Skip to Content

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld

Binnenkort is het weer Sinterklaas, en dat is ook te merken aan de hoeveelheid reclame op de tv tussen kinderprogramma’s door. Trots wijzen mijn kinderen er op wat ze allemaal van Sinterklaas ‘krijgen’; lees wat ze gevraagd hebben of gaan vragen.

Waarna ik ze er natuurlijk op wijs dat Sinterklaas niet alles kan geven, dat vragen niet gelijk staat aan dat ze het ook krijgen. Ieder jaar zie je bepaalde trends als het gaat om populair speelgoed. De zogenaamde wannahaves waarmee je zeker weet dat je kind heel erg blij mee is.

En grote kans is dat de halve klas het krijgt. Dit is al jaren het geval; wie kent er bijvoorbeeld nog de Baby Born? Een echte musthave uit 1991 of de Furby uit 1998 of (voor mijn tijd) de Rubik’s Cube uit 1980.

Bepaald speelgoed zoals Monopoly of Barbie is populair speelgoed dat nog steeds populair is. Daarom dit overzicht van het populairste speelgoed (trends) van de afgelopen 40 jaar! Klaar voor een trip down memory lane?

Lego Minifigure (1978)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

In 1978 werden de zogenaamde minifigures geïntroduceerd; de gele poppetjes van Lego bestaande uit voetjes, een lijfje met armen, een hoofdje en een kapsel of hoofddeksel.

In de grijphandjes kan je accessoires klemmen en je kan het poppetje laten staan op blokjes of een grondplaat. Met de komst van Lego Friends is het ontwerp iets aangepast, en kan je bijvoorbeeld op het haar ook een strik klemmen.

Het originele figuurtje en daarmee Lego an sich is nog steeds inmens populair! Naast de sets kan je hem ook als los figuurtje bestellen.

Rubiks’ Cube (1980)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Wie heeft de Rubiks’ Cube niet tot wanhoop gedreven. Een vierkant met aan iedere zijde 9 gekleurde vlakken die je alle kanten op kan roteren. Het doel; alle kleurtjes op hetzelfde vlak te krijgen.

Voor veel mensen, mezelf incluis, een pittige klus waar je wel even zoet mee bent. Sterker nog, ik was laatst heel trots dat bij de special editions die je momenteel in de Happy Meal krijgt, ik voor het eerst een Rubiks’ Cube heb kunnen oplossen.

Naast de traditionele kubus zijn er tegenwoordig nog veel meer varianten en daarop geïnspireerd speelgoed. Nog steeds erg populair dus!

Star Wars Episode VI; Return of the Jedi (1983)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

In het begin wilde niemand merchandise maken voor Star Wars, men dacht dat dat niet zou aanslaan en de grote speelgoedmerken durfden dit niet aan. Op een bedrijf na, en dat is een groot succes geworden

. De Star Wars merchandise heeft echt enorm veel geld opgeleverd. Iedere keer als er een nieuwe film uitkwam, leefde de speelgoedlijn op en werden de producten uitgebreid.

In de documentaire ‘The Toys that made us’ vind je een aflevering over dit populaire speelgoed. Naast actiepoppen van de helden (en slechterikken) uit deze film werd er van alles en nog wat gemaakt.

Sinds een paar jaar geleden Star Wars is overgenomen door Disney heeft dit opnieuw een hele opleving gehad. Niet alleen populair bij kinderen, maar juist ook bij volwassenen.

Mijn man maak je het meeste blij met Star Wars speelgoed, zoals de Chewbacca van Hasbro die hij dit jaar heeft gekregen.

My Little Pony (1983)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Ook dit werd ‘aangejaagd’ door de gelijknamige tv-serie die enorm populair was. Een serie over een aantal paarden die vriendjes zijn en allerlei avonturen beleven.

Nog steeds kijken kinderen naar deze serie, die door de tijd heen wel meegegroeid is en verschillende werelden kent. Doordat deze serie zo populair was volgde al snel het speelgoed.

Waarbij de kleine paardjes nog steeds het populairste zijn. Ieder paardje heeft zijn eigen kleur en uitvoering zodat je ze allemaal kan verzamelen. De paardjes hebben een staartje met haartjes die je kan kammen.

Tegenwoordig zijn ook de bijbehorende kastelen enorm populair, vooral bij meisjes.

Transformers (1984)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Transformers zijn fictieve buitenaardse robots en de hoofdpersonages uit een populaire en gelijknamige tv-serie bestaande uit een speelgoedlijn en een groot aantal strips, televisieseries en films.

De robots maakten hun debuut in 1984 als speelgoedserie en dat was meteen een hit bij jongens. De generatie die nu vader is / wordt en nog steeds vol nostalgie hier naar terug kijkt.

NES (1986)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

NES staat voor Nintendo Entertainment System. Eén van de eerste spelcomputers die er op de markt kwam. Zelf heb ik hier niet veel van meegekregen (ik was toen 1), maar mijn man die kan het zich nog goed herinneren.

Naast de standaard console waren er toen al extra accessoires zoals pistolen voor schietspelletjes etc. Nintendo heeft door de jaren heen niet stil gestaan en komt regelmatig met nieuwe spelcomputers.

Zoals eerder dit jaar de Switch die een enorme hit is onder gamend Nederland. Een spelcomputer die je zowel thuis op de tv kan spelen (zoals vroeger) of juist mobiel in de auto. Eén van de bekendste games toen, en nu ook weer een nieuwe editie heeft gekregen, is Super Mario.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1987)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael; vier antropromorfe schildpadden vernoemd naar Italiaanse schilders die in  1984 zijn bedacht en in 1987 voor het eerst als animatieserie op tv te zien was, ook in Nederland.

En zoals bij andere populaire tv-series geldt ook hiervoor dat al snel het speelgoed volgde. De serie komt nog steeds zo af en toe terug op tv, in 2012 werd de laatste serie opgenomen, voor het speelgoed moet je iets beter zoeken.

Gameboy (1989)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

De gameboy was de eerste spelcomputer (ook van het merk Nintendo) waarbij je niet afhankelijk was van een tv, maar je gewoon in je hand kan houden. Het scherm was zwart-wit zonder achtergrondverlichting.

Uniek is dat de spelletjes die je toen kon spelen, nu nog steeds ook op de nieuwste versie; de Gameboy DS kan spelen. De gameboy is ondertussen een echte retro klassieker. Daarom dat er nog steeds merchandise wordt ontworpen. Van lunchtrommeltjes tot iPhone cases.

Lees ook: Beste Spelcomputer kinderen; Welke zijn ook draagbaar / portable

Baby Born (1991)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Zapf Creation introduceerde in 1991 de Baby Born, wat een hit werd bij de jonge poppenmoeders (en vaders). Wat deze pop uniek maakte en er voor zorgde dat het zo’n succes werd, waren de overeenkomsten met de realiteit.

De baby kon echt huilen en kon je stoppen met het speentje, het kon plassen op een potje en er hoorden een aantal accessoires en kledingsetjes bij zodat je echt een eigen baby aan het verzorgen was.

Door de jaren heen is er ook een miniversie van de pop uitgekomen en dit jaar zijn het grote broertje en zusje geïntroduceerd met ‘echte’ haren.

Lees ook: Interactieve babypop kopen
Lees ook: Baby Born interactieve pop & familie

Kolonisten van Catan (1995)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Eén van de populairste bordspelen die over de hele wereld hoge ogen scoorde en je in veel huishoudens terug zal vinden; Kolonisten van Catan. Een spel waarbij je grondstoffen moest verzamelen om daar huizen en dorpjes en steden van te bouwen.

De winnaar is de deelnemer die als eerste het doel haalt. Nog steeds is dit spel enorm populair en wordt veel gekocht. Er zijn ondertussen ook andere varianten zoals een kaartspel van te vinden.

Playstation 1 (1995)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

In 1994 werd door Sony in Japan de eerste Playstation geïntroduceerd en in 1995 op de Europese markt. Tot op heden was vooral de Nintendo heel erg populair, nu kwam er voor het eerst een echte concurrent op de markt.

De meeste huishoudens hadden een Playstation of Nintendo in huis. Negen jaar en zes maanden na de introductie was de PlayStation de eerste spelcomputer die 100 miljoen keer verkocht werd. In 2006 is de productie van de Playstation gestopt.

Tamagotchi (1996)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Wie kent dit elektronische huisdier niet uit je eigen jeugd? Zelf zat ik toen op de middelbare school en je hoorde er niet bij als je geen tamagotchi had. En dan wel de echte, niet een of andere namaak.

De hele dag door moest je hem verzorgen, voeden en spelen om ervoor te zorgen dat hij opgroeide. Dus ook op school, wat de leraren dan weer minder geschikt vonden waardoor het verboden werd om hem mee te nemen.

Het nadeel was dan wel dat hij dood ging als je hem niet verzorgde en je dus weer opnieuw kon beginnen.

Furby (1998)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

De Furby is een pluizig elektronische huisdier / knuffel. Het is een fantasiedier dat lijkt op een kruising tussen een hamster, een kat en een vleermuis of een uil. Een Furby kan praten en via sensoren in onder andere zijn buik en mond reageren op aanrakingen.

Hij heeft geen uitknop, maar kan wel slapen. De Furby werd vlak voor de kerstperiode van 1998 gelanceerd en er ontstond in korte tijd een hype rond het product. In veel winkels was hij dan ook uitverkocht en werd de prijs drie keer zo hoog om er toch één te kunnen bemachtigen.

De belangrijkste reden voor het succes was de schijnbaar aanwezige “intelligentie” en leervermogen bij Furby’s, aangezien zij hun taalvaardigheden steeds verder ontwikkelden.

Geheel ten onrechte werd er gedacht dat ze woorden herhaalden die ze hadden opgevangen uit hun directe omgeving. Later zijn er nog nieuwe edities uitgebracht, die ook te besturen waren via een app maar toch minder succesvol waren.

Pokemon (1999)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Nintendo kwam met Pokemon na het grote succes van de Tamagotchi. Pokemon zijn fictieve wezens die je kan vangen en trainen door mensen, de zogenaamde pokemontrainers om ze als sport met elkaar te laten vechten.

In het begin was het een spel voor de Game Boy. Op Super Mario na is het de op een na succesvolste game-franchise ter wereld geworden.

Naast diverse games is er het ruilkaartspel dat nog steeds populair is onder kinderen van de basisschoolleeftijd, manga-strips, een anime-televisieserie, magazines en een tijdschrift. Ook werd er een heel assortiment aan merchandise ontwikkeld.

In 2016 werd de app-versie van deze game ontwikkeld, die zo’n grote hit werd dat hij niet over de hele wereld uitgespreid kon worden.

Deze app werkte op basis van augmented reality en maakt het mogelijk om met je eigen telefoon pokemon te vangen en de trainen. Dit spel is echt legendarisch geworden.

Bratz (2001)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Bratz is een Amerikaanse animatieserie over vier vriendinnen die zich interesseren voor mode, muziek, dans en hun eigen tijdschrift. De serie wordt sinds 2006 op Nickelodeon uitgezonden.

Naar aanleiding van dit succes zijn er ook tienerpoppen van ontwikkeld, compleet met uitgebreide accessoires, haartjes om te kammen en outfits zodat je ze kan aankleden.

Het werd een groot succes en een serieuze ‘bedreiging’ van de bekende Barbies. Een paar jaar geleden werd er een nieuwe poging gedaan om ze hier in Nederland op de markt te zetten, maar dat was toch niet zo’n heel groot succes.

Beyblade (2002)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Beyblade begon in 1999 als een manga en een bijbehorende speelgoedserie. Het gaat namelijk om een speciaal soort tollen waarmee je samen met je vrienden een wedstrijdje kan doen. Deze tollen worden Beyblades genoemd.

Deze Beyblades worden al tollend in een arena gelanceerd, waarna een speler moet proberen de Beyblade van zijn tegenstander uit de arena te stoten of te laten stoppen met tollen.

Deze Beyblades bevatten soms zogenaamde Bit-Beasts, geesten met een onbekende oorsprong die zich in een beyblade vestigen en deze zo sterker maken.

Nadat de manga, bedacht door Takao Aoki, een succes werd, werd besloten er een anime van te maken. Deze anime telt inmiddels drie subseries.

Wii (2006)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

De Wii is de officiële opvolger van de Nintendo GameCube. De naam Wii staat voor het Engelse woord we dat wij in het Nederlands betekent. Ook deze spelcomputer werd al snel een grote hit en heeft veel spelcomputers vervangen. 

In augustus 2007 heeft de Wii de eerste plaats in de verkopen overgenomen van de Xbox 360. Tegen 20 augustus 2013 waren wereldwijd meer dan 100 miljoen Wii’s verkocht.

Uniek aan de wii is de console die langwerpig was in plaats van breder en met twee handen vast te houden.

Naast de console had je ook al snel de sporteditie en het evenwichtselement zodat hij niet alleen populair werd bij kinderen en jongeren, maar bijvoorbeeld ook bij huismoeders die hierop hun sportoefeningen deden.

Barbie (2009)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Wat veel mensen niet weten is dat deze is gebaseerd op de Zwitserse pop Lilli, een sexy pop gebaseerd op een populaire tekenserie uit de krant over een callgirl.

Ze was 29 cm groot en had duidelijke rondingen, en was dus ook vooral heel erg populair bij mannen.

Ruth nam het idee mee naar Amerika en presenteerde deze als Barbie, vernoemd naar haar dochter Barbara, op 9 maar 1959 op de Toy Fair. Twee jaar later volgde Ken, vernoemd naar haar zoon Kenneth.

Later volgde ook nog een jonger zusje, een gekleurde variant en een gehandicapte pop. Wat Barbie uniek maakte is dat het verder ging dan de papieren modepopjes of de babypoppen om mee te spelen.

Meisjes konden nu hun eigen fantasie loslaten op deze tienerpop die maar liefst 180 carrières kent. Naast de poppen en outfits en accessoires zijn er poppenhuizen, campers en heel veel andere speelsets.

Barbie groeide uit tot de meest winstgevende pop ter wereld. In 2009 vierde Barbie haar 50e verjaardag en is nog steeds enorm populair. Onder andere vanwege de campagne ‘You can be anything’. Ter gelegenheid daarvan zijn er meerdere topontwerpers die voor dit modepopje een outfit hebben gecreëerd.

Skylanders (2011)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Skylanders is een computerspelserie dat erg populair was voor de wii volgens het zogenaamde ‘toys-to-life’ concept waarbij de karakters die je in het spel kan spelen ook als speelgoed verkrijgbaar zijn.

Het eerste spel werd in 2011 geïntroduceerd en was gelijk erg populair waardoor het binnen 4 jaar in de top 20 bestverkochte computerspellen werd.

Frozen (2013)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Let it go, let it go… Wie kent dit liedje niet? Deze Disneyfilm werd een enorme hit. Het gaat over de zussen Anna en Elsa die hun ouders verliezen en speelt zich af rondom de kroning van Elsa. Dan blijkt dat ze een geheim met zich meedraagt omdat ze een speciale kracht heeft.

In één klap waren de overige Disneyprinsessen een stuk minder populair; het was Frozen (en vooral Elsa) voor en na. Van verkleedkleding, tot speelgoed en andere merchandise.

Het maakte niet uit wat je geeft, zolang Elsa er op stond was het goed. Het nummer Let it go kent ook vele covers en werd ook een soort lijfspreuk voor moeders.

Toen de film te zien was op Netflix was dit ook voor veel gezinnen de redenen om een Netflix-abonnement af te sluiten. Toen hij dreigde te verdwijnen werd er dan ook heel hevig protest gevoerd waarna hij er niet veel later al snel weer te vinden was.

Space Scooter (2013)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

De space scooter werd in 2013 gelanceerd en was een grote hit. De space scooter is een coole variant van de step die door middel van het pump & go principe wordt voortbewogen.

Daarom hoef je niet meer te steppen met je voet maar kan je op de plank blijven staan. Deze manier van bewegen geeft het gevoel om door de ruimte te zweven, daar komt dus ook de naam Space scooter vandaan.

Er zijn twee modellen: de Junior X360 voor leeftijden 4 tot 8 jaar en de X580 voor leeftijden vanaf 8 jaar.

Hoverboard (2016)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Een hoverboard is een rage en een gemotoriseerd, tweewielig skateboard waar je trucjes mee kunt doen. Door je lichaamsgewicht te verplaatsen kun je sturen, versnellen en remmen.

Niet alleen in het speelgoed binnen stond de techniek niet speelt, ook als het gaat om buitenspeelgoed werd dit de nieuwe standaard. Zo werd in 2016 het hoverboard geïntroduceerd.

Het lijkt een beetje op de segway, maar dan zonder het stuur. Vanwege het ontbreken van het stuur is de hoverboard officieel ook niet toegestaan op de openbare weg.

Voor veel kinderen was dit enorm populair speelgoed en gebruiken het bijvoorbeeld om op naar school te verplaatsen, in plaats van de fiets of lopen.

LOL Surprise (2017)

Populairste & meest verkochte speelgoed ter wereld - Mamaliefde

Je zou het niet zeggen, maar pas aan het begin van vorig jaar werd LOL Surprise geïntroduceerd. Ronde ballen met verschillende laagjes, waarbij er na ieder laagje een verrassing te voorschijn kwam totdat je in het midden een poppetje vond.

Ondertussen zijn er ook heel veel varianten, zoals de Lil sisters, pets, badschuimballen, de big en bigger surprise en komt er zelfs een poppenhuis.

De lol is het hoogtepunt van de zogenaamde unboxing speelgoedtrend en megapopulair onder kinderen en dit jaar ook genomineerd voor Speelgoed van het jaar.

Lees ook: LOL Surprise! speelgoed
Lees ook: Review; LOL Surprise sterren

Nintendo Switch (2018)

Wat er dit jaar bovenaan de lijstjes zal prijken? Wie zal het zeggen? Over een paar weken kunnen we de eerste lijstjes verwachten met een overzicht van het populairste speelgoed van dit jaar.

Zelf verwacht ik dat het iets zal zijn qua slijm, al zou het me niet verbazen dat de Nintendo Switch net zoals eerdere jaren heel hoge ogen gaat gooien! Hier staat hij ook hoog op het verlanglijstje.

Lees ook: Review Nintendo Switch & ervaringen met kinderen
Lees ook: Nintendo Switch Games

Wat denk jij dat dit jaar het populairste zal zijn? 

Linda van Aken