Skip to Content

Kurio 2-in-1-tablet laptop review voor kinderen

Kurio 2-in-1-tablet laptop review voor kinderen

Nu vindt met name de oudste het altijd geweldig als de pakketjesbezorger is geweest. Ze blijft dan ook altijd nieuwsgierig kijken naar wat er in het pakje zit. Toen ik onlangs de Kurio smart 2-in-1 tablet laptop had ontvangen ter review was ze helemaal door het dolle heen. Ze had namelijk direct bedacht dat dit haar laptop is.

Nu is ze bijna vier jaar, de helft dus van de leeftijd waarvoor deze is ontwikkeld. Toch had ze op een gegeven moment prima door hoe het touchscreen en touchpad werkte en moest ik speciaal voor haar spelletjes er op installeren.

Review Kurio Smart 2 in 1 tablet / laptop

Aangezien mijn laptop weg was voor reparatie hebben we deze meegenomen op vakantie. Zo kon ook ik de Kurio Smart eens goed testen op de functionele onderdelen. We hebben hem onder andere gebruikt voor het kijken van filmpjes onderweg.

Spelletjes en gebruikersgemak voor de kinderen. Maar ook voor mij als ik iets voor de blog wilde doen, het voordeel is dat je gewoon beschikt over office en dus alles kan doen wat ook op de laptop kan.

Het is wel even wennen doordat het beeldscherm kleiner is en was ook niet heel bevorderlijk voor mijn internet-in-buitenland bundel bij gebrek aan wi-fi ter plaatse. Het voordeel van deze laptop is namelijk dat er geen Android besturingsprogramma opstaat maar gewoon Windows. Is dus één keer inloggen met je Microsoftaccount en daarna kan je gaan ontdekken.

De Kurio Smart wordt standaard geleverd met toetsenbord en een specifieke netstroomlader. Kurio heeft er bewust voor gekozen geen micro-USBlader bij de tablet te leveren.

Eerste stapjes in de online wereld

Kinderen leren tegenwoordig l jong hoe computers werken. In de kleuterklas waar ze straks heen gaat is dat onderdeel van het lesprogramma. Daardoor leert ze ook al heel snel een nieuwe wereld kennen; namelijk de online wereld.

Waarbij je je kinderen toch wel enigzins wilt beschermen en afschermen tegen alles wat er te vinden is. Als ze ouder is heeft ze voor spreekbeurten en het schrijven van verslagen hebben ze tegenwoordig ook gewoon de computer nodig. Het voordeel is dat hierop programma’s staan die een aantal scholen ook gebruiken. De kinderen zijn er dus al bekend mee.

Het is dus belangrijk om hier stapsgewijs je kind wegwijs te maken in deze nieuwe wereld. Daarbij kan deze speciale kindertablet / laptop Kurio Smart je op weg helpen. Deze kids-proof tablet/laptop combineert fun en educatie op een verantwoorde manier.

Daarnaast biedt hij kinderen de mogelijkheid om de digitale vaardigheden te leren die zij in de toekomst nodig gaan hebben, zoals tekstverwerken, presentaties maken en zelfs coderen leren ze tegenwoordig ops school.

Het IPS touchscreen van de Kurio Smart is met 8,9 inch mooi groot voor een tablet. Met 1280×800 pixels is de resolutie vergelijkbaar met dat van veel Chromebooks waar ik eerst over heb getwijfeld en goedkopere laptops van de bekende merken. Een degelijk product dus waar je echt iets mee kan, zelfs als volwassene.

(Spelend) leren

De Kurio Smart is speciaal gemaakt voor kinderen in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Ze kunnen hun huiswerk maken op de laptop. De jongsten spelen er spelletjes op en oefenen bijvoorbeeld spelenderwijs hun topografie. Het toetsenbord is een volledig qwerty-toetsenbord met een klein touchpad onderaan. Ook de pijltjestoetsen hebben een prominente plek gekregen. Zo kan er gewoon op ‘gewerkt’ worden.

Oudere kinderen leren apps bouwen of maken met behulp van het gratis meegeleverde Officepakket hun eerste spreekbeurten en werkstukken met Word en Powerpoint.

Bij de aankoop krijg je een jaar lang het gehele Microsoft Office pakket 2016 cadeau (Word, Excel, Powerpoint, Access, Outlook, Publisher, OneNote, Sway) inclusief toegang tot de OneDrive cloud oplossing van Microsoft om documenten op te slaan of om (vooraf geïnstalleerde) spelletjes om op de tablet te kunnen spelen. Voor de OneDrive heb je echter wel constant een Wi-Fi verbinding nodig en kan je dus niet onderweg even iets doen.

De Kurio Smart is inclusief een gratis proefpakket van Ambrasoft, het meest gebruikte online taal- en rekenprogramma in het basisonderwijs. Met Ambrasoft presteert je kind zichtbaar beter in taal en rekenen.

Fun & Gamen

Is je kind klaar met het huiswerk maken? In een handomdraai koppel je het scherm los van het toetsenbord om het als tablet te gebruiken. Dit is met een magnetische sluiting. Standaard vind je er meer dan 40+ voor geïnstalleerde apps: van populaire games, educatieve apps en leuke video’s, voor iedereen zit er iets tussen! Wil je toch iets anders?

In de Kurio App-store vind je zo’n 1200 Apps voor kinderen: games en heel veel educatieve Apps. Als je je aanmeld en creditkaart koppelt (waar ik zelf nooit zo’n voorstander van ben) kan je moeiteloos alle apps downloaden. De meeste kosten tussen de 90 cent en 3 euro. Door de snelle Intelprocessor is gamen echt fun!

De Kurio Smart is voorzien van de unieke Kurio Motion 2 functionaliteit. Hiermee kan je samen met vriendjes of vriendinnetjes 8 sportieve games spelen voor de camera van de Kurio Smart. De bewegingen die ze maken vormen de besturing van de game. Gamen betekend dus niet meer onderuit hangen op de bank, maar actief bewegen!

De kwaliteit van de gameplay is echter afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht tijdens het spelen. Binnenshuis zijn de bewegingen van het kind soms te snel voor de camera en dat beïnvloed het spelen negatief. Hier ligt dus nog een kleine uitdaging.

Het intuïtieve touchscherm en afneembare toetsenbord zijn ideaal voor de kleine handjes en het apparaat kan tegen een stootje. Ze reageren erg snel, dus voor de grote vingers van mama is dat soms wel even wennen.

Bovendien kunnen meerdere kinderen binnen de familie of klas gebruik maken van hetzelfde apparaat door middel van persoonlijke accounts die je kan instellen op leeftijd en beschikbaarheid van apps.

Family Safety

Het belangrijkste kenmerk van de Kurio Smart is waarschijnlijk wel de mogelijkheid om het tablet aan te passen op de leeftijd van je kind. Net zoals met alle andere Kurio-producten kunnen kinderen op de Kurio Smart veilig internetten.

Ze hebben geen toegang tot informatie, websites of apps die niet geschikt zijn voor kinderen. Alleen volwassenen kunnen via een met wachtwoord-beveiligd deel aanpassingen doen.

Op de verschillende accounts kan namelijk de optie ‘Ouderlijk toezicht’ worden toegepast, dit is gebaseerd op Windows Family Safety.

Hiermee kan je onder andere kinderprofielen aanmaken, instellen hoeveel tijd kinderen op de Kurio Smart mogen doorbrengen, of tot hoe laat de kinderen achter de laptop mogen zitten, een soort avondklok dus. Het scheelt ook veel discussies; want de tablet liegt nooit.

Daarnaast kan je kiezen welke apps er wel of niet geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden en ook internetfilters handmatig toevoegen.

Ook bestaat de mogelijkheid om achteraf te zien welke activiteiten je kinderen hebben ondernomen op de 2-in-1 tablet/laptop en welke websites zijn bezocht, om bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met het kind om samen verder te leren over hun technologiegebruik. Zo krijg je inzicht in wat je kinderen doen. 

Deze functies werken heel gemakkelijk en intuïtief. De instelmogelijkheden zijn duidelijk aangegeven en laten zich direct aanpassen.

Onze ervaringen

Zelf vond ik de Kurio Smart ook enorm prettig in gebruik. Wat me vooral verbaasde, is hoe snel hij werkt, sneller dan onze tablet of laptop. Het beeld is ook erg fijn, zelfs als ik het contrast op het beeldscherm van de telefoon moet bijstellen kan ik dit scherm nog gewoon duidelijk zien.

Het voordeel van de magnetische verbinding in plaats van scharnieren is dat deze ook kindvriendelijk is. Ze kunnen hem niet per ongeluk kapot maken.

Natuurlijk, het toetsenbord is kleiner dan op een standaard laptop waardoor tienvingerig blind typen iets lastiger wordt. Toch went het al snel. Het toetsenbord is echt een enorme toevoeging aan de tablet. Het touchscreen op het keybord werkt niet altijd even prettig.

Mijn vingers zijn echter ook veel groter dan die van een 10-jarige. Gelukkig kan je het scherm van de tablet ook gewoon gebruiken. Een combinatie dus van beiden. Het scherm blijft ook goed staan in het toetsenbord, dit werkt met een soort magneetjes. Het is wel even controleren of je hem er ook echt goed in hebt staan.

Het is erg fijn dat er Windows op de laptop staat, het is even wennen weer aan Windows 8 als je gewend bent aan Windows 10. Dat werkt toch iets prettiger, dat komt echter omdat je dat vanuit het verleden gewend bent.

Voor kinderen is het helemaal nieuw en dan is Windows 8 wel zo intuïtief. Met name de programma’s die zij veelvuldig gebruiken kunnen ze makkelijk selecteren. Als het goed is krijg je een melding dat je Windows 10 kan installeren. Daarna kan je de oude versie verwijderen zodat er intern geheugen gespaard wordt.

Ik ben echt enorm fan van de Kurio Smart. Onder andere vanwege de dubbelfunctie als tablet, maar ook met laptopfuncties. Geen Android, maar wel Windows. Je kan dus normaal sites bezoeken, filmpjes kijken.

Dochter was ook helemaal happy met het installeren van de Netflix-app en de spelletjes die erop zaten. We hebben hier dus dankbaar gebruik gemaakt tijdens de vakantie. De tablet werkt ook gewoon lekker snel zonder haperen dus dat is ook erg fijn.

Tot slot nog een aantal verbeterpuntjes;

 • De accu is niet zo heel groot dus gaat vrij kort (bij ons 1,5 uur) mee. Je hebt een aparte lader nodig om de tablet op te laden en geen micro-usb aansluiting zodat je een powerbank kan gebruiken als oplader. Update: Dit valt achteraf mee, was alleen de eerste keer. Daarna hield hij het aanmerkelijk langer vol.
 • Jammer is de beperkte kwaliteit van de camera: 0,3 megapixel aan de voorzijde en 2,0 megapixel aan de achterzijde. Zelfs een telefoon heeft een betere camera. Dit gaat ten koste van de video motion gaming en het maken van foto’s die je nodig hebt voor het huiswerk. Daardoor wordt de kans groter dat kinderen snel even een plaatje zoeken van internet in plaats van zelf beeldmateriaal maken.
 • Als je geen creditcard hebt is het ook lastig om aankopen te doen in de Kurio App Store.

Technische Specificaties

De Kurio Smart beschikt over de volgende specificaties (bron)

 • Display: 8.9 inch IPS capacitive touch screen
 • Resolutie: 1280 x 800 pixels
 • Processor: Intel quad-core Bay Trail – T Z3735G
 • Video: Intel HD Graphic Gen 7
 • Besturingssysteem: Windows 8.1 incl. gratis upgrade naar Windows 10
 • Opslag: 32GB
 • RAM: 1GB
 • Camera: Voorkant: 0.3Mpx/Achterkant: 2Mpx
 • Connectiviteit: Wi-Fi, b/g/n – Bluetooth v4.0
 • Talen: Ondersteund meerdere talen
 • Verbindingen: Micro USB – Micro HDMI
 • Micro SDHC Kaartslot: Voeg tot 32GB aan opslag toe
 • Batterij: Lithium Polymeer 4900mAh
 • Toetsenbord: Pogo pin Verbinding
Linda van Aken