Skip to Content

Wat als borstvoeding niet vanzelfsprekend is?

Wat als borstvoeding niet vanzelfsprekend is?

Als je zwanger bent is dit één van de vragen die je regelmatig zal horen: ga je borstvoeding geven of flessenvoeding? Een neutrale vraag die stiekem best wel een beladen lading heeft, omdat er zoveel meningen over zijn. Er is zoveel onderzoek naar gedaan.

Borstvoeding is het beste wat je je kind kan geven. Niemand zal dat in twijfel brengen.

Maar soms zit het er gewoon niet in. En daar kunnen heel diverse redenen voor zijn. 

Borstvoeding bij de eerste

Beide kinderen heb ik borstvoeding gegeven. Dat had stiekem nog best wel voeten in de aarde. Het ging niet vanzelf. Het duurde even voordat het op gang kwam. Het was ook moeilijk voeden, ik begon al snel met kolven om de productie op gang te brengen en de paar milliliter die ik kon opvangen.

Er werd van alles geprobeerd en ik zal nooit vergeten dat ik opgelucht was toen de borsten voor het eerst gingen lekken.

Toen het eenmaal zover was bleef het maar komen. Zeker bij de eerste had ik voldoende productie en had ik al snel de diepvries vol liggen met een voorraadje. Ideaal want zo kon ik na een aantal weken een dagje weg naar de sauna terwijl manlief voor de baby zorgde.

Als we op pad waren deed ik er ook niet moeilijk over om de baby aan te leggen: in een museum, tijdens het winkelen of een dagje uit midden op een festival. Hydrofiele doek erover en klaar.

Na een paar maanden begon ik weer te werken en daarna liep het snel terug. Voor het kolven was er geen aparte ruimte en er werd best moeilijk over gedaan, ondanks de wetgeving. Toen ze daarna ook nog qua gewicht afnam, begonnen we op advies van het consultatiebureau aan bijvoeding en uiteindelijk volledig over naar flessenvoeding.

Achteraf vraag ik me af of ik daar wel goed aan heb gedaan, want rond de periode van vijf maanden hebben meer baby’s een dipje en komen ze minder aan dan de andere baby’s, volgens de lijntjes bij het consultatiebureau.

Borstvoeding tweede kind

Bij onze zoon was het precies hetzelfde verhaal. De borstvoeding kwam erg slecht op gang. Gelukkig was de kraamverzorgster ook lactatiekundige en wist ze van aanpakken.

Dankzij haar is het toch gelukt om borstvoeding te geven. Daar ben ik nog steeds erg dankbaar voor, van het moment dat we er met een spuitje een aantal milliliter in kregen, tot volledige borstvoeding. Op dat moment werkte ik al thuis als gastouder, ik had alleen een baby in dezelfde leeftijd. Ideaal want zo kon ik gewoon op verzoek blijven geven.

Het live voeden ging prima, maar het kolven lukte gewoon niet. Ik heb twee kolfmachines geprobeerd en beiden hadden niet de kracht die nodig was om er iets uit te halen. Het was dus onmogelijk om een voorraadje aan te leggen.

Daarom was ik vrijwel altijd samen met onze zoon, even een dagje achterlaten gaat dan tenslotte niet. Niet dat ik daar ook maar een moment problemen mee heb gehad. Waar ik de oudste zo snel mogelijk zelfstandig wilde hebben was dit mijn ‘baby’tje’.

Na negen maanden volledige borstvoeding ben ik begonnen met bijvoeding, omdat ook hij begon af te vallen. Als eerste alleen buitenshuis, vervolgens alles behalve in de ochtend en avond en na een klein jaar was ik helemaal over op de flesvoeding.

Voor de zwangerschap

Alweer een paar weken geleden was ik bij een bijzondere presentatie van Nutricia (dit artikel is niet gesponsord), waar we het hadden over de eerste duizend dagen. En hoe belangrijk het eigenlijk is om die goed te beginnen.

Een periode die al begint als de baby nog in de buik zit. Of eigenlijk nog daarvoor. Bijvoorbeeld door het slikken van foliumzuur op het moment dat je stopt met de pil of besluit het een kans te geven.

Foliumzuur heb ik dus nooit geslikt, nog tijdens de huwelijksreis bleek ik al zwanger en de tweede keer was nog voordat we er serieus ‘aan wilden beginnen’.

Tijdens de zwangerschap

Als de foetus in je buik zit, krijgt het alle voedingsstoffen van de moeder. Ook al zit een deel in de genen, de voeding kan bepalen hoe daarmee omgegaan wordt. Dit is een vrij technisch verhaal, maar het komt er op neer dat je door middel van voeding het DNA kan beïnvloeden.

Zo is het belangrijk om niet alleen gezond te eten en voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen, maar ook divers te eten. Zo geef je je ongeboren kind toch alvast een bepaalde voorkeur mee. Ook dat vond ik erg lastig.

De zwangerschap zorgde voor bepaalde cravings en zorgde ervoor dat ik niet voor twee ging eten, maar juist minder at. Tijdens beide zwangerschappen viel ik alleen maar af.

Newborn baby

Als je baby is geboren, krijgt je baby voorlopig alleen maar melk. Of dit nu borstvoeding is of flessenvoeding. Het menselijk lichaam is zo ingenieus gebouwd, en dat geldt ook voor borstvoeding. Er wordt al meer dan honderd jaar onderzoek naar gedaan maar nog steeds is het niet duidelijk wat nu precies het geheim is.

En is het al helemaal niet mogelijk om dit na te maken. Natuurlijk komt de wetenschap steeds dichterbij, maar het is nog lang niet gelijkwaardig. In borstvoeding zit een speciale factor waar nog geen 20 jaar geleden een geneeskrachtige waarde aan werd toegekend.

Aan zieke kinderen werd borstvoeding gegeven, omdat dit een geneeskrachtige waarde zou hebben. En dat is nog steeds actueel. Onlangs is het VUMC overgestapt op borstvoeding voor de baby’s.

Baby

Tussen de vier en zes maanden zal je baby beginnen met de eerste vaste voeding. Naast de melkvoeding krijgt het stukjes brood / korstjes, fruit of groenten. De benodigde voedingsstoffen zitten echter nog in de melkvoeding.

Het heet niet voor niets bijvoeding in het begin. Het lichaam van de baby zal hier aan moeten wennen. Ook in deze periode is het verstandig om alvast de producten af te wisselen zodat er een gevarieerd voedingspatroon ontstaat.

Vanaf één jaar mag je baby ook melk van de koe en rustig aan gaan mee-eten met wat de pot schaft.

Zou jij je kind borstvoeding geven, ook al is het van een ander, als je dat zelf niet zou kunnen geven?

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken
  1. Sanja says:

    Wat fijn dat het uiteindelijk gelukt was mey de BV. Zelf heb ik enorm veel geluk gehad, zo erg dat ik al met 20 wk zwangerschap volop melk had. Ik geef nu 14,5 maand BV & zo lang Luka wil en ik melk heb wil ik doorgaan. Mochten we een 2e kindje krijgen zou ik sowieso weer voor borst gaan, maar mocht het dit x niet lukken met BV dan zou ik gewoon de fles geven. Ik vind het goed dat de mogelijkheid bestaat voor donormelk maar zelf zou ik het nooit doen. Misschien klinkt het heel raar maar ik vind het ergens toch een beetje vies idee.. Ondanks dat ik zelf koemelk drink

  2. Simpel, met een snufje liefde says:

    Fijn dat de borstvoeding uiteindelijk goed gelukt is. Het is toch het beste voor het kindje. Ik heb 4 weken afgekolfde melk kunnen geven aan onze tweeling. Daarna kreeg ik een dubbele borstontsteking en was het gedaan met de melk.

  3. Christi says:

    Ik herken veel in jouw verhaal. Ja, borstvoeding is toch heel fijn als het goed lukt, hier ook een moeilijke start en ook dankzij een lactatiekundige goed geholpen. Je moet alleen maar net weten dat je die hulp kunt krijgen. Ik ken veel vrouwen die zijn gestopt vanwege diverse problemen die niet van het bestaan wisten van een lactatiekundige en dat kan wel veel ellende besparen. Ook van het bestaan van donormoedermelk hoorde ik pas maanden na de bevalling. Gelukkig nooit nodig gehad, maar het zou standaard in de voorlichting moeten zitten, is mijn mening.

Comments are closed.