Fidget toys kun je ook friemelspeelgoed noemen. En daarmee is direct duidelijk wat er mee bedoeld wordt: speelgoed om een beetje mee te zitten friemelen…
Het is er in meerdere uitvoeringen en niet alleen maar bedoeld voor kinderen! Ook volwassenen kunnen ‘baat’ hebben bij fidget toys. Welk speelgoed kun je zien als friemelspeelgoed en waarom zou je dit in huis halen?
Wat is het nut van fidget toys?
Speelgoed om mee te friemelen is ontspannend. Hierdoor zal de concentratie verhoogd worden, meer rust in het lijf gecreëerd worden en gewoon stressverlagend werken.
De onrust in het lijf waardoor mensen bijvoorbeeld gaan zitten draaien op hun stoel of irritant met hun vinger op de tafel gaan zitten tikken: die onrust wordt nu verdreven door te friemelen aan bepaald speelgoed. Zoals ook een wiebelkussen werkt op scholen, bij bijvoorbeeld ADHD’ers.
Welke fidget toys zijn er?
Zoals gezegd zijn ze vrij divers. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
De fidget twister
De Fidget Twister bestaat uit losse elementen, die je in elkaar kunt klikken. Het materiaal is glad en voelt dus fijn aan. Je klikt de losse onderdelen aan elkaar, zodat je een soort ronde ketting krijgt.
De onderdelen kunnen draaien ten opzichte van elkaar. Je kunt deze twister nu door je hand laten glijden en kronkelen en met meerdere vingers ermee bezig zijn. De twister is ideaal voor kinderen om tot rust te komen en kan ook in de klas gebruikt worden.
Door de kleine onderdelen is deze alleen niet geschikt voor heel jonge kinderen. De twister is verkrijgbaar in meerdere kleurstellingen, dus kies voor een kleur waar je op zich al blij van wordt!
Overigens is de bijtketting er in heel veel verschillende uitvoeringen. Gewoon als een rondje aan een ketting, maar je kunt ook heel leuke kinderlijke voorwerpen vinden. Een eenhoorn, een uiltje, maar ook bijvoorbeeld als legoblokje.
Zulke vormen hoef je als kind uiteraard al helemaal niet onder je kleding te verstoppen. Dat is gewoon een superleuke ketting, waar je ook nog eens zomaar op sabbelen of bijten mag!
Ook voor tieners en volwassenen zijn er leuke uitvoeringen waar je je helemaal niet voor hoeft te schamen.
De spinner
De spinner was een aantal jaar geleden helemaal hot. Maar nog altijd is het een ideaal fidget toy. Het is een voorwerp met meestal drie maar soms ook meer uitstulpingen (bladen genoemd). In het midden zit een kogellager.
Deze houd je vast tussen je duim en wijsvinger en met je andere vingers kun je de spinner een zetje geven waardoor het gaat tollen.
Fidget ringen
Ringen die elkaar aantrekken omdat ze magnetisch zijn. En daarmee kan je ze fijn door je handen laten rollen, zonder dat ze vallen.
Ziet er nog kunstig uit ook!
Dus ook gewoon leuk om mee bezig te zijn zonder dat het met een stresssituatie te maken heeft.
Pop-it plopper
Een plopper is een vierkant of een rond voorwerp met allemaal rondjes erop. Deze kan je indrukken.
Dit kan je dus eindeloos doen, wat je kunt vergelijken met noppenfolie kapot knijpen… alleen kun je nu blijven gaan.
Er worden ook spelletjes mee bedacht om te doen. O.a. op TikTok een grote hit.
Fidget cube
Zit je veel te friemelen op je werk of op school? Deze friemelkubus neem je overal mee naar toe!
Door het fijne en complexe design van deze friemelkubus, kun je het altijd in je broekzak, in je tas of waar-dan-ook, bij je dragen!
Bovendien zit er vaak een koord bij, zodat je er een (sleutel)hanger van kunt maken!
Fidget pad
Het is een klein voorwerp, wat goed in je hand past. Met knopjes en draaiende delen erop. Het ziet er een beetje uit als een joystick, maar dan in het klein.
Je kunt er dus heerlijk mee friemelen. Gewoon in zijn geheel in je hand draaien, op de knopjes drukken of de bewegende delen draaien.
Er zitten vaak wat ribbeltjes op, waar je je vingers overheen kunt laten glijden. Schuifjes die je open en dicht kunt doen. Allerlei verschillende bewegingen dus.
Infinity cube
Neem je cube vast en laat hem bewegen in je hand. Je kunt hem overal gebruiken, op je werk, tijdens je busrit. De cube kan in alle richtingen plooien en keert makkelijk terug in zijn originele vorm.
De Infinity Cube wordt gebruikt als Fidget toy om tot rust te komen. Als de frustraties escaleren, kunnen je hersenen wat afleiding gebruiken.
Doordat je ene hand bezig is de cube in verschillende vormen te veranderen, worden je hersenen afgeleid van alle emoties. Zo misleid je je hersenen en komt je lichaam tot rust. Ook kinderen kunnen er uren mee omspelen.
Friemel sleutelhanger
Een sleutelhanger om mee te friemelen.
Nu kan dit op zich natuurlijk met iedere sleutelhanger, maar een echte friemelsleutelhanger heeft bewegende voorwerpen aan de ring hangen.
Deze kun je dus heerlijk door je vingers laten glijden. Klein en dus simpel mee te nemen. Ook prima geschikt voor volwassenen.
Stressbal
Ballen of andere voorwerpen die je kunt kneden en waarin je dus eindeloos kunt drukken. Zo verminder je stress, kun je beter bij de les blijven of bij die suffe vergadering.
Gieren de zenuwen je door je lijf voor een bespreking? Even de bal door je handen laten gaan kán zeker helpen.
En het fijne van zo’n bal is dat je hem gewoon in bijvoorbeeld je broekzak of een zak van je vest kunt doen en je daar ook gewoon erin kunt duwen en kneden…
Squishy speelgoed
Ken jij Squishy speelgoed al? Dit zijn kleine speeltjes gemaakt van schuim waar je in kunt knijpen.
Als je ze inknijpt vormen ze heel langzaam weer terug naar hun eigen vorm, dit heet slow rising.
Er zijn ook Kawaii Squishies. Kawaii is Japans voor schattig. Kawaii squishies zijn dus schattige poppetjes, zoals een panda, katje of een beertje.
Maar ze zijn er ook in donuts, cakes, ijsjes en zelfs melkpakken.
Bijtketting
Misschien moet je meteen denken aan de bijtring van je baby. En eigenlijk is het ook hetzelfde, maar dan in een uitvoering voor grote kinderen én volwassenen.
Hoeveel mensen zijn er niet die toch wel op hun ketting of bijvoorbeeld het koordje van hun vest sabbelen? Kan je het dan niet beter doen op iets wat daartegen kan?
Ideaal voor mensen/kinderen die ongemerkt anders hun kleding ‘opeten’. De ketting is onder je kleding te dragen, dus uit het zicht als je dat fijner vindt.
Let natuurlijk goed op of de ketting nog niet versleten is (het bijtgedeelte), want dan wordt het tijd voor een nieuwe. Hoe lang je ermee doet is moeilijk te zeggen, want hoe hard bijt je kind?
Misschien is het meer een sabbelaar? Vanzelfsprekend heeft dit invloed op de levensduur van de bijtketting.
Kauwdoppen
Eet jij ook altijd de dop van je pen kapot?
Er zijn speciale kauwdoppen die hier dus voor gemaakt zijn!
Ook ideaal om op de achterkant van je potlood te zetten als die het vaak moet ontgelden…
Wat doe je met fidget toys?
Het principe is dat je iets beweegt van je lichaam, zodat daar de overtollige energie heen kan. Dit kan vanzelfsprekend op verschillende manieren. Zoals het eerdergenoemde wiebelkussen.
Doordat het kind zich beweegt op het kussen (omdat het lichaam moet werken om balans te vinden bij het zitten) gaat hier al een deel van de energie naar toe en kan het daardoor meer rust geven aan het kind.
Speelgoed waarbij je bijvoorbeeld iets kunt draaien of een ketting waar je op bijten kan en mag…het heeft hetzelfde effect en kan dus ook een soort van geruststelling geven aan bepaalde kinderen.
Of er komt minder stress omdat het kind met het hoofd meer bij de beweging is en daardoor minder aan het piekeren slaat.
Voor wie zijn fidget toys?
Kinderen én volwassenen kunnen iets aan fidget toys hebben. Eigenlijk is dit friemelspeelgoed ook gewoon leuk voor iedereen, maar zeker geschikt voor kinderen:
- met ADHD
- met ADD
- met een aandoening in het Autismespectrum
- met Hooggevoeligheid
- die niet stil kunnen zitten
- die moeite hebben met concentreren
- met stress
- met moeite prikkels kunnen verwerken
Speelgoed rages
- Populair speelgoed rages & hypes
- Speelgoed trends en rages
- Populairste speelgoed
- Unboxing speelgoed
- Furby speelgoed
- Fidget toys
- Fidget spinners
- Squishy toys
- Ztringz regenboog touw
- Funko pop
- LOL Surprise poppetjes & speelgoed
- Pokemon speelgoed
- Harry Potter speelgoed
- Frozen speelgoed
- Houten speelgoed
- Grimm’s houten speelgoed
- Vintage en retro speelgoed
- Speelgoed voor volwassenen
- Kwalitatief speelgoed
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024