Skip to Content

De Verraders bordspel review

De Verraders bordspel review

Sinds een paar jaar is het spel van de Verraders op de tv te zien, hier in huis een van de programma’s die we graag kijken met het hele gezin en de kinderen ook helemaal in mee gaan. Ja, we weten als kijkers natuurlijk wie de verraders zijn, maar hoe zou jij gereageerd hebben en welke keuzes zou jij gemaakt hebben? Dat blijft natuurlijk altijd de vraag.

Gelukkig is daar nu een oplossing voor; want dit gave tv-spel is nu ook als bordspel op de markt gebracht door Identity Games, onder andere bekend van de populaire escape games. Met dit spel is er dus weer een heel nieuw familiespel aan het assortiment toegevoegd.

De Verraders bordspel

De Verraders bordspel review

Ben jij de verrader of weet jij de verrader te ontmaskeren? Het officiële ‘De Verraders’ bordspel, gebaseerd op het succesvolle tv-programma, speel je samen met vrienden en/of familie gewoon thuis!

Zijn jouw vrienden nog wel te vertrouwen als het om zilver gaat? En hoe goed kan jij zelf eigenlijk liegen als het moet? Speel verschillende missies met elkaar om zilver te verdienen, maar houd elkaar in de gaten, want er is een verrader met geheime opdrachten in jullie midden!

Bespreek tijdens de Ronde Tafel wie er opvallend gedrag vertoont en stem op wie jij denkt dat De Verrader is. Maar pas op, kom je te dicht in de buurt van De Verrader en heeft De Verrader de geheime missie gehaald, dan ben jij je leven in de Nacht niet zeker…

De Verraders bordspel, het spel dat je samen speelt, terwijl je eigenlijk niemand kunt vertrouwen. Wie is De Verrader en wie zijn De Getrouwen? Kom erachter in de finale en ga er vandoor met al het zilver!

Adviesleeftijd en aantal spelers

Het spel heeft een adviesleeftijd van 12 jaar en wordt gespeeld met 4 tot 6 spelers. Onze eigen kinderen zijn met 9 en 11 jaar dan ook aan de jonge kant, maar toch waren ze heel erg enthousiast om dit spel te spelen.

De eerste keer speelden we het spel met drie volwassenen zodat we elkaar een beetje konden helpen en dat ging prima. De tweede keer speelden we met drie kinderen en twee volwassenen en nu de kinderen de spelregels kennen zal ik het de volgende keer ook alleen met ze (en vriendjes kunnen spelen).

Spelregels De Verraders

De Verraders bordspel review

Het spel van de Verraders lijkt een beetje op die van de Weerwolven van Wakkerendam, toch is dit bordspel heel anders opgezet. Het spel is compleet met missies die uitgevoerd moeten worden en de wapenkamer die bezocht mag worden in de hoop op een beloning.

Het spel volgt hetzelfde spelverloop als in het tv-programma; je begint met een missie waarbij je moet samenwerken om zilver te verdienen voor de pot te verdienen.

Na de missie volgt een tweede opdracht waarbij er een beloning gewonnen kan worden in de wapenkamer. Hierbij speel je dus wel tegen elkaar, aangezien er maar 1 winnaar is die daarmee een dolk, schild of persoonlijk zilver kan winnen.

Daarna is het tijd voor het beraad en moet er overlegd worden wie jij denkt dat de verrader is. Hier komt het tv-spel echt tot leven en voel je even hoe snel je eigenlijk te beïnvloeden bent. Want ook al denk je het zeker te weten, een suggestie van iemand anders kan je zomaar aan het twijfelen brengen. Heb je het wel echt bij het juiste eind of zit er toch ook iets in het argument van de ander? De persoon met de meeste stemmen, terecht of onterecht, verliest ook weer persoonlijk zilver. Hierdoor blijft er steeds minder over…

Daarnaast kan je ook persoonlijk zilver winnen, of verliezen, als je vermoord wordt verlies je bijvoorbeeld twee zilver en mag je de volgende ronde niet stemmen. Gelukkig mag je nog wel meedoen met de missies en de rest van het spel ;-)

Tot slot is het tijd voor de nacht en mag de verrader zijn slag slaan; wie zal hij of zij gaan vermoorden? En wordt er ook wel echt iemand vermoord, of wijst hij stiekem naar zichzelf om minder verdacht te zijn, of wordt er op safe gespeeld door niemand te vermoorden. Je weet het gewoon niet. Terwijl de moordenaar zijn slag slaat, staat de rest rondom de tafel met blinddoeken om te luisteren naar de tv-tune van de Verraders.

Nadat er vier rondes zijn gespeeld is het tijd voor het eindspel; dit wordt gespeeld door de twee spelers met het meeste persoonlijke zilver. Dit wordt samen met de gezamenlijke pot bij elkaar opgeteld waarna het ultieme ‘verraad’ kan plaatsvinden, of blijven beide spelers toch trouw en delen ze de winst?

Onze ervaringen

De Verraders bordspel review

De kinderen werden wel heel erg enthousiast van het spel; ze doen heel actief (en luid) mee met de missies, er wordt om het hardst gehamerd op de tafel en net niet over elkaar heen geschreeuwd tijdens de discussie ronde. De hele straat kan dus mee genieten als we dit spel spelen ;-)

Wel hebben we om de spanningsboog voor de kinderen niet te lang te maken, het spel opgedeeld in twee missieronde en daarna het eindspel, in plaats van de standaard vier missierondes. Daardoor is het voor hun net iets beter te behappen, want zelfs dan duurt het spel nog rustig drie kwartier.

Toen we het spel de eerste keer speelden, moesten we regelmatig de speluitleg erbij pakken om te zien wanneer we wat en hoe we dat moesten doen. Bij de tweede missie gebruikten we de handige spelverloop kaarten, en indien nodig de spelregels, waardoor het gelijk een stuk sneller en soepeler verliep.

De missies zijn heel wisselend; sommige zijn heel actief en werk je samen, terwijl je bij andere moet nadenken of online moet spelen. Voor de eerste missie moesten we op wikipedia, dat kenden de kinderen nog niet dus moest eerst even uitgelegd worden. Maar dit was de enige missie waarbij ik toch twijfelde over de leeftijd.

Gelukkig speel je de missies niet alleen individueel maar vooral ook samen. De rest waren prima te doen ook voor iets jonger dan 12 jaar waarbij er ook echt leuke samenwerkingsopdrachten tussen zitten en je fysiek bezig bent..

Ook de vriendjes die kwamen en mee wilden spelen vonden dit een heel leuk spel en wilden het liefste gelijk nog een keer spelen. Helaas was het tijd om naar huis te gaan, dus hebben we beloofd het een andere keer nog een keer te spelen.

Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg avonturen over om te spelen.

De Verraders bordspel review

Tijdens het eindspel blijkt ook maar weer dat anderen je enorm kan verrassen, want voor je het weet veranderen ze in een soort Gollem die hun precious zilver bij elkaar harken als ze het ultieme verraad hebben gepleegd.

Een ding is zeker; het spel zal niet snel vervelen en werd de tweede keer zelfs nog enthousiaster gespeeld omdat ze nu beter weten wat ze kunnen verwachten…

Wij zijn van mening dat Identity Games hier echt weer een hit mee heeft te pakken! Hier in huis is dit iig de nieuwe favoriet voor een gezellig familie avondje.

Speelgoed van het Jaar

Dit spel is dus niet voor niets een van de winnaars van Speelgoed van het Jaar in de categorie Kidult (18+). Samen met het LEGO Icons boeket wilde bloemen en Party Co Extreme.

Deze categorie speelgoed wordt steeds populairder; deze trend is een beetje ontstaan tijdens corona waarbij iedereen thuis moest blijven en zich daar moest vermaken en zet zich nog steeds door. Want spelen houdt echt niet op nadat je volwassen bent geworden!

Linda van Aken