Skip to Content

Voorbereiden op borstvoeding geven

Voorbereiden op borstvoeding geven

Je wilt graag borstvoeding gaan geven als de baby geboren is. Een prachtig voornemen! Een goede voorbereiding is hierbij heel verstandig. Want zo maak je immers meteen de beste start. Wat kun je al doen tijdens je zwangerschap om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding?

De keuze voor borstvoeding

Allereerst zul je natuurlijk willen weten of je wel of niet gaat voor borstvoeding. Deze manier van voeden is uiteraard het meest natuurlijk en zal om meerdere redenen goed voor je kindje zijn. Zo is moedermelk volledig aangepast aan de behoefte van je kleintje. Een baby die borstvoeding heeft gehad zou minder snel last hebben van overgewicht als ze ouder worden.

Ook beschermt moedermelk je baby tegen infecties. De baby zal meerdere smaken leren kennen, doordat jouw eten invloed heeft op de moedermelk! Maar je moet ook denken aan een betere kaakontwikkeling en er zouden minder tandproblemen zijn.

Verder zorgt de moedermelk ook mee aan gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. De baby zal minder risico lopen op wiegendood. En dan hebben we het nog niet gehad over de huidhonger van de baby, die met borstvoeding geven ook al deels wordt gevoed. Dit waren allemaal voordelen voor de baby. 

Voordelen voor de moeder

Maar ook voor jou, als moeder, zijn er voordelen. Jullie band zal worden versterkt en het zal daarmee ook je zelfvertrouwen voeden. Je zult sneller herstellen van de bevalling en men denkt dat als je langer borstvoeding geeft, je minder kans maakt op premenopauzale borst- en eierstokkanker.

Je lichaam bereidt zich al voor

Natuurlijk zal je lichaam vanzelf tijdens een zwangerschap zich voorbereiden op het voeden van de baby. Dat is immers zoals de natuur in elkaar zit. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat het melkklierweefsel zal groeien. 

Leef gezond

Gezond leven is uiteraard altijd belangrijk en zeker tijdens je zwangerschap. Want dan moet je immers ook aan je baby denken. Daarnaast zul je zelf er zeker profijt van hebben als je fit een bevalling ingaat. Ook voor je borstvoeding is een gezonde leefstijl belangrijk. Eet goed gezond en gevarieerd, rust voldoende, beweeg en vermijd stress.

Voorbereiden borstvoeding: hoe doe je dat?

Weten waar je aan begint en hoe het allemaal werkt: natuurlijk is dat aan te raden. Weet je van niks, dan zal het meer stress opleveren wat het hele gebeuren uiteraard niet goed doet. Je kunt op meerdere manieren leren over het geven van borstvoeding. 

Verenigingen 

Er zijn meerdere verenigingen die zich bezighouden met borstvoeding geven. Voor jou zijn nu de volgende twee interessant:

  • Borstvoedingsorganisatie LLL (La Leche League) is een internationale organisatie en heeft dus deze Nederlandse tak. Via de website kun je informatiebrochures bestellen en het Handboek voor Borstvoeding kopen. Verder vind je hier waar de vrijwilligers te vinden zijn. Zij organiseren informatiebijeenkomsten en kunnen hulp bieden bij vragen of problemen.
  • Vereniging Borstvoeding Natuurlijk bestaat sinds 1978 en is een professioneel draaiende vrijwilligersorganisatie. VBN organiseert bijeenkomsten, geeft folders uit en heeft een telefonische informatiedienst. 

Lees je in over borstvoeding

Een manier die je makkelijk kunt toepassen op die momenten dat het jou uitkomt: het lezen over borstvoeding. Dit kan op de sites van de genoemde verenigingen of sommige verloskundigen. Of vraag de brochures aan. Maar een goed boek over dit onderwerp is uiteraard ook een prima idee. 

  • Zoals gezegd heeft LLL Het Handboek voor Borstvoeding. Deze vind je hier.
  • Positief over borstvoeding van Amy Brown. Deze vind je hier.
  • Borstvoeding doe je zo! Van Debby Mendelsohn. Deze vind je hier.

Ga naar een informatiebijeenkomst

Beide verenigingen organiseren bijeenkomsten waar je van alles te horen krijgt over het voeden en waar jij jouw vragen kunt stellen.  Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor aanstaande en voedende moeders, waarbij ook de baby aanwezig mag zijn.

Zo kan jij ook al leren van ervaringen van moeders die al voeden. En horen waar zij tegenaan lopen. Zo weet jij al van alles voordat je baby er is en kan je hier relaxter mee omgaan. 

Bekijk informatieve films

Zoals ieder onderwerp is ook borstvoeding een thema wat op YouTube vertegenwoordigd is. Hier kun je al van alles bekijken over borstvoedingshoudingen bijvoorbeeld of hoe het gaat net na de geboorte.

Vraag eens bij je verloskundige of er filmpjes zijn die zij aanraadt. Iedereen kan immers op YouTube filmpjes plaatsen en het is wel fijn om te weten of ze ook wel echt ergens over gaan en niet alleen maar een hoop onzin verkopen. 

Nieuwste bevindingen

Soms blijken aannames van vroeger niet meer als waar aangenomen te worden. Zo wordt bijvoorbeeld het omgaan met borstontsteking nu anders gedaan. De nieuwste ideeën hieromtrent kun je terugvinden op de sites van de grote borstvoedingsorganisaties. 

Zorg dat alles is huis is

Zorg dat je ook qua spullen goed voorbereid bent. Nu hoef je op zich natuurlijk niks te hebben voor het geven van moedermelk. Maar een goed ondersteunende voedingsbeha is wel heel fijn en praktisch. Zorg voor zoogkompressen. Mocht je lekken, dan kan je deze in je beha leggen.

Nu hoef je dit niet meteen in huis te hebben, maar als je langer borstvoeding wilt geven is het wel slim om te gaan oefenen met een kolfapparaat en zul je deze dus moeten aanschaffen. Zo kun je melk kolven waarmee een ander de baby kan voeden als jij even zonder baby op stap moet of wilt (of naar je werk moet).

Welk kolfapparaat dan handig is, hangt af van jullie situatie. Gaat het om af en toe eens iets afkolven of ga je een paar dagen werken en zul je dus vaak moeten kolven? 

Als de baby er is

Natuurlijk kan er altijd iets zijn waardoor je onzeker wordt als de baby er is. Gelukkig kan je dan ook terecht bij LLL en VBN. Er zijn ook lactatiekundigen die je kunnen helpen. Ook nu kan je naar bijeenkomsten gaan.

Blijf niet rondlopen met je vragen, dat is niet fijn voor jou en niet voor de baby. Je wilt immers dat je baby gezond blijft en je borstvoeding gaat lukken. Je kunt ook de telefonische hulpdienst benaderen met je vragen zodat je snel antwoord hebt. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)