Skip to Content

Is het verstandig om vitamine D te slikken als je borstvoeding geeft?

Is het verstandig om vitamine D te slikken als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding levert je kindje de perfecte hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn voor zijn groei en gezondheid. Alleen het gehalte vitamine D in moedermelk is over het algemeen niet voldoende. Is het verstandig om dit te slikken als je borstvoeding geeft? En moet je je kindje ook deze vitamine geven? We zochten het voor je uit.

Vitamine D is van cruciaal belang voor het immuunsysteem en de gezondheid van de botten. Een kindje dat borstvoeding krijgt, kan een tekort oplopen doordat moedermelk over het algemeen te weinig vitamine D bevat.

Ook de toegenomen vervuiling, een beperkte blootstelling aan zonlicht en het feit dat dit in slechts weinig voedingsbronnen te vinden is, dragen bij aan het risico op een tekort bij borstgevoede kinderen.

Rachitis door een tekort aan vitamine D

Volgens een onderzoek uit 2021 komt er sinds kort weer rachitis voor bij borstgevoede baby’s die te weinig in de zon komen en die geen extra vitamine D krijgen. Rachitis, ofwel Engelse ziekte, is een aandoening waarbij een kind last heeft van zwakke spieren en zwakke en misvormde botten.

Ook komen bij kinderen met rachitis de tandjes later door en zijn deze gevoelig voor gaatjes. Rachitis ontstaat door een tekort en daarmee een tekort aan calcium en fosfaat, die nodig zijn voor sterke botten en tanden. Voor het opnemen van deze mineralen is je lichaam namelijk hiervan afhankelijk.

Het advies is dan ook om vitaminepillen bij te slikken als je borstvoeding geeft. Maar hoeveel is verstandig?

Hoeveel vitamine D slikken?

Onderzoekers zijn het niet eens over de hoeveelheid die je als zogende moeder dagelijks moet slikken om het niveau van de vitamine in je lijf op peil te houden. Sommigen spreken van 200 IE ofwel 5 microgram en anderen stellen dat 2000 IE ofwel 50 microgram per dag nodig is.

Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks 400 IE ofwel 10 microgram vitamin D te slikken als je borstvoeding geeft.

Welke soort vitamine D?

Er zijn verschillende soorten vitamines D. Zo heb je vitamine D2 en vitamine D3. Omdat vitamine D3 beter beschikbaar is voor je lijf, heeft deze vorm de voorkeur als je dit slikt tijdens de borstvoedingsperiode. Op deze manier kan je lijf er beter gebruik van maken.

Is het voldoende als jij vitamine D bijslikt?

Naast dat jij als moeder extra vitamine D nodig hebt als je borstvoeding geeft, heeft ook je kindje extra van deze vitamine nodig. Want zelfs al heb je als moeder geen tekort en neem je dagelijks 10 tot 50 microgram vitamine D in, dan is het nog niet voldoende voor je kindje.

Alleen borstvoeding levert je kindje in dit geval slechts 0,2 tot 0,3 microgram vitamine D per kilo lichaamsgewicht per dag op. Een baby van 3 kilo krijgt hiermee dus dagelijks slechts 0,6 tot 0,9 microgram vitamine D binnen.

Pas als je meer dan 4000 IE ofwel meer dan 100 microgram vitamine D per dag inneemt, komt er meer in de moedermelk terecht.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat een dosis van 6400 IE ofwel 160 microgram per dag voor je baby een hoeveelheid oplevert die overeenkomt met 10 microgram per dag. Volgens de Gezondheidsraad is dit voldoende voor je kindje.

Hoewel enkele studies aantonen dat je als moeder dagelijks zonder problemen zo’n hoge dosis kunt innemen, is er ook bezorgdheid over de veiligheid van deze hoeveelheid. De Gezondheidsraad stelt de maximale dosis voor zogende moeders op 4000 IE ofwel 100 microgram per dag.

Wat betekent dit voor jou?

Als je het advies van de Gezondheidsraad volgt, is dat niet voldoende voor een goede hoeveelheid in moedermelk. In dat geval heeft ook je kindje dagelijks 10 microgram vitamin D nodig.

Het slikken van een hoge dosering als zogende moeder kan een alternatief zijn als je liever geen supplementen geeft aan je kind. Bijvoorbeeld als je kindje overgevoelig reageert

. Is het frustrerend om te horen dat je moedermelk niet voldoende vitamine D levert, ook al slik je als moeder zelfs 100 microgram per dag? Bedenk dan dat moedermelk uit veel meer gezonde stoffen bestaat dan vitamine D alleen.

Je kunt het een beetje vergelijken kurkumapoeder dat je aan een maaltijd toevoegt. Dit poeder bevat een zeer gezond stofje: curcumine. De hoeveelheid is alleen te weinig om van het gezonde effect ervan te profiteren, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Kurkuma is echter rijk aan vitamine C, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en antioxidanten. Allemaal stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Net zoals alle gezonde stoffen in moedermelk bijdragen aan de gezondheid van je kindje.

Floortje