Skip to Content

Tepelkloven; wat is het en wat doe je eraan?

Tepelkloven; wat is het en wat doe je eraan?

Borstvoeding geven is natuurlijk erg mooi en intiem, maar kan ook heel pijnlijk zijn. Zeker wanneer je scheurtjes krijgt in je tepel kan dit ervoor zorgen dat je opziet tegen het voeden van je kind omdat het ontzettend pijn kan doen.

In dit artikel lees je uit wat tepelkloven zijn en hoe je dit kunt voorkomen of genezen.

Wat zijn tepelkloven?

Zoals hierboven al kort gezegd, zijn tepelkloven scheurtjes in je tepel. In de eerste week na je bevalling kan het zijn dat borstvoeding geven soms pijnlijk of gevoelig aanvoelt

. Dit is vrij normaal omdat je tepels nog moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje. Maar na ongeveer twee weken zou het voeden toch echt wel minder pijnlijk moeten zijn.

Wanneer dit niet zo is en je tepels tijdens de hele voeding pijn doen of de pijn zelfs verergert en je scheurtjes of wondjes hebt die bloeden, dan gaat er iets verkeerd. Je hebt dan last van tepelkloven en dit kan erg pijnlijk zijn.

Er zijn zelfs vrouwen bij wie het zo heftig was dat het een reden was om te stoppen met het geven van borstvoeding. Begrijpelijk, maar wel zonde want je kunt tepelkloven makkelijk behandelen.

Tepelkloven ontstaan overigens meestal door het verkeerd aanleggen van je baby of doordat je baby meer aan het sabbelen is in plaats van zuigen. Ook kan het komen doordat je baby last heeft van spruw of als gevolg van een te korte tongriem.

Het behandelen van tepelkloven

Gelukkig is het behandelen van tepelkloven niet moeilijk en hoeft het dus ook geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Door de pijn heen bijten is geen optie en bovendien houd je dat ook niet vol, simpelweg omdat het daarvoor te veel pijn doet.

De wondjes op je tepels kun je heel makkelijk verzorgen met moedermelk, tepelzalf (hier) of babyzalf. Door na iedere voeding een druppel moedermelk op de tepel te smeren en dit aan de lucht te laten drogen kan het verbeteren. Dit komt omdat het een helende en beschermende werking heeft.

Gebruik je liever een zalf? Zorg er dan wel voor dat je zalf zonder parfum gebruikt. Ook kun je tijdens het douchen beter geen zeep gebruiken omdat dit de tepel te veel uitdroogt.

Tips tijdens het voeden

Wanneer je last hebt van tepelkloven, maar wel graag borstvoeding wilt blijven geven, zijn tips heel fijn. Hieronder heb ik er een aantal voor je neergezet.

  • Door je baby tijdelijk aan de niet-pijnlijke of minst pijnlijke borst aan te leggen geef je de andere borst rust. Zo kan de tepel beter genezen.
  • Je kan proberen van houding te veranderen. Op deze manier zuigt je baby op een andere manier aan je tepels waardoor het misschien minder pijnlijk is.
  • Ook kan het helpen je kindje wat vaker aan te leggen en zo de ergste honger voor te zijn. Hierdoor is hij namelijk minder gulzig en doet het ook minder pijn.

Heb je bovenstaande tips geprobeerd en de melk of zalf gebruikt maar doet het nog steeds te veel pijn? Dan kun je overwegen je kindje tijdelijk te voeden met afgekolfde melk.

Hulp vragen

Wanneer de problemen blijven bestaan of wanneer je wel wat extra hulp kunt gebruiken bij het aanleggen, kun je het beste contact opnemen met een lactatiedeskundige. Het allerbelangrijkste voor zowel jou als je kindje is natuurlijk de oorzaak aan te pakken.

Wanneer dit inderdaad het verkeerd aanleggen is, ben je al een stuk geholpen met bovenstaande tips. Maar als het komt door spruw of een te kort tongriempje kun je hier zelf niks aan veranderen en heb je de hulp van een expert nodig om de oorzaak op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het genezen van de kloven is natuurlijk hartstikke fijn, want zo kun jij je baby gewoon blijven voeden zonder er zelf pijn aan over te houden. Maar je wilt het nog liever gewoon voorkomen!

Het belangrijkste hierbij is door je baby op de juiste manier aan te leggen. De juiste manier hierbij is wanneer je baby een grote hap neemt. Niet alleen van je tepel maar ook van een gedeelte van de tepelhof.

Op deze manier komt de tepel namelijk verder achterin te liggen waardoor hij niet kan beschadigen. Wanneer je hier moeite mee hebt kan de kraamzorg je daarbij helpen. Heb je geen kraamzorg (meer)? Dan kun je de hulp inschakelen van een lactatiedeskundige of op YouTube zoeken naar filmpjes over dit onderwerp.

Borstontsteking

Wanneer je last hebt van tepelkloven, kan het ook goed voorkomen dat er een bacterie in de tepelkloof zit die een borstontsteking kan veroorzaken. Ook kan dit gebeuren door een ophoping van melk in de klieren van je borst.

Wanneer dit het geval is, is het verstandig je baby juist wel aan de pijnlijke borst aan te leggen, hoe pijn dat ook doet. Want zo kan de melkophoping verminderen en voorkom je een borstontsteking.

Wanneer je last hebt van rode, harde en pijnlijke plekken op je borst moet je contact opnemen met je huisarts. Deze kan vervolgens de ontsteking behandelen met antibiotica en je de juiste adviezen geven over de pijnstilling.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Renate