangehouden wordt.

Lees ook: Welke leeftijd alleen thuis?

Tussenweg

Misschien is het je kind ook wel vooral te doen om zelf op vakantie te mogen met zijn vrienden. Heb je daar niet zo’n moeite mee? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om een compromis te sluiten. Je kind mag op vakantie met zijn vrienden, maar dan gaat hij ook nog gezellig met jullie mee.

Ben je bang dat je huis niet meer herkenbaar is door alle feestjes die hij gaat geven, dan kun je dat op deze manier voorkomen. Maar je kunt het ook zo oplossen als je gewoon nog wel heel graag mét je kind op vakantie gaat omdat het gewoon leuk is als hij er ook bij is.

Zo hebben jullie dan beide de vakantie die jullie wilden. Ook voor vakanties zonder ouders is 16 vaak de norm qua minimale leeftijd bij binnenlandse vakanties en 18 jaar bij het naar het buitenland gaan.

Duidelijke informatie geven

Natuurlijk zal jij je kind wel moeten instrueren. Want hoe weet hij of zij anders wat allemaal mag, maar ook wat er verder allemaal gebeuren moet? Ga je echt een week of langer weg, dan zal hij immers ook even de plantjes moeten verzorgen, de post uit de brievenbus moeten halen en af en toe even de stofzuiger door het huis moeten halen (zeker als je huisdieren hebt).

Zijn er dieren die verzorgd moeten worden? Dit soort dingen is fijn om ook echt vast te leggen voor je kind op papier zodat hij er even op kan kijken wat hij nog moet doen of wanneer (wanneer moet die container aan de weg gezet worden?).

Nu hangt het ook van je kind af of je hem of haar ook goed moet inlichten over zaken als de deur op slot doen of opletten of het fornuis wel uit staat en dat soort dingen. Voor veel pubers zal dat al heel gewoon zijn, maar uiteraard kun je dat voor de zekerheid ook even op het papier zetten.

Afspraken maken

Dan komen we dus ook uit bij wat er allemaal mag of juist niet. Ook dat kun je zwart op wit vastleggen, maar of dat nodig is zul je zelf het beste kunnen uitmaken. Welke afspraken je hierin maakt is vrij persoonlijk. Want wat zijn jouw wensen, wat zijn de wensen van je kind, maar ook wat kun je hem wel of niet toevertrouwen.

Maak er geen ellenlange lijsten van, want dat komt dan wel weer heel erg over als dat je hem eigenlijk niet vertrouwt. En ook de lijst met wat er allemaal moet gebeuren, moet natuurlijk wel reëel zijn. Dat hij de plantjes water geeft als dat nodig is, lijkt me logisch. Maar hij hoeft natuurlijk niet de ramen te gaan zemen…

Hoe regel je het eten?

Overleg ook met je kind hoe hij of zij het eten regelt. Je kunt zelf alvast eten kopen of maken, wat je invriest. Zodat hij even vooruit kan. Een keer een patatje eten of een pizza is natuurlijk ook prima. Maar niet een week (of langer) achter elkaar! Zie jij je kind nog niet zelf aan het kokkerellen slaan of voor zichzelf iets opwarmen?

Misschien is het een idee om te kijken of hij ergens in de avond kan gaan eten. Woont oma of een tante dichtbij, waar hij bij de warme maaltijd kan aanschuiven? Dan zou dat een prima optie kunnen zijn.

Natuurlijk zorg je dat er voldoende voorraad aan eten en drinken in huis is en dat er geld is, waarvan hij nog boodschappen kan gaan doen, mocht dit nodig zijn. Of je spreekt natuurlijk af dat hij dat zelf voorschiet en jou dan een tikkie stuurt…

Waar kan hij heen bellen?

Zorg dat er iemand in de buurt is waar hij altijd terecht kan als er iets aan de hand is. Dat kan de buurvrouw zijn, als je daar goed contact mee hebt. Maar ook een familielid of een andere goede bekende.

Natuurlijk doe je dit wel in overleg met deze persoon. Dat is wel zo netjes én je weet dan tenminste dat hij of zij niet zelf op vakantie is. Verder zorg je dat je kind jullie nummers heeft en ook het adres en het telefoonnummer van je vakantieadres. Zo zijn jullie tenminste wel bereikbaar voor je puber. 

Contact maken

Even horen dat het goed gaat is gewoon fijn voor je gemoedsrust. Tegenwoordig kan dat natuurlijk op meerdere manieren. Even bellen of appen doe je immers zo. En je kunt de ander ook gewoon zien, als je dat zou willen.

Fijn voor jou, maar misschien vind je zoon of dochter het stiekem ook wel fijn om zo toch nog even in contact met je te staan en dingen te kunnen vragen. Pas wel op dat het niet overkomt als controleren! Dan wordt het een stuk minder leuk…en zeg je dus eigenlijk dat jij je kind niet vertrouwt. 

Samen ‘alleen’ thuisblijven

Misschien heb je meerdere pubers in huis en willen er twee of meer thuisblijven. Op zich verandert er dan niks aan wat hierboven staat, alleen moet jij je hierbij ook afvragen of je denkt dat dit goed zal gaan. Want alleen je dochter van 17 jaar thuis kan een heel andere situatie zijn, dan die dochter én een zoon van 16. Waarbij de twee kids niks van elkaar willen weten of altijd ruzie maken, bijvoorbeeld.

Neem ook dat dan mee in je overweging en kijk anders of ze dan niet ergens anders kunnen verblijven als jullie op vakantie gaan. Misschien dat één van de twee wel bij een vriend kan verblijven, bijvoorbeeld.

Samen weg

Kom je thuis en is alles prima gegaan? Natuurlijk mag jij je kind daar dan complimenten voor geven. En bedenk dat er ook een voordeel aan zit als hij zo ver is om alleen thuis te blijven: je kunt daardoor ook met je partner lekker een weekendje weg zonder al te veel poespas! 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)