Skip to Content

Family link op chromebook voor kinderen om grenzen te stellen

Family link op chromebook voor kinderen om grenzen te stellen

Nu de zomervakantie voor de deur staat en kinderen meer tijd thuis doorbrengen, vragen veel ouders zich af hoe ze de schermtijd in goede banen kunnen leiden en in evenwicht kunnen brengen met andere activiteiten.

Natuurlijk is het voor iedereen vakantie; voor zowel kinderen als ouders dus kan het helemaal geen kwaad om even de teugels te laten vieren. Kunnen de kinderen doen wat ze willen en heb jij misschien ook even een momentje voor jezelf. Maar het is wel fijn als dit een beetje in balans blijft en de kinderen net geen 24/7 online zijn.

Family Link voor Chromebook en Android

Mindy Brooks geeft een aantal door onderzoek ondersteunde tips over hoe je de schermtijd van jouw kids tijdens de zomervakantie op een gezonde en veilige manier in balans kunt brengen.

Brooks is expert op het gebied van kinderen en gezinnen bij Google en ontwerpt technologie die aansluit op de behoeften van gezinnen over de hele wereld, waaronder Family Link die je kunt installeren op je Chromebook maar ook op tablet en telefoon.

Zelf hebben we alleen android toestellen in huis en hebben hiervoor een account aangemaakt op de Chromebook voor de kinderen, de tablets voor de kinderen en sinds kort ook op de telefoon van onze oudste. Zo kunnen we in de gaten houden hoe lang ze online zijn, maar ook wat ze daar doen.

Een gezonde digitale balans met behulp van Family Link

Maak afspraken over het gebruik van toestellen

Tijdens de zomervakantie is het voor kinderen nog verleidelijker om hun vrije uurtjes op een scherm door te brengen. Of om bij te komen nadat ze een week op zomerkamp zijn geweest, zonder beeldschermen. ;-)

Helemaal als hun klasgenootjes ook online aan het gamen zijn, en ze zo toch ‘samen’ kunnen spelen, zelfs als ze in een ander land zitten. In Nederland besteden jonge kinderen echter meer tijd aan media dan de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt.

Als ouder wil je misschien ook wel dat de kinderen buiten spelen, nieuwe hobby’s ontdekken of gewoon als gezin samen zijn.

Brooks stelt voor dat ouders voorafgaand aan de vakantie afspraken maken met de kinderen over schermtijd: ‘Op die manier hebben jij en je kind van tevoren gecommuniceerd over de grenzen en verwachtingen’, aldus Brooks.

‘Maak bijvoorbeeld duidelijk afspraken wanneer telefoons moeten worden uitgezet of opgeborgen, of wat voor activiteiten voorrang krijgen op schermgebruik. Je kunt dan altijd teruggrijpen op deze afspraken en een schermalternatief aanbieden. Zo kun je er samen voor zorgen dat de schermtijd niet te hoog oploopt.’

Er zijn ook ouders die een afspraak hebben gemaakt met hun kind waarbij schermtijd ‘verdiend’ kan worden; 2 uur buiten spelen (of binnen) levert dan 30 minuten een scherm op. Speelt het kind veel, mag het dus ook meer online.

Je kunt jouw kinderen ook helpen een goede balans te vinden door Family Link te gebruiken op een Chromebook of een androidtoestel. Met deze app kun je de schermtijd beheren of tijdslimieten instellen, de inhoud waartoe kinderen toegang hebben beperken en hun omgang met het medium zo sturen.

En als het tijd is om van het scherm af te gaan en buiten te spelen of om te gaan eten, kun je met Family Link een apparaat op afstand vergrendelen. Hoef je niet meer te roepen dat het eten klaar is. ;-)

Ook hebben we een limiet gesteld voor de nacht; zodat ze niet stiekem in bed nog uren online zijn of in de ochtend vroeg wakker worden en daar naar grijpen.

Probeer controle te houden over de inhoud

Jonge kinderen kijken vaak filmpjes of spelen spelletjesapps, oudere kinderen zitten ook op sociale media of surfen op het internet. Uit eerder onderzoek van Google en Ipsos is gebleken dat meer dan een kwart van de ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar geen idee heeft wat hun kind online doet.

Toch is het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn, zodat ze kunnen voorkomen dat hun kind wordt blootgesteld aan onveilige inhoud, zegt Brooks.

‘Een onderdeel van jullie overeenkomst kan een gesprek zijn over het soort inhoud waarmee je kind zich online mag bezighouden. Je kunt een menu samenstellen van apps, spelletjes en websites die veilig, leuk en verrijkend zijn voor je kind.’

Dit kan worden opgenomen in een dagelijks plan waarin schermtijd gecombineerd is met offline activiteiten. Op deze manier behoud je een gezonde routine, zoals lichaamsbeweging, gezond eten en rust.

Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van Family Link te zien wat ze online zien of doen. Zo ontvangen wij een melding als ouder als ze graag een app willen downloaden. En we zelf kunnen beslissen of deze app wel of niet geschikt is.

Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat er geen enge apps geïnstalleerd worden, of dat ze apps installeren waarin ze aankopen kunnen doen.

Zo blijf je op de hoogte van de content op de apparaten. Voor oudere kinderen die een chromebook mee moeten nemen naar school kan dit onhandig zijn, omdat ze daar van alles moeten installeren. Maar ook dan is het belangrijk om bespreekbaar maken welke soorten inhoud wel of niet geschikt zijn en waarom.

Daarnaast hebben we ook ingesteld dat apps waarvoor je moet inloggen, ook toestemming gevraagd moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld in de gaten houden welke apps ze gebruiken waarmee contact gelegd kan worden met anderen.

We hebben ook afgesproken dat als ze vriendjes willen toevoegen of kletsen zoals bij Roblox dat alleen mensen mogen zijn die ze kennen zoals klasgenootjes, gelukkig vinden ze dat nu alleen nog maar ‘irritant’ en willen ze gewoon lekker gamen. ;-)

Ook hebben we ingesteld dat er geen aankopen gedaan kunnen worden, tenzij wij toestemming geven. Zo weet je zeker dat je niet verrast wordt met een pittige rekening.

Weet waar je kind is

Een ander voordeel van Family Link is dat je precies kan zien waar je kind is, ideaal voor als je het hebt geïnstalleerd op een androidtoestel zoals een telefoon. Je kind kan zo genieten van zijn of haar vrijheid, en jij kan een oogje in het zeil houden.

Handig bijvoorbeeld als je kind na school bij een klasgenootje wil spelen, dan kan hij / zij je niet alleen bellen maar kun je ook zien of ze veilig zijn aangekomen.

En dat is echt niet alleen voor helikopterouders. Zo hebben wij deze functie al eens gebruikt toen we tijdens een reünie van de studentenvereniging omgekeerd verstoppertje gingen spelen en onze dochter werd uitgekozen om zich te verstoppen.

Met behulp van de gps hadden we haar heel snel gevonden, zelfs midden in het bos werkte dit dus zeer accuraat. ;-)

Een gezonde digitale balans met behulp van Family Link

Gebruik leerzame media samen

Volgens Brooks kun je als ouder jouw steentje bijdragen om activiteiten aan te moedigen die zowel leuk als leerzaam zijn. ‘Praat samen over onderwerpen waar jouw kind nieuwsgierig naar lijkt te zijn of activiteiten die hij of zij leuk vindt.

Of ze nu gefascineerd zijn door dinosaurussen, sport, dansen, koken of de natuur, je kunt hun interesses gebruiken om richting te geven aan het soort inhoud dat ze online verkennen.‘

Met jouw hulp en begeleiding kan een Chromebook een handje helpen om de kids zinvolle leerervaringen te bieden en hen betrokken te houden tijdens de vakantie. Zo hebben we bijvoorbeeld Squla geïnstalleerd en kan de oudste ook haar ‘huiswerk’ blijven maken als onderdeel van de dyslexiebehandeling.

Wil je bijvoorbeeld de artistieke kant van jouw kind koesteren? Er zijn veel apps in de Google Play Store beschikbaar waarmee je een Chromebook kunt veranderen in een kunststudio om samen creatief aan de slag te gaan.

Of kijk eens naar de honderden apps die een geweldig hulpmiddel kunnen zijn bij het leren, zoals educatieve spelletjes of e-boeken. De Teacher Approved-apps zijn hierbij een handige optie.

Dit zijn leuke en leerzame apps voor kinderen die worden aangeraden door leerkrachten en specialisten op het gebied van onderwijs voor kinderen. Je kunt dan bijvoorbeeld meer informatie vinden over de app, wat een handige bron kan zijn om te beslissen of een app geschikt is voor jouw kind.

Als ouder speel je een belangrijke rol bij zowel het beheren als het begeleiden van het schermgebruik van je kind. Media kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om contact te houden met vrienden en familie, te spelen, te leren en hun wereld te ontdekken.

Probeer vaak te communiceren en blijf op de hoogte van wat jouw kind gebruikt, bekijkt of speelt. En door samen te overleggen en afspraken te maken, kun je zorgen voor een veilige en leuke ervaring – deze zomer en het hele jaar door!

Linda van Aken