Skip to Content

Borstvoeding complicaties; veel voorkomende uitdagingen en problemen

Borstvoeding complicaties; veel voorkomende uitdagingen en problemen

Borstvoeding geven is de beste optie voor je baby. Helaas gaat het alleen niet altijd even eenvoudig. En er kunnen ook andere ongemakken ontstaan.

Nu zijn de meeste problemen op te lossen en zijn er diverse professionals die je hiermee kunnen helpen als het zelf niet lukt. Waar kan je bijvoorbeeld tegenaan lopen? Wat doe je eraan? En wie kunnen je eventueel helpen?

Melkproductie op gang brengen

Als je net bevallen bent zal je baby zo snel mogelijk aangelegd worden. Je baby zal je tepel goed in zijn mondje moeten nemen. Door zijn zuigen komt de melkproductie op gang. Er ontstaat een soort samenspel tussen de baby en de melkproductie.

Hoe meer je baby probeert te drinken, hoe meer jij zult produceren. De eerste dagen moet dit dus even opstarten. Je baby zal vaak willen drinken, geef hier gewoon aan toe! Goed voor je baby, voor jullie binding én voor de melkproductie.

Stuwing

In de kraamweek kun je last krijgen van stuwing. Dit wil eigenlijk niks anders zeggen dan dat je borsten voller worden omdat de melkproductie op gang komt. Hoeveel last je hiervan hebt, is niet te voorspellen. Dit kan per vrouw, maar ook per kind verschillen.

Helaas kan de stuwing echter ook vormen aannemen dat het zeer pijnlijk wordt. De borsten zullen bij een pijnlijke stuwing hard en gevoelig zijn. Ze kunnen warm aanvoelen en een kloppend gevoel geven. De moeder kan hierdoor verhoging krijgen.

Omdat dit ook symptomen zijn van een borstontsteking of een andere infectie is het goed om hier iemand naar te laten kijken. Als de kraamverzorgende er nog is, is zij uiteraard je eerste aanspreekpunt.

Maar anders kan je de huisarts bellen. Bij gewone stuwingsklachten zijn de klachten meestal binnen 2 dagen weer over, mits je wel direct een behandeling start.

Wat je kunt doen:

  • Laat de baby zo veel en vaak mogelijk drinken
  • Koel de borsten tussen de voedingen door met koude kompressen
  • Heeft de baby gedronken en voelen je borsten nog steeds hard? Door af te kolven kun je ervoor zorgen dat je borsten toch leger raken
  • Eén of twee keer per dag je borsten echt helemaal leeg maken door te kolven
  • Net voor de voeding een voorzichtige massage geven aan je borst(en)
  • De arts kan ervoor kiezen om je een middel voor te schrijven

Lekkende borsten

Niet zo’n heel schokkend probleem, maar soms wel behoorlijk lastig: je borsten lekken. Dit is helemaal niet vreemd! Misschien had je er ook al iets last van tijdens je zwangerschap. Er is zoiets als een toeschietreflex, waardoor er al melk ‘toeschiet’ als je lichaam denkt dat je baby aangelegd gaat worden.

Nu is dat heel natuurlijk én heel mooi bedacht van Moeder Natuur. Alleen kan dit reflex soms zo snel optreden (als je een baby hoort huilen, bijvoorbeeld) dat je daar niet echt op zit te wachten als je met je leuke dunne shirtje in de supermarkt loopt…

Op zich heel prima op te lossen door gewoon zoogkompressen in je beha te stoppen. Overigens kan het er ook mee te maken hebben dat je borsten gewoon zo vol zitten dat ze een beetje lekken.

Niet genoeg voeding of neemt af

Iets waar je je als jonge moeder nog weleens zorgen over maakt is de vraag of je wel genoeg voeding voor je baby hebt. Over het algemeen genomen is deze zorg niet terecht.

Maar uiteraard is het wel iets om in de gaten te houden. Daarom zal je baby in het begin ook continue gewogen worden. Zo wordt er goed in de gaten gehouden wat hij binnenkrijgt.

Dat de baby eerst afvalt is trouwens normaal. Maar in principe zou hij binnen 2 weken toch wel weer terug moeten zijn op zijn geboortegewicht. Ook kan je heel goed zien aan de hoeveelheid natte (en vieze) luiers of je baby wel genoeg vocht binnenkrijgt.

Daarnaast kan je de kleur van de urine in de gaten houden. Is deze donkergekleurd dan kan dit duiden op uitdroging. Net als een droge mond, geelzucht, lusteloosheid en niet willen drinken.

Uiteraard raadpleeg je dan direct de arts! Je borsten stimuleren om meer voeding aan te maken (als je het idee hebt dat het minder zou worden) is simpelweg je baby vaker aanleggen!

Overproductie

Het klinkt als een luxe maar er zijn vrouwen die juist last hebben van overproductie. Nu hoeft dat helemaal het probleem niet te zijn. Heb je veel voeding dan kan je baby schrikken als hij aangelegd wordt. Dit komt dan door de grote snelheid waarmee de baby melk binnenkrijgt.

Dit kan je merken aan bijvoorbeeld dat hij even moet hoesten of tegensputteren, hij kan erdoor gaan huilen en direct loslaten, maar ook kan heel veel boeren duiden op een overproductie

. Hij slikt dan veel lucht in met het drinken van deze hoeveelheden en daardoor gaat hij dus boeren maar ook spugen.

Een probleem kan optreden als je baby door deze hoeveelheden al vol zit voordat de melk komt welke vetter is. De eerste melk bevat namelijk vooral eiwit en lactose. Omdat hij daardoor minder verzadigd raakt, zal hij juist vaker willen drinken!

Omdat dit ook symptomen zijn die andere oorzaken kunnen hebben, is het verstandig om een professional om raad te vragen en niet op eigen houtje wat aan te knoeien.

Hulp bij borstvoeding

Bij deze klachten of andere problemen met borstvoeding is het fijn om juiste informatie te kunnen inwinnen of om een gesprek te kunnen hebben met iemand die echt alles van borstvoeding afweet. Natuurlijk kan je met je eerste vragen terecht bij de verloskundige en de kraamverzorgende.

Daarnaast is er een organisatie die zich hiervoor inzet. Zij organiseren ook informatiebijeenkomsten. Dit is La Leche League of kijk eens op het forum van BorstvoedingNatuurlijk. Een lactatiekundige kan je helpen met al je vragen en problemen. 

Meer informatie over deze mensen vind je op NVLborstvoeding.nl.

Uiteraard kun je ook met je algemene vragen terecht bij de huisarts. Gaat het echter om echte borstvoedinggerelateerde vragen, dan is het wel fijn om een deskundige te raadplegen. Gaat het meer om gezondheidsvragen rondom deze problemen dan is de huisarts juist de aangewezen persoon!

Vanzelfsprekend kun je dit ook gewoon met de huisarts bespreken en alsnog een doorverwijzing krijgen naar een lactatiekundige.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)