Skip to Content

Fidget spinner hype / rage

Fidget spinner hype / rage

Rages; ze komen uit het niets en opeens heeft iedereen ze. De rage van de fidget spinner begon rond de meivakantie, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd! En eerlijk is eerlijk, eigenlijk was ik niet van plan om er één te kopen. Zeker niet toen ik doemverhalen hoorde van andere moeders dat ze overal en nergens te koop waren.

Maar ja, toen ik ze vanochtend tegenkwam op de Libelle Zomerweek voor erg weinig kon ik het niet laten om er voor beide kids één mee te nemen. Een blauwe en een roze / paarse met metallic.

Wat is de fidget spinner?

De fidget spinner is zogenaamd decompressie speelgoed; dat wil zeggen dat het voor afleiding zorgt en de concentratie verhoogt. Het is alweer jaren geleden ontwikkeld door een Amerikaanse vrouw.

Speciaal voor kinderen met ADD en ADHD, zodat zij zich beter konden richten op hun taak. Maar het is ook geschikt voor mensen met een obsessieve compulsieve stoornis, angst, posttraumatische stressstoornis, meditatie en verveling. Het kan zelfs helpen bij het stoppen met roken!

Het spelen met de gyro zorgt voor afleiding en is daarom ook ideaal bij frustratie en spanning.

De handspinner maakt gebruik van keramische lagers en stalen tegengewicht lagers zodat de wrijving zo laag mogelijk is en hij lang blijft spinnen. Bij een goede spinner kan hij wel vier minuten blijven draaien. Dat is stiekem best wel lang.

Je hebt ze in verschillende kleuren en verschillende uitvoeringen: effen, metallic, met plaatjes, glow in the dark, met lichtjes of geluidjes.

De standaardversie heeft drie ‘vleugeltjes’, maar je hebt ze ook met twee vleugels zoals een propellor of in wielvorm of zelfs als een kubus. Geen wonder dat de eerste juffen dit hebben verboden omdat het eerder als speelgoed wordt gebruikt door kinderen dan als hulpmiddel.

Wat kun je ermee?

Rondjes draaien; en dat is het eigenlijk wel. Je kan rondjes draaien op de tafel, of in de hand. Voor meer uitdaging  kan je ze ook laten draaien op je voorhoofd of neus. Of meerdere tegelijkertijd. En zoals dat gaat met hypes kun je op Youtube al aardig wat voorbeelden vinden van diverse trucjes, diy’s en meer.

Is het een succes?

Zoonlief was er in ieder geval heel erg blij mee. Nadat hij hem had gekregen liet hij hem niet meer los. Zelfs niet toen hij een snoepje aangeboden kreeg.

Ook voor dochterlief is het een uitkomst. Dat is een echte friemelaar en moet iets in haar handen hebben, of ze stopt regelmatig iets in haar mond. Niet zozeer vanwege het opeten, maar puur vanwege de afleiding.

Nu ze deze fidget spinner heeft merk ik dat ze minder afgeleid is. Althans, ze zit minder in de kastjes en meer met waar ze mee bezig is. Ook zoonlief trekt ermee terug.

Ik had er eigenlijk ook één voor mijn man moeten kopen, om te stoppen met roken.

Linda van Aken