Skip to Content

Super Mario Party Nintendo Switch review

Super Mario Party Nintendo Switch review

Super Mario is de mascotte van Nintendo waar voor het eerst op de NES mee gespeeld kon worden. Al decennia zijn er heel veel mensen groot fan van dit spel, wat dan ook de meest verkochte videogame ooit is. Naast het klassieke spel worden er regelmatig nieuwe games uitgebracht zoals Super Mario Kart.

Als er een nieuwe spelcomputer is ontwikkeld volgt er ook een nieuwe game, voor de Switch is dat Super Mario Party die goed aansluit bij de mogelijkheden van de Switch. Party, omdat je dit spel niet alleen of met zijn tweeën, maar zelfs met zijn vieren kan spelen.

Tijdens de launch maakten we kennis met dit spel en de switch, en we waren direct fan. Niet alleen de kinderen, maar ook wijzelf hadden de smaak te pakken. Superfijn dat we na afloop Super Mario Party thuis kregen.

Family Time met Super Mario Party

Super Mario Party Nintendo Switch review - Mamaliefde

De Nintendo Switch is onder andere ontwikkeld met het idee om het gezin weer bij elkaar te krijgen. Met die insteek sluit het spel Super Mario Party daar perfect op aan. Een spel wat je met het hele gezin kan spelen. Als we het spelen, spelen we het ook echt samen, ongeacht wie er speelt.

De rest kijkt dan toe en gaat helemaal mee in het spel omdat ze ook zogenaamd in ‘het team’ zitten en leven helemaal mee. Zo fijn, om ook nu ze ouder worden toch echt iets samen met ze te kunnen doen.

Ze vinden het dan ook heel leuk en vragen regelmatig of ze het mogen spelen, met als argument dat ze het ‘al heel lang’ niet meer gespeeld hebben… (Een paar dagen).

Opties

Voordat je begint met spelen zijn er een aantal opties waarvoor je kan kiezen. Ten eerste met hoeveel personen je speelt; alleen of met zijn vieren? Mag iedereen zelf een karakter uitkiezen die hij /zij graag wil zijn en ook op welk niveau je het spel wil spelen. Wij kiezen voorlopig ervoor om op het laagste niveau te spelen.

Honderden spellen in één

Als je het spel Super Mario Party speelt, speel je eigenlijk niet één spel, maar heb je de keuze uit heel veel spellen. Bij ieder spel is er eerst een ronde waarbij je kan oefenen om vervolgens ‘voor het echie’ te spelen. De spelletjes zijn over het algemeen heel kort, ideaal voor de beperkte aandachtsspanne van een kleuter.

Als we beginnen met spelen hebben ze al snel een aantal favoriete spelletjes; zoals het schudden met een pot met snoepjes in een wedstrijd wie hem als eerste leeg heeft, of heel hard pompen om als eerste met de waterstraal de bloemetjes te bereiken om ze water te geven.

En als een spel toch minder leuk is, ga je gewoon verder met een ander. Er zijn zoveel spelletjes dat we zo af en toe nog steeds verrast worden met een nieuw spel.

Bij ieder spel is er een andere handeling nodig of houding van de joy-con. De ene keer bestuur je je poppetje door een beweging te maken met de joy-con en vervolgens gebruik je de joystick of juist de pijltjes. Er zijn ook spelletjes waarbij de trilfunctie gebruikt wordt die in de joycon aanwezig is en je dus heel goed moet voelen.

Naast de losse spelletjes kan je kiezen voor de Mariothonsessie waarbij je met zijn vieren de strijd om de beker aangaat. Je speelt dan vijf korte games achter elkaar en de beste speler wint.

Bordspel

Naast de losse spellen is het ook mogelijk om een bordspelvariant te spelen. Je speelt dan verschillende rondes op een bord en na iedere ronde volgt er een minigame. Je kan zelf de teams samenstellen ongeacht of je alleen of met zijn vieren speelt.

Met zijn tweeën kan je ook kiezen of je allebei een team aanvoert en dus tegen elkaar speelt of juist samen. De kinderen spelen bij voorkeur graag samen.

Je kan ook zelf kiezen hoeveel rondes je speelt; het begint bij tien rondes waarvan de gemiddelde speelduur een uur bedraagt, maar dit kan ook oplopen. Je bent dus wel even zoet als je begint met het spelen van een spelletje ;-)

Het spel begint met te bepalen wie er mag beginnen door te rollen met een dobbelsteen. Ieder karakter heeft de beschikking over een eigen dobbelsteen, maar ook een ‘speciale’ waarmee je bijvoorbeeld extra hoog kan gooien of juist bij iedere worp munten kan verdienen. Nadat je hebt gegooid worden de stappen bij elkaar opgeteld en mag je je over het bord verplaatsen.

In de loop van het spel kunnen hier nog extra stappen bijgeteld worden of juist vanaf getrokken. Het doel is om zoveel mogelijk munten te verzamelen zodat je vervolgens zoveel mogelijk sterren kan kopen. Je beweegt je dus bij voorkeur zo snel mogelijk richting een ster.

Om de ster te kopen heb je tien munten nodig. Hoeveel munten je aan het einde van het spel hebt doet er niet toe, alleen het aantal sterren telt.

Als iedereen heeft gerold en is verzet en de ronde is afgelopen, volgt er een minigame waarmee je extra muntjes kan verdienen voor je team. Het is een verrassing welke minigame het is. Ook hier krijg je weer eerst de mogelijkheid om te oefenen en zodra iedereen oké heeft ingedrukt, wordt het spel gespeeld. En begint er vervolgens een nieuwe ronde.

Het bijzondere aan dit bordspel is dat de uitslag nog weleens verrassend kan zijn. Zo speelde ik een potje met mijn dochter, waarbij we samen in hetzelfde team zaten en tegen de computer speelden.

Nadat alle 10 de rondes waren gespeeld, hadden we verwacht te verliezen omdat we de minste sterren hadden. Na afloop van het spel worden er echter ‘bonussterren’ uitgedeeld voor verschillende prestaties, zoals de langste afgelegde weg of de meeste aankopen waardoor we uiteindelijk toch als winnaar uit de bus kwamen ;-)

De kinderen vinden het een geweldig spel om te spelen, vooral de teamgames vinden ze leuk om te doen om dan samen met iemand anders te spelen.

Wel is het een spel dat ze nu nog niet zelfstandig kunnen spelen omdat er nog teveel in wordt gesproken en doordat er aardig wat handelingen nodig zijn.

Waarschijnlijk als ze het een paar keer hebben gespeeld is dat anders. De minigames kunnen ze nu wel zelf, visueel wordt uitgelegd hoe het spel gespeeld wordt en kunnen ze vervolgens voor een ander kiezen.

Raak je niet uitgespeeld en heb je een abonnement van Nintendo Online? Dan kan je ook online Mariothon spelen.

Linda van Aken