Skip to Content

Baby Sensory cursus; Rotterdam & Amsterdam

Baby Sensory cursus; Rotterdam & Amsterdam

Als moeder is het ook fijn om samen met je kind wat te ondernemen. Daarom was ik erg blij toen ik gevraagd werd of ik interesse had om een aantal lessen Baby Sensory weg te geven. Daar heb ik geen moment over getwijfeld. Ik ben tenslotte niet voor niets groot fan van sensopatisch spelen zoals de meeste vaste volgers wel zullen weten.

Baby Sensory

Zwemmen met baby, babymassage en Muziek op schoot zijn relatief bekende vormen van ‘uitjes‘ die je samen met je baby kan volgen. Baby Sensory is daar nog vrij onbekend in. Maar zeker het overwegen waard. Baby Sensory is een uniek en complete babycursus voor ouders (of andere verzorgers) met hun baby.

Echt een momentje van quality time. Vanuit een veilige omgeving worden er allerlei ideeën voor leuke activiteiten en materialen aangeboden om spelenderwijs de ontwikkeling van uw baby te stimuleren. Waarbij plezier altijd voorop staat!

Baby Sensory activiteiten

Baby Sensory bestaat uit honderden verschillende activiteiten als babygebarentaal, bewegen op muziek, waterspel, babymassage, poppenspel en gebruikt verschillende materialen zoals strandballen, zeepbellen, parachutes, veertjes, knuffels, handpoppen, muziekinstrumenten, boekjes, eigenlijk teveel om op te noemen.

Alle activiteiten bieden inspiratie voor babyspel. Dit alles ondersteund door heerlijke liedjes.

Deze activiteiten zijn leerzaam en vooral ook heel erg leuk voor baby èn ouder en zijn ook zeer geschikt om thuis ook te doen met je kind. Als je dus geen idee hebt hoe je kan ‘spelen’ met je baby is dit een zeer interessante ontdekking. De activiteiten kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Ouder en baby kiezen vanzelf de beste en fijnste manier.

Naast de gezamenlijke activiteiten is er ook een vrij ontdekkingsspeelkwartier waarbij de baby’s in een veilige omgeving op ontdekkingsreis mogen gaan en de diverse materialen te ontdekken. Ideaal moment ook voor de papa’s en de mama’s om even bij te kletsen.

De achtergrond van Baby Sensory

“Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van een baby in het eerste levensjaar harder groeien dan in enige andere periode. In de eerste 12 maanden worden vooral verbindingen tussen hersencellen aangemaakt. Door het aanbieden van gerichte afgestemde leerervaringen nemen deze verbindingen toe in aantal en in kwaliteit.

De ervaringen die een baby in deze tijd opdoet, zijn belangrijk voor de latere ontwikkeling en het leervermogen. Baby Sensory richt zich op het stimuleren van alle ontwikkelingsgebieden: de zintuigen, de motoriek, de taalontwikkeling en sociaal-emotionele aspecten.

Dit maakt Baby Sensory compleet en uniek. Bovendien wordt de band tussen ouder en baby extra versterkt doordat het programma samen wordt beleefd.

De taalontwikkeling wordt gestimuleerd door het gebruik van onder andere gebarentaal. Dit is een heerlijke en leuke manier om al heel vroeg met je kindje te kunnen communiceren. Ook handpoppen, liedjes, versjes en rijmpjes en boekjes komen aan bod om spraak en taal te stimuleren.

De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld de buikligging en de hand-oogcoördinatie te stimuleren via allerlei verschillende activiteiten en speelgoed. De sociaal-emotionele ontwikkeling komt aan bod bij activiteiten als babymassage en wiegen op muziek.

Elke les is er weer wat nieuws te beleven, want nieuwe ervaringen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een baby. Daarnaast zijn structuur en herhaling natuurlijk ook heel belangrijk, daarom heeft elke les dezelfde opbouw en komen liedjes en materialen regelmatig terug.

De les begint altijd met het ‘Zeg hallo tegen de zon’-liedje, waarbij babygebarentaal wordt gebruikt. Vervolgens worden er een aantal gezamenlijke activiteiten gedaan, waarbij verschillende materialen en liedjes een rol spelen. 

Hierbij wordt steeds uitgelegd waarom deze oefening zo belangrijk is en aan de ontwikkeling van welke vaardigheden wordt gewerkt. Deze gezamenlijke activiteiten zijn zowel voor ouders als baby dierbare momenten van interactie en plezier en geven je een schat aan ideeën die je thuis verder kunt toepassen. 

Daarna begint het ontdekkingsspeelkwartier waarin je als ouder samen met je baby speciaal babyspeelgoed kunt ontdekken en ervaringen kunt uitwisselen met andere ouders. De les eindigt weer met een aantal gezamenlijke activiteiten met als afsluiter het ‘Zeg maar dag’-liedje.

Kortom, elke week is er weer een mix van nieuwe en herkenbare ervaringen om samen met je baby van te genieten!” 

Baby Sensory is speciaal voor baby’s van 0 tot 15 maanden, maar er zijn ook andere cursussen die speciaal aangepast zijn voor oudere kinderen.

Linda van Aken