Skip to Content

Houten speelgoed; 6 redenen waarom het steeds populairder wordt

Houten speelgoed; 6 redenen waarom het steeds populairder wordt

De keuze in speelgoed is vandaag de dag gigantisch. Met name het plastic speelgoed heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. De poppen en de automatische racewagens zijn enorm in trek bij kinderen.

Toch pleit ik voor houten speelgoed, zoals de Grimm’s regenboog of de Wobbel rockerboard. En waarom dat is, zal ik hieronder duidelijk proberen uit te leggen.

Het milieu

Het productieproces van plastic speelgoed is slecht voor het milieu. Gedurende het productieproces komen er schadelijke stoffen vrij. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan kwik en lood.

Wanneer dit in de leefomgeving terechtkomt, is dit wel recyclebaar maar het is niet biologisch afbreekbaar. We kunnen er dus niet meer vanaf komen. Houten speelgoed daarentegen wordt dikwijls duurzaam geproduceerd.

Ook is de kwaliteit van het speelgoed dusdanig dat het jaren meegaat. De rest van het hout wordt ook gebruikt om speelgoed van te maken.

Op deze manier ontstaan er prachtige creaties die milieuvriendelijk zijn en niet schadelijk voor de gezondheid.

Duurzaamheid

Plastic speelgoed gaat sneller kapot. De houten trein die je ooit van je opa hebt gekregen, zal nog jaren meegaan en lijkt onverwoestbaar. Plastic speelgoed belandt veel sneller op de afvalberg.

Zo geef je meer geld uit aan plastic speelgoed, omdat het sneller vervangen moet worden. Veel kinderdagverblijven, scholen en ook de buitenschoolse opvang, kiezen vaak voor houten speelgoed, omdat dit veel langer meegaat dan plastic speelgoed.

Vindingrijkheid

Kinderen zitten tegenwoordig zowat vastgekleefd aan een spelcomputer of een iPad. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een computerverslaving en een afgestompt vermogen tot ontdekken.

Met 1 druk op de knop gaan ze van links naar rechts. Een kind hoeft daar weinig meer voor te doen. Houten speelgoed is niet voorgeprogrammeerd en zorgt ervoor dat het kind zelf op zoek gaat naar een scenario, een eigen wereld of een oplossing voor een probleem.

Later heeft een kind daar profijt van, omdat het zo zou kunnen zijn dat de kinderen in het dagelijks leven ook creatiever en weerbaarder zijn.

Het oog wil ook wat

Houten speelgoed is vaak mooi vormgegeven en staat ook erg goed in je huis. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, houten brandweerwagen of een leuk hobbelpaard. Dit staat hartstikke gaaf in het huishouden en kan echt een centraal stuk in huis worden.

Houten speelgoed beschikt vaak over een mooie vorm en is dikwijls erg kleurrijk. Een lust voor het oog! Heb je veel los speelgoed, dan is een houten speelgoedkist ook echt een aanrader.

Aangenaam

Naast het feit dat houten speelgoed duurzaam en zeer educatief is, is het voor je kind ook erg fijn om mee te spelen. Het voelt lekker aan en de geur en de vormen zijn ook aangenaam.

Houten speelgoed laat je kind echt genieten!

De verbeelding van het kind

Plastic speelgoed laat dikwijls niets aan de verbeelding over. Alles zit erop en eraan. Felle kleuren, harde geluiden en allerlei technische foefjes. Je kind hoeft maar op een knop te drukken en er begint van alles te bewegen.

Houten speelgoed heeft dat niet. Het grote voordeel van houten speelgoed is dat het niet van A tot Z helemaal afgewerkt is. Hierdoor laat het ruimte voor de ontwikkeling van fantasie, motorische ontwikkeling, hand-oogcoördinatie etc.

Het vraagt vaak wat initiatief en werk van het kind. De geest van het kind moet aan de slag en zelf stappen ondernemen om iets te bereiken. Houten speelgoed daagt het kind meer uit!

Redactie Mamaliefde
  1. Maickel - houten racebaan says:

    Ik vind houten speelgoed echt zo fijn, het is een stuk veiliger dan het moderne speelgoed van plastic. Ik word al weer vrolijk als ik denk aan vroeger. Spelend op mijn grote auto kleed met mijn houten en metalen autootjes.

  2. Ik ben ook dol op houten speelgoed. Daar gaat mijn voorkeur ook naar uit. Precies om alle redenen die jij ook benoemt. Die regenboog van Grimm en de bekende houten trein zijn ook mijn favoriet. Hopelijk worden die ook favoriet van mijn zoontje als hij eenmaal wat ouder is

Comments are closed.