Skip to Content

Populair speelgoed; beste speelgoed trends & nieuwste rages voor kinderen

Populair speelgoed; beste speelgoed trends & nieuwste rages voor kinderen

Geen idee wat je nu weer moet geven voor een verjaardag, kinderfeestje, Sinterklaas of gewoon tussendoor? Binnen de speelgoedwereld zijn er ieder jaar weer nieuwe speelgoedtrends te ontdekken van populair speelgoed dat kinderen graag willen hebben en leuk is om te geven.

Als je voor dit speelgoed gaat, weet je dan ook vrijwel zeker dat je goed zit! Dit zijn voor een deel trends die al langere tijd spelen, maar ook inspelen op actuele maatschappelijke situaties zoals het streven naar duurzaamheid of projecten zoals kinderen ontwerpen speelgoed.

En dan heb je nog de rages op de korte termijn; zo zag je dit jaar op veel schoolpleinen de pop-its voorbij komen en zijn nu ook de Battle Cubes erg populair. 

Populair speelgoed 2022; trends beste speelgoed

Maar wat is nu populair en geschikt speelgoed voor op dat verlanglijstje? De ontwikkelingen gaan zo snel dat je soms ook niet meer weet wat er te koop is of wat geschikt is voor welke leeftijd.

Daarom ook de verkiezing Speelgoed van het Jaar waarbij wordt geselecteerd door een diverse vakjury, dit speelgoed voldoet dus aan hoge eisen en is kritisch bekeken.

Daarnaast heb je natuurlijk de trends van speelgoed wat veel gekocht wordt en populair is bij de consument. Dit zien ze onder andere terug in de data bij bol.com.

Met meer dan 10 miljoen klanten en 21 miljoen artikelen in de winkel, zijn nieuwe trends direct terug te zien in de data. Dit jaar zijn er 6 trends die extra opvallen en terug komen in het aanbod van speelgoed.

Evergreens

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

We beginnen met de zogenaamde evergreens; dit is speelgoed dat al langer meegaat en het eigenlijk altijd goed doen.

Speelgoed voor volwassenen

Spelen en speelgoed is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen hebben dit jaar weer het spelen herontdekt toen we met zijn allen thuis zaten.

 Denk hierbij onder andere aan LEGO, dit speelgoed blijft populair en verliest ook eigenlijk zijn waarde niet. Lego is ook niet alleen populair bij kinderen, maar ook bij volwassenen en daar spelen ze handig op in.

Niet alleen met nieuwe collectoritemssets van bijvoorbeeld Star Wars (hier) of de exacte modellen van Lego Technic auto’s (hier), maar denk bijvoorbeeld ook eens aan de Botanical-serie (hier) met bloemen en een bonsai of de seizoensproducten zoals de kerstkrans doen het erg goed en krijgen een prominente plaats in het interieur.

Een echte eye catcher die dit jaar op de markt kwam is de wereldkaart (hier), een soort mozaïek waarbij je kan aangeven welke landen je al bezocht hebt en ook de grootste set op dit moment is.

Naast LEGO hebben ze nu bij Playmobil ook bijvoorbeeld de klassieke Volkswagen T1 Campingbus (hier), maar ook de Volkswagen Kever (hier) of de Aston Martin DB5 van James Bond (hier) als speelset uitgebracht en deze is echt niet alleen populair bij kinderen!

Gezelschapsspellen & Puzzels

Ook de gezelschapsspellen en de puzzels blijven enorm populair. Er zijn bijvoorbeeld spellen die dit beiden combineren zoals het dit jaar uitgebrachte Escape Game the puzzle (hier); waarbij je thuis een escapespel speelt maar tussendoor ook behoorlijk wat puzzels moet maken.

Als je specifiek kijkt naar puzzels zijn onder andere de legpuzzels van Jan van Haasteren (hier) in diverse thema’s zijn leuk voor kinderen maar ook het hele gezin. Qua spellen is Ticket to Ride (hier) een echte klassieker aan het worden, een typisch voorbeeld van een bordspel.

Maar ook spellen zoals Qwixx (hier), Skip-Bo (hier), Exploding Kittens (hier) en Dobble (hier) zijn enorm populair. Deze zijn ook lekker compact en hebben dus niet veel ruimte nodig in de spellenkast en kunnen makkelijk worden meegenomen op vakantie.

Creativiteit thuis

Natuurlijk ontbreekt de creatieve factor dit jaar ook niet. Het schilderen of tekenen op nummer (hier) doet het nog steeds erg goed, en ook de diamond painting (hier) is nog steeds erg populair.

Daarnaast doet het dit jaar erg goed om je eigen sieraden of armbanden te maken; van knopen tot poeders of LEGO Dots (hier) waarmee jij je eigen armband kan decoreren en iedere dag kan aanpassen.

De trend van dit jaar is echter toch wel het tie dye (hier), waarvoor er speciale sets en producten op de markt zijn gebracht om de rotzooi zoals bij het spelen met slijm van een tijdje terug zoveel mogelijk te beperken.

Klassiek speelgoed

Barbie (hier), Baby Born (hier) en Sylvanian Families (hier) staan ook deze feestdagen weer hoog op de verlanglijstjes van kinderen.

Movie Mania

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

Na bijna anderhalf jaar geen grote nieuwe releases staat dit najaar en ook het komende jaar in het teken van nieuwe films die uitkomen na een onbepaalde tijd uitgesteld te zijn. Naast de grote producties zoals James Bond geldt dit ook voor kinderfilms.

Niet alleen op het witte doek, ook Netflix levert hier een bijdrage aan. Dit speelgoed vind je echt overal in de winkels en verschillende merken hebben hiervan licentieproducten; van Lego tot Ravensburger met puzzels en poppen om mee te spelen.

Populaire films voor kinderen zijn onder andere Paw Patrol; The Movie (hier) waarin Chase, Marshall en hun vrienden weer allemaal nieuwe avonturen gaan beleven. Deze karakters zijn enorm populair bij peuters en kleuters.

Bij de meisjes doet speelgoed van My Little Pony (hier) het erg goed; deze serie gaat al jaren mee, maar nu er weer een nieuwe film is gemaakt die te vinden is op Netflix neemt de populariteit duidelijk weer toe.

En tot slot zijn de Avengers van Marvel (hier) natuurlijk ook van de partij. Een deel van dit speelgoed is al wel even beschikbaar, maar wordt nu enorm populair zoals het Spiderman LEGO.

En tot slot mogen we de Bobble Heads (hier) niet vergeten; dit zijn kleine figuren van bekende karakters onder andere uit de filmwereld.

Speelgoed om van te leren

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

Natuurlijk speelgoed moet in eerste instantie leuk zijn, maar veel ouders waarderen het ook als er een meerwaarde aan zit. Met name in de zogenaamde preschool (peuter)leeftijd is er hier veel aanbod voor om kinderen te helpen voorbereiden op het naar school gaan.

Er zijn verschillende sets die kinderen op een leuke en speelse manier laten kennismaken met de wereld van de cijfers, letters maar ook bijvoorbeeld kleuren.

Onder andere Jumbo heeft een ruim aanbod aan spellen zoals Op weg naar groep 1 (hier), of ik leer lezen en rekenen (hier). Ook andere sets zoals ik leer symmetrie is heel interessant om je kind verder uit te dagen.

Voor jonge kinderen is de Smartmax My First serie (hier) een aanrader; dit magnetische speelgoed laat kinderen kennismaken met magnetisme, maar ook kleuren, vormen en dieren. Ook bij VTech (hier) vind je speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsgroep waarbij kinderen spelenderwijs kunnen experimenteren.

Doordat het elektrisch speelgoed is, is er in principe een terugkoppeling naar het kind waardoor het gestimuleerd wordt verder te spelen.

Ander speelgoed binnen deze categorie dat (nog steeds) erg populair is is bijvoorbeeld Loco Mini (hier) en Electro (hier), speelgoed dat ook al even meegaat maar nog steeds populair is en opnieuw uitgebracht wordt.

Tot slot is ook Tiptoi (hier) een absolute aanrader; hiervan zijn verschillende speel- maar ook educatieve sets te verkrijgen voor kinderen van verschillende leeftijden.

Jonge kinderen kunnen kennis maken met de dieren van een boerderij terwijl oudere kinderen kunnen oefenen met de topografie op een wereldbol of atlas.

Lees ook: Educatief speelgoed

Pokemon Waanzin

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

Dit jaar bestaat Pokémon maar liefst 25 jaar en nog steeds is dit gele wezentje enorm populair. Er zijn ondertussen ook diverse games en speelgoed in dit thema. Een van de klassiekers is misschien nog wel de Pokémon kaartenset (hier) om te verzamelen of om samen mee te spelen.

Ook de huidige generatie speelt hier nog graag mee, en hier in huis hebben we dan ook al een kleine voorraad. Naast de kaarten zelf zijn mappen om ze in op te bergen of cases om ze mee te nemen naar school ook enorm populair.

Ook Pokémon Go, de app die je op de telefoon speelt, is nog steeds populair en spelen ouders dit samen met hun kinderen. Of wat dacht je van Pokémon Snap (hier) of één van de andere games die je op de Nintendo Switch of een andere console kan spelen.

Het ene karakter is natuurlijk populairder dan het andere karakter, dus hoe leuk is het dan om van je favoriet een fijne knuffel te hebben om mee te nemen als je gaat slapen. Dit kan natuurlijk Pikachu zijn, maar ook de andere karakters (hier).

Een van de andere trends die je ook dit jaar nog veel terug ziet zijn puzzels, dus hoe leuk is het dan om je eigen Pokémonpuzzel (hier) te maken! Daar zijn ze wel even zoet mee.

Lees ook: Pokémon speelgoed en spelletjes

Later als ik groot ben

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

Wie kent ze niet; de rollenspellen waarin je bepaalde situaties uit het dagelijks leven naspeelt om zo beter te begrijpen. Waarvan vadertje moedertje toch wel een van de klassiekers is. Dit thema sluit ook voor een deel aan op het thema van de Kinderboekenweek; Worden wat je wil.

Bijzonder bij dit speelgoed is dat je ziet dat bekende merken een speciale variant aanbieden voor kinderen; zo is er een speciale kindersteelstofzuiger van Dyson (hier) of een keukenset van Bosch (hier).

Het wordt een poppennajaar waarbij zowel Baby Born (hier) en Baby Annabell (hier) het goed blijven doen.

Naast de poppen zelf komen er ook steeds meer accessoires; van interactieve bedjes of op afstand bestuurbare scooters en zelfs complete glampers en poppenhuizen met meubelpakketten voor in de kamers. Voor de poppenmoeders zijn ook de mini varianten van de wandelwagens of ook de babydraagzak (hier) een aanrader.

Daarnaast zie je dat hier ook al wordt gekeken naar de materialen en kleuren. Het speelgoed moet ook wel een beetje passen bij de rest van het interieur, waarbij hout en pastelkleuren het vaak erg goed doen en speelgoed in de felle primaire kleuren al snel verdwijnen naar de slaapkamers.

Onder andere het speelgoed van Little Dutch voldoet hier zeker aan waarvan een keukentje toch echt wel een must is bij zowel jongens als meisjes. Voor de kinderkamers of om een eigen hoekje in de kamer te creëren scoort de tipi ook nog steeds hoge ogen.

Liefde voor de Aarde

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

Ook in de speelgoedwereld is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid, er wordt steeds meer nagedacht over de footprint. Daarom wordt er meer aandacht besteed aan waar wordt het speelgoed geproduceerd, maar ook hoe het wordt verpakt en welke grondstoffen er voor worden gebruikt.

Sommige speelgoedmerken zijn hier al even mee bezig en hebben in het assortiment alleen maar duurzaam speelgoed zoals Biobuddi (hier), een variant op duplo maar dan gemaakt van suikerriet, of bijvoorbeeld GreenToys waarvan de auto transporter (hier) toch wel erg hoge ogen scoort.

Speelgoed van natuurlijke materialen wordt steeds populairder als alternatief van plastic speelgoed met licht en geluid. En naast dat kinderen er mee kunnen spelen, moet het ook ‘passen binnen het interieur’.

Ook andere merken staan hier echter steeds vaker bij stil en gebruiken andere materialen. Zo heeft Geomag (hier) dit jaar een nieuwe set op de markt gebracht die is gemaakt van gerecycled plastic. En ook Nijntje (hier) en Jumbo (hier) heeft speelgoed op de markt gebracht dat wordt gemaakt van gerecyclede of duurzame grondstoffen.

Als je ermee speelt maakt het geen enkel verschil voor het kind, maar op de lange termijn wel voor de aarde. Ook het houten speelgoed onder andere van Little Dutch de Pure & Nature serie (hier) waarbij gebruik gemaakt wordt van FSC gekeurd hout valt onder deze categorie.

Voor oudere kinderen zijn de speelkeukens en poppenhuizen van Kidkraft (hier) altijd een succes.

Ook op het gebied van kleurgebruik doen nieuwe trends hun intrede. Van oudsher heeft veel speelgoed voor kleintjes felle, primaire kleuren. Met de komst van het houten speelgoed in rustige pasteltinten is hier verandering in gekomen. Maar ook houten speelgoed zoals van Grimm’s (hier) dat eerst in primaire kleuren geschilderd wordt, is nu ook veel in monochroom en pastelkleuren te vinden.

Als het gaat om duurzaam speelgoed is het ook een aanrader om iets verder te kijken dan alleen het speelgoed zelf. Denk bijvoorbeeld eens het aantal cadeaus; heeft je kind echt 10 cadeautjes nodig in de zak of 1 (wat groter en duurder) cadeau ook goed.

En waar speelt je kind ook echt mee, of even vijf minuten naar kijkt en dan in een hoekje belandt. Van populair speelgoed zijn er vaak ook series uitgebracht die elkaar kunnen aanvullen. Dus je kan dan ook kiezen voor een set en dan wat aanvullingen daarop voor nog meer speelplezier.

Robot Rage

Populair speelgoed 2021; nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed om cadeau te doen voor jongens en meisjes. - Mamaliefde.nl

En tot slot de laatste trend zijn de robots, de wereld wordt steeds digitaler en dat zie je ook terug komen binnen het speelgoed. Dan heb je het onder andere over robots die je bijvoorbeeld van een afstandje kan besturen of een bepaalde opdracht kan laten uitvoeren.

Denk bijvoorbeeld aan de Robo kombats van Silverlit (hier). Daarnaast heb je ook speelgoed waarbij je zelf je eigen robots kan programmeren zoals de next generation robot van Clementoni (hier).

Tot slot zijn ook kindertablets, kidicams en smartwatches van VTech (hier) nog steeds populair.

Welk populair speelgoed staat er bij jullie kind op het verlanglijstje?

Linda van Aken