Skip to Content

Nintendo Labo voertuigenpakket review

Nintendo Labo voertuigenpakket review

Ruim een kwart van de jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs zit dagelijks achter een spelcomputer.

Ze gamen niet alleen vaker maar over het algemeen ook steeds langer: meer dan 60% van deze gamende jongeren speelt per keer tot wel vier uur lang. Geen wonder dat er steeds meer ouders bang zijn voor een gameverslaving.

Gelukkig zijn er ook games die verschillende disciplines met elkaar combineren. Het gaat verder dan naar een beeldschermpje staren. Nintendo Labo is echt een uniek concept en daarom niet voor niets winnaar van Speelgoed van het Jaar 2018 in de categorie 10 en 11 jaar.

Bij de uitreiking maakten mijn kinderen kennis met dit concept en waren ze vrolijk aan het hengelen. Daarom kregen we niet alleen de switch maar ook het Nintendo Labo voertuigenpakket. Het nieuwste pakket uit deze serie om te proberen.

Nintendo Labo Toy-cons

Nintendo Labo biedt leuke en interactieve ervaringen met de Nintendo Switch. Dit is een nieuwe productlijn waarmee je op een interactieve manier kunt bouwen en spelen, speciaal ontworpen om kinderen en iedereen die jong van geest is te inspireren.

De Nintendo Labo-pakketten geven je in combinatie met een Nintendo Switch-systeem de middelen en technologie om zelf dingen te bouwen, er games mee te spelen, en te ontdekken hoe je met Nintendo Switch-technologie ideeën kunt omzetten naar de realiteit.

Met Nintendo Labo bouwt Nintendo voort op zijn geschiedenis in innovatief entertainment en gameplay-ervaringen, en versterkt hiermee de missie van het bedrijf: een glimlach toveren op de gezichten van iedereen.

Met elk Nintendo Labo-pakket kan iedere creatieveling de kartonnen bouwplaten, speciaal ontworpen om samen te werken met de Nintendo Switch en de Joy-Con-Controllers, transformeren naar interactieve creaties genaamd Toy-Con.

Er zijn diverse Labo pakketten op de markt en als je het filmpje kijkt kunnen we in de toekomst nog veel meer verwachten!

  • Nintendo Labo Mixed pakket; met vishengel, piano, huis, motor en modelauto.
  • Nintendo Labo Voertuigenpakket; Met pedaal, stuur, duikboot en joystick
  • Nintendo Labo robot

Bij het mixed pakket bouw je het beeldscherm ook in je bouwwerk. Meer informatie over Nintendo Labo of kopen doe je hier.

Bouwen

Nintendo Labo voertuigenpakket review - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf is Nintendo Labo meer dan alleen gamen / spelen. Voordat het zo ver is moet je de toy-cons namelijk zelf in elkaar zetten.

Als je dit spel koopt krijg je namelijk een doos met daarin een flinke stapel aan voorgedrukte kartonnen platen, een doosje met de gamecard en een zakje met speciale onderdelen zoals elastiekjes en reflecterende stickers.

Dat is ook alles wat je nodig hebt; alleen wat er in de doos zit en geen schaar, lijm, plakband of andere materialen. Dat is wel erg fijn. Het in elkaar zetten klinkt ingewikkelder dan het is.

In de voertuigenset zitten vier ‘bouwwerken’; namelijk het pedaal dat je bij alledrie de voertuigen nodig hebt. De joystick voor het vliegtuig, een stuur voor de auto en de besturing voor de schroeven van een duikboot.

Ieder bouwwerk heeft een eigen kleur. Je steekt de gamecard in de houder en vervolgens word je stap voor stap uitgelegd hoe het werkt en hoe je de bouwwerken kan maken. Het makkelijkste is om de tablet dan met zijn standaard op tafel te zetten.

Het voordeel is dat dit een filmpje is dat per stap wordt afgespeeld en niet direct doorspeelt, zodat je het moet pauzeren. Je ziet dan welke vouwlijnen je moet vouwen, hoe je het moet vouwen en waar je wat in moet steken zodat het blijft zitten.

Ook voor jonge kinderen is dit prima te volgen aangezien alles visueel wordt weergegeven, af en toe staat er wel een tekst bij maar zonder is het ook goed te volgen. Twijfel je, dan kan je ook eenvoudig even terugspoelen en opnieuw afspelen.

Nintendo Labo voertuigenpakket review - Mamaliefde

Als eerste begin je met de zwarte joy-conhouder (sleutel) en vervolgens het pedaal waar de blauwe joy-con ingaat aangezien je deze voor alledrie de voertuigen nodig hebt. Dit is ook de ‘training’ waarbij je stap voor stap uitgelegd krijgt hoe het werkt.

Alles wijst zichzelf en onder begeleiding kunnen de kinderen dit ook prima zelf. Doordat sommige bouwwerken soms wel wat veel zijn, zitten er ook een soort ‘pauzes’ ingepland en bouw je bijvoorbeeld in meerdere delen een bepaald voertuig.

Ideaal dus voor als je kind een wat kortere aandachtspanne heeft, en anders ga je gewoon verder met het tweede deel en stop je daarna.

Doordat er meerdere voertuigen in een set zitten kan je bijvoorbeeld iedere week (of maand) een ander voertuig bouwen zodat je iedere keer weer een ander spel kan spelen.

Het is ook prima om samen in elkaar te zetten. Zo heeft de dochter van Fleur geholpen met de joystick, heeft opa een deel van het vliegtuig gedaan en hebben we zelf de auto gedaan. Althans, de dochter deed op een gegeven moment de filmpjes en ik het vouwen.

Spelen

Nintendo Labo voertuigenpakket review - Mamaliefde

Als je een voertuig in elkaar hebt gezet kan je gaan gamen. Dit doe je alleen en kan je niet met meer tegelijk. Je start de wereld op van het betreffende voertuig; zoals de lucht, het water of het land en gaat vervolgens op ontdekking uit.

In het begin kan het nog even wennen zijn hoe een bepaald voertuig werkt. Zoals bij de duikboot wat de stand van de schroeven is om vooruit, achteruit of links en rechts te bewegen en hoe je de grijper moet gebruiken.

In het begin was het even oefenen wat de juiste stand is maar daarna kan je gaan verplaatsen. Het vliegen gaat nog net iets eenvoudiger dan de duikboot.

Daarna kan je al snel aan de slag om bepaalde missies te halen. Hiervoor ga je op zoek naar voorwerpen die je kunnen helpen om de missies te voltooien. Gelukkig is er een soort landkaart zodat je een beetje in de gaten kan houden wat je al wel of niet hebt ontdekt. 

Wil je overstappen, steek dan de sleutel in een ander voertuig en je kan verder spelen en aan andere missies werken.

Wat me absoluut verbaasd heeft is de kwaliteit en de stevigheid van de toy-cons. Het is natuurlijk karton, dus ik was bang dat het op een gegeven moment slap zou worden. Het is echt stevig karton en zelfs de radartjes werken verrassend goed.

Dat leek me toch wel het zwakste punt van het geheel. Gelukkig zitten de radartjes goed ingepakt zodat ze goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Wel nemen ze aardig wat ruimte in en heb je eigenlijk een extra kast nodig.

Ontdekken

Tot slot zit er het ontdekelement in. Nu vonden ze het wel leuk om te draaien en te zien hoe bepaalde radartjes werkten, of hoe de ‘knop’ werkt met elastiek. Als ze ouder zijn zullen ze ook echt de technieken begrijpen die hier achter zitten.

Heb je heel creatieve kinderen dan kan je de kartonnen basis van de toy-cons ook goed gebruiken om verder te versieren. Bijvoorbeeld door je auto een kleurtje te geven met stift of met washi tape te decoreren.

Nintendo Labo voertuigenpakket review - Mamaliefde
Linda van Aken