Skip to Content

Hoe lang borstvoeding geven? Tot welke leeftijd?

Hoe lang borstvoeding geven? Tot welke leeftijd?

Borstvoeding kan iets heel moois zijn, zeker als jij en je baby er allebei van genieten. Maar ooit komt er een einde aan. Voor de één is dat eerder dan voor de ander.

Bijvoorbeeld omdat je weer moet werken en de melkproductie terugloopt. De ander houdt het niet alleen maanden maar ook jaren vol. Maar hoe lang ‘moet’ je nu eigenlijk borstvoeding geven?

Borstvoeding; voordelen en nadelen

Borstvoeding is het beste wat jij je kindje mee kunt geven. Alles wat je kind nodig heeft zit erin. Voor jou heel gemakkelijk, maar voor je kindje ook, want je hebt het altijd bij je.

Voordelen

De voordelen zijn vooral dat je het altijd bij je hebt, maar ook dat het altijd op temperatuur is! Je kunt het direct geven, wanneer je kindje honger heeft, of vooral ook, wanneer jij je kindje wilt troosten.

Je kind krijgt alle voedingsstoffen die het nodig heeft, maar ook de warmte en geborgenheid van zijn/haar moeder. De band tussen moeder en kind wordt hiermee nog eens extra versterkt. Borstvoeding is relatief goedkoop. Flesvoeding is duur en het is ook nog maar de vraag of je kindje flesvoeding verdraagt.

Nadelen

Als moeder ben jij degene die altijd voeding moet geven. Je moet altijd paraat staan om borstvoeding te geven en je bent sterk gebonden aan de vraag van je kindje.

Je moet gezond eten, bepaalde dingen kun je niet eten, omdat je kindje daar last van zou kunnen krijgen en roken en alcohol nuttigen kan niet.

Hoe lang geef je borstvoeding

Voor de één is 3 maanden borstvoeding genoeg, de ander gaat voor 6 maanden, maar het kan ook gerust langer. Dat bepaalt elke moeder zelf, samen met haar baby uiteraard, want als deze niet meer aan de borst wil zuigen, dan houdt het op. Ook kan het zijn dat de melkproductie om wat voor reden dan ook afneemt.

Als het echter gaat om het meegeven van bepaalde voedingsstoffen, dan zijn de eerste maanden van borstvoeding geven toch wel het belangrijkste. Je kindje krijgt weerstand van je mee, die heel belangrijk is voor de komende maanden. De tijd die je extra geeft is belangrijker voor de band die je samen hebt.

Het advies van het WHO

De Wereldgezondheidsdienst adviseert om je kindje het eerste half jaar alleen maar borstvoeding te geven en om vervolgens de borstvoeding door te zetten tot het kindje minstens twee jaar oud is.

In Nederland is dit echter niet heel gangbaar, de meeste moeders stoppen tussen de drie en zes maanden met de volledige borstvoeding. Wanneer je kijkt naar de voordelen die het bij je kindje oplevert, dan is dit zeker aan te raden. Meer informatie vind je hier.

Borstvoeding combineren met kunstvoeding

Het is natuurlijk altijd mogelijk om borstvoeding met kunstvoeding te combineren, zeker als je weer gaat werken kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de melkproductie afneemt ook al ga je kolven tijdens werktijd.

Ook kan het zijn dat je kindje went aan de speen en mogelijk minder happig is op een borst. Er zijn wel speciale flesjes die ontworpen zijn op de vorm van een borst.

Soms is het ook gewoon nodig om kunstvoeding te gaan geven. Mogelijk is er te weinig borstvoeding of zitten er te weinig voedingsstoffen in je borstvoeding. Dan moet je wel kunstvoeding bij gaan geven.

Je kunt dat dan altijd geven nadat je borstvoeding hebt gegeven als aanvulling op je borstvoeding. Presenteer echter altijd eerst je borst en pas daarna de fles.

Vaste voeding

Op een gegeven moment zal je kindje ook vaste voeding gaan krijgen en de borstvoeding zal langzamerhand afgebouwd worden. Van de 6 tot 7 voedingen die je op een dag gaf, ga je zo langzamerhand terug naar 3 borstvoedingen. Maar nog steeds kun je borstvoeding blijven geven.

Gezondheid van de baby

Dat borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van je baby is een feit. Borstvoeding geeft een kindje heel veel belangrijke stoffen mee, die het beschermt tegen allerlei kwalen en ziekten. Zo heeft je kindje minder last van maag/darminfecties.

Het is bewezen dat ook overgewicht nauwelijks voorkomt bij kinderen die borstvoeding hebben gehad. Borstvoeding is eigenlijk voeding wat helemaal is afgesteld op wat je kindje nodig heeft.

Alle voedingsstoffen, vitamines, mineralen en koolhydraten, eiwitten, kortom alles zit erin. Dit zorgt ervoor dat je baby beschermd wordt tegen ziekten en bacteriën van buitenaf.

Ook bevat borstvoeding vezels, die er weer voor zorgen dat de darmen van je baby een goede flora hebben, waardoor zij beschermd zijn tegen ziekten.

Troost en warmte

In sommige gevallen wordt er al snel met borstvoeding gestopt, omdat het kindje al vast voedsel gaat krijgen en een fles uitkomst biedt. Maar toch is het fijn om je kindje voor het slapen gaan nog een keer borstvoeding te kunnen geven.

Soms geeft een kindje zelf al aan dat het de borst niet meer wil. Dat is soms zuur, want als moeder wil je vaak nog graag even genieten van dat intieme moment met je kindje.

Maar soms heeft een kindje nog lang de behoefte aan de borstvoeding en kun je er lang mee doorgaan. Het geeft troost, warmte en geborgenheid voor je baby. Dus waarom zou je dan willen stoppen met het geven van die warmte en geborgenheid?

Floortje