Skip to Content

Boekstart; Voorlezen babyboekje van het jaar

Boekstart; Voorlezen babyboekje van het jaar

Sinds een paar weken is onze zoon via boekstart lid geworden van de bibliotheek. Ja, je leest het goed. Met drie maanden heeft hij al zijn eerste lidmaatschap binnen. Drie weken geleden kwam een waardebon binnen.

Nadat dreumes een jaar lid was geweest heb ik even een pauze ingelast. Hoogzwanger zag ik het niet meer zitten om daar heen te wandelen.

En de eerste maanden daarna kom je er ook niet echt aan toe. Het was mooi weer. Dus goede reden voor een mooie wandeling.

Met een vriendin spraken we daar af om zijn eerste boekjes, en dvd uit te zoeken. Je kan er zelfs puzzels lenen! We waren dus een paar maanden niet geweest en ze hadden een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo hebben ze nu ook een groot scherm met wii die je kan lenen, en een paar tablets voor dreumesen.

De computerhoek was er al. Het was na schooltijd, dus het was erg druk. Niet dat dreumes zich stoorde aan de grote kinderen bij de voetbaltafel, dat balletje was voor haar!

De buurtfunctie die bibliotheken tegenwoordig proberen te verwerven lukt dus aardig. Ze hebben zelfs speciale peuter voorleesochtenden waar er voorgelezen wordt en je kindje lekker kan spelen.

Boekstart

Boekstart is een project dat in 2009 is begonnen. Bibliotheken bieden 0-jarigen bij het afsluiten van een (gratis) lidmaatschap een boekstartkoffertje aan. Hierin zit een kleurig badboekje en een boekje met cd.

Ook zitten er een aantal folders in met tips voor het voorlezen. Geen reden dus om het niet te laten.

Waarom baby’s voorlezen:

 • Tijdens het voorlezen heb je een momentje samen, het kan bijvoorbeeld een onderdeel van het bedritueel worden.
 • Het geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen.
 • Voorlezen oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen van de baby.
 • Voorlezen prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.
 • En natuurlijk stimuleert voorlezen de taal- en spraakontwikkeling

Tips voor voorlezen:

 • Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een vaak drukke dag.
 • Ga samen lekker op een rustige plek zitten. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat jezelf ook prettig zit.
 • Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken.
 • Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.
 • Een of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in een keer uit; jaag het er niet doorheen.
 • Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!

Tot slot heeft Boekstart ook een speciaal playlist met digitale prentenboeken!

En zijn jullie kinderen lid van de bibliotheek?

Linda van Aken
 1. Misseagles says:

  Volgens mij zit er niet eens een bieb in de buurt!
  Als ons meisje straks weer uit t ziekenhuis is en we een lekker ritme kunnen opbouwen wil ik ook het voorlezen gaan inbouwen… Binnenkort maar even boekjes gaan kopen hihi

 2. Mama's Jungle says:

  Ik lees meestal aan het eind van de middag met die kleine om een beetje rustig te worden. Veel herhaling en dan zie je dat ze het herkent en gaat wijzen, zo leuk.

Comments are closed.