Skip to Content

Disney’s Dreamlight Valley voor Nintendo Switch review

Disney’s Dreamlight Valley voor Nintendo Switch review

Sinds zes september 2022 is er een nieuw spel uitgegeven door het bedrijf Gameloft, in samenwerking met de Disney-corporatie. Het levenssimulatiespel is te vergelijken met spellen zoals The Sims of Animal Crossing: New Horizon. Ook wordt de vergelijking met het redelijk gelijknamige spel Stardew Valley vaak gemaakt.  

In het spel word je vrijgelaten in een magische vallei waar je Disney- en Pixar-personages moet bevrijden van een duistere kracht die The Forgetting wordt genoemd.

Ook wel, vergeten. Veel van de personages zijn hun herinneringen kwijt en daardoor uit de vallei weggetrokken en terugverhuisd naar hun eigen (film)dimensies. 

Crossplatform

Het spel is crossplatform. Dit wil zeggen dat je het op meerdere platformen kunt spelen, maar ook op verschillende platformen. De mogelijkheden zijn:

 1. Nintendo Switch
 2. Playstation (4 en 5)
 3. Windows
 4. Xbox (One/ Series X-S)
 5. MacOS

Dat het spel crossplatform is, houdt in dat je het bijvoorbeeld in de ochtend op de Switch kunt spelen, om in de middag verder te gaan op de computer. De keuze vanuit welk apparaat je het speelt, is volledig aan jou!

Early Access

Het spel staat bekend als Free-to-Play, maar vooralsnog moet er nog worden betaald. Dit komt omdat het spel sinds september is uitgegeven voor de Early Access. Mensen die werkelijk niet kunnen wachten om met het spel te beginnen, kunnen één van drie verschillende pakketten kopen. Deze pakketten zijn:

 1. Standaard $29,99 

Hier krijg je als extraatjes 8000 Moonstones (die je weer kunt gebruiken om spullen te kopen in het spel), twee draagbare kledingstukken voor je personage, negen stuks meubilair om in het spel in je huis te zetten en drie motifs waarmee je zelf kleding kunt ontwerpen. 

 1. Deluxe: $49,99

Hierbij krijg je 14.500 Moonstones, zeven draagbare kledingstukken, tien stuks meubilair, drie motifs en een speciaal huisdier dat je personage kan volgen in het spel. Dit huisdier heet de celestial sea turtle. Ook ontvang je alle andere items van het standaardpakket.

 1. Ultimate: $69,99

Hierbij ontvang je 20.000 Moonstones, vier draagbare kledingstukken, vijftien stuks meubilair, een vos al huisdier (Regal Fox companion) en alle andere items van zowel het standaard, als het deluxe pakket. 

Als je wacht tot het spel vrij wordt gegeven, ontvang je deze items niet. Wel krijg je dan gratis toegang tot het verdere spel. Wanneer het spel free-to-play wordt, is nog niet bekend. Enkel dat dit ergens in 2023 zal gebeuren. 

Let wel op dat bij de “Early Access”-pakketten, crossplatform nog niet mogelijk is. Dit kan enkel als je pakketten koopt voor beide platformen. Dit houdt in dat je als je wilt spelen op de Switch en de computer, tweemaal tenminste dertig dollar (of euro’s) kwijt bent om het op twee platformen te spelen. Vanaf de datum dat het spel zal worden vrijgegeven, kun je wel gratis over meerdere platformen spelen. 

Events

Ondanks dat het spel offline gespeeld wordt, zijn er wel online evenementen. Beter bekend als events. Tijdens deze events worden nieuwe Disney-personages bekendgemaakt en vrijgespeeld. Ook kan er meubilair, kleding en Moonstones worden verdiend door opdrachten te vervullen. Het meedoen aan een online event is volledig vrijblijvend en kost je verder niets. 

Personages

Omdat het spel nog in het midden van zijn ontwikkeling zit, zijn niet alle Disney-personages beschikbaar. Deze zullen met de tijd worden geïntroduceerd, waardoor je meer plezier uit het spel haalt. 

Momenteel zijn de uitgegeven personages:

Mickey MouseMickey and Friends
Minnie MouseMickey and Friends
GoofyMickey and Friends
Scrooge McDuckMickey and Friends
Donald DuckMickey and Friends
Prins EricThe Little Mermaid (De kleine zeemeermin)
ArielThe Little Mermaid (De kleine zeemeermin)
UrsulaThe Little Mermaid (De kleine zeemeermin)
ScarThe Lion King (de Leeuwenkoning)
WALL- EWALL- E
MoanaMoana (Vaiana)
MauiMoana (Vaiana)
Moeder GothelTangled (Rapunzel)
ElsaFrozen
AnnaFrozen
KristoffFrozen
Merlijn (Merlin) The Sword in the Stone (Merlijn de Tovenaar)

Aangekondigde personages voor de update in december zijn:

WoodyToy Story
Buzz LightyearToy Story
StitchLilo & Stitch
BelleBeauty and the Beast (Belle en het beest)

Activiteiten in Disney Dreamlight Valley

In het spel kun je van alles doen. Een aantal van de activiteiten zijn:

 1. Tuinieren

Je kunt zelf gaten graven, om er zaadjes te zaaien. Als je de planten water geeft en voldoende tijd wacht, groeien de plantjes vanzelf. 

 1. Mijnen

Er zijn meerdere stukken grond die je vrij kunt spelen. Ieder stuk grond heeft zijn eigen mijnbare mineralen. Hoe verder je komt in het spel, hoe waardevoller ze worden. Deze mineralen kun je gebruiken om voorwerpen te knutselen, maar je kunt ze ook verkopen bij Goofy om munten te verdienen. 

 1. Koken

Vrij vroeg in het spel leer je te koken. Mickey geeft je een fornuis, waar je met alle mogelijke ingrediënten kunt stoeien. Pluk oregano en raap schelpen van het strand, of bak een taart met banaan en graan. Ieder gerecht krijgt een aantal sterren, wat de waarde bepaalt. Ook gebruik je deze gerechten voor quests, opdrachten. 

 1. Vissen

Je kunt verschillende soorten en maten van vissen vangen. In beekjes, riviertjes, of de oceaan. Je herkent aanwezige vis doordat er bubbeltjes in het water ontstaan. Zijn de bubbeltjes wit, dan is de vis van normale kwaliteit. Blauw is hogere kwaliteit. Oranje is de meest zeldzame kwaliteit. Vis je buiten de bubbeltjes om, dan kun je zeewier of vissen met een lage gradatie vangen. 

 1. Knutselen en bouwen

Bij een knutselstation bouw je je eigen producten. Dit doe je aan de hand van opdrachten, of om de vallei op te leuken met bloemstukken, lantaarnpalen of zelfs zwembaden en zentuinen. Voor je de voorwerpen kunt knutselen zul je zelf de ingrediënten moeten verzamelen. 

 1. Dieren voeren

Je kunt op verschillende plekken, verschillende soorten wilde dieren tegenkomen. De mogelijke dieren zijn eekhoorns, konijntjes, schildpadden, wasberen, vossen, vogels en krokodilletjes. Deze dieren kun je voeren. Als je ze de juiste soort eetbare producten aanbiedt, kun je ze zelfs als companion, of huisdier, vrijspelen. Een huisdier volgt jouw personage tijdens de ontdekkingstochten. Een leuke toevoeging aan het spel. 

 1. Verzamelen

Je kunt van alles verzamelen. Soorten fruit, of kruiden. Stenen, klei, zand of (vruchtbare) aarde. Met deze voorwerpen knutsel je weer iets anders, of je gebruikt ze voor quests (opdrachten) van de inwoners in de vallei. 

Bugs

Als je besluit het spel vroegtijdig te kopen, is er wel één laatste toevoeging van groot belang. Omdat het spel nog flink in de ontwikkelingsfase zit, kunnen er bugs plaatsvinden. Dit zijn bijvoorbeeld errors waardoor je spel plotsklaps afsluit (maak je geen zorgen, het spel slaat zich zelf op) of je kunt geen voorwerpen meer oppakken. Niets dat niet opgelost wordt door het spel opnieuw op te starten, maar houd er wel rekening mee. 

Speel je veel Animal Crossing: New Horizon en ben je gewend tijdsprongen te maken? Doe dit absoluut niet bij Disney Dreamlight Valley. Tijdsprongen kunnen voor grote problemen zorgen in het spel, waardoor je je gehele spel kwijtraakt. Blijf van de datum af! Zelf ben ik zestien uur aan speeltijd verloren, omdat ik het spel begon terwijl mijn Switch niet op de juiste datum stond. Dus ook als je begint met spelen: zet eerst de datum goed. Dit is nodig voor de evenementen. 

Mijn eigen ervaring

Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl
Disney’s Dreamlight Valley review - Mamaliefde.nl

Ik heb het spel nu sinds enkele weken en bijna alle personages zijn vrijgespeeld. Zelf vind ik het een fantastisch spel, dat ik op de Nintendo Switch speel als ik wat tijd over heb en de peuter afleiding nodig heeft. Doordat het spel vol kleuren zit, vindt ook zij het fantastisch.

Je vindt de leukste personages en voorwerpen en ook de opdrachten zijn erg uitgebreid. Je kunt me toch een boel uren kwijt in dit spel. Het is alleen vervelend dat het spel soms spontaan afsluit, omdat er een error plaatsvindt. Maar dit is iets waar Disney druk mee bezig is om het op te lossen, dus ik ben en blijf hoopvol. 

Xenia Theloosen