Skip to Content

Mario Kart Live: Home Circuit review

Mario Kart Live: Home Circuit review

Eén van de nieuwste games op de Nintendo Switch van dit jaar is Mario Kart Live. Na het vernieuwende vr-labo pakket en de ringfit is dit de nieuwste ontwikkeling. Met de Mario Kart Live; Home Circuit tover je je eigen woonkamer in tot een heus racecircuit waar Luigi of Mario tegen hun vrienden kunnen racen.

Hierbij maken ze gebruik van Augmented Reality zodat je zelf een racebaan kan uitzetten en je op het scherm ook echt door het interieur heen racet. Aangezien zoonlief groot fan is van Super Mario was hij hier heel erg blij mee.

Het spel Mario Kart Live is gratis te downloaden in de Nintendo eShop, hij laadt vrij snel waarna je hem kan installeren. Om het spel te spelen heb je echter wel een fysieke kart nodig. Deze kan je los bestellen. Nadat je de auto hebt gekoppeld aan het spel kun je beginnen met spelen.

Offline en online racen

Het door Nintendo en Velan Studios gemaakte Mario Kart Live: Home Circuit haalt het plezier van de Mario Kart-serie naar de echte wereld met een Nintendo Switch of Nintendo Switch Lite, doordat spelers met een fysieke kart om de eerste plaats racen.

De kart reageert op boosts in de game en de echte wereld, komt tot stilstand als de speler in de game wordt geraakt door een voorwerp en kan op verschillende wijzen worden beïnvloed, afhankelijk van de race.

Spelers plaatsen poortjes om in huis een route uit te stippelen in een vorm naar wens. Race in grand prixs tegen Koopalings om skins voor parcours en kostuums voor Mario en Luigi vrij te spelen en speel met maximaal vier spelers in de lokale multiplayerstand.

Het spel

Het spel Mario Kart Live: Home Circuit is snel op te zetten en te spelen: aan het begin van een sessie plaats je als speler de vier kartonnen poortjes in de ruimte. Door daar vervolgens met de kart doorheen te racen kun je de track vormen.

Dit kan een cirkel zijn, maar ook een 8-tje of andere vorm. Als de track op deze manier is gevormd, kan het racen beginnen.

In elke race verschijnen bekende Mario Kart-elementen die van invloed zijn op de fysieke kart, waardoor de hectische Mario Kart-fun een heel nieuwe dimensie krijgt.

Zo krijgt de fysieke kart bijvoorbeeld een snelheidsboost als de speler in de game een sprintpaddenstoel pakt, terwijl hij door een treffer met een rood schild tot stilstand komt.

De kart is ontworpen voor gebruik op vlakke ondergronden binnenshuis, zoals: hout, laminaat, tegels en laagpolig tapijt. Het is dus mogelijk om verschillende ondergronden te combineren op één track.

Mario Kart Live: Home Circuit review - Mamaliefde

Je kunt op verschillende manieren van de game genieten:

  • Grand Prix: Spelers nemen het op tegen de Koopalings in acht Cups met in totaal 24 verschillende tracks.
  • Eigen race: Deze stand biedt spelers zelfs nog meer ruimte om creatief te worden. Ze kunnen niet alleen de fysieke lay-out van de track ontwerpen, maar ook gevaren, items en andere elementen toevoegen om werkelijk unieke racebanen tot leven te wekken.
  • Tijdrace: Spelers maken zelf een track om er vervolgens een zo snel mogelijke tijd op te behalen. Vervolgens kunnen spelers het opnieuw proberen om een snellere tijd neer te zetten, of de Nintendo Switch aan een andere speler geven om te zien wie de snelste is. Zo kunnen spelers het tegen elkaar opnemen zonder dat hier een extra Nintendo Switch-systeem of exemplaar van Mario Kart Live: Home Circuit voor nodig is.
  • Spiegelstand: Spelers die een extra uitdaging verlangen zitten goed in de spiegelstand, die hen alle Grand Prix-tracks in gespiegelde vorm laat spelen – zodat je zo’n track weer helemaal opnieuw moet leren kennen.

Je kan dit spel ook tegen elkaar spelen. Je hebt dan wel voor iedereen een eigen kart nodig en een console.

Ervaringen met het spel

Het installeren ging opvallend snel, binnen 7 minuten was het spel gedownload en konden we spelen. De kinderen waren nog niet thuis, dus kon ik eerst zelf even kijken hoe of wat. Het verloopt allemaal heel intuïtief en er wordt uitgelegd hoe je de kart kan koppelen.

Daarna is het tijd voor een paar oefenrondjes om je rijbewijs te halen. Je kan dit net zo lang oefenen als je zelf wilt. Als je uitgespeeld bent krijg je een rijbewijs en kan het echte werk beginnen met het uitzetten van de baan en het racen tegen elkaar.

Om het racen wat makkelijker te maken hebben we het vloerkleed in de woonruimte even opgerold zodat er alle ruimte is om te racen, ook al is dit, of de drempel naar de gang, geen probleem bij voldoende snelheid.

Het is wel heel fijn als je de ruimte hebt om te kunnen racen zonder dat hij overal tegenaan botst. Om te oefenen hebben we de poortjes ook eerst in een rijtje achter elkaar te plaatsen en daarna weer een bocht terug naar het begin.

Zeker in het begin is dit al een hele uitdaging om de controle te verkrijgen. Daarna kan je ze een beetje uit elkaar zetten zodat je een slalom krijgt. Met behulp van de richtingsbordjes die ook helemaal oplichten als je in de buurt komt kan je goed zien welke kant je op moet.

In de praktijk is het wel even wennen; je bent nogal snel geneigd om naar de auto te kijken terwijl je die aan het besturen bent, alsof het een op afstand bestuurbare auto is.

Echter ga je dan wel snel de mist in. Je moet echt wel op het beeld kijken. Je kan dit spel wel prima spelen zowel in de handheld functie als op een beeldscherm zodat anderen mee kunnen kijken.

Hierdoor zou je de racebaan zelfs in de woonkamer uit kunnen zetten terwijl je als kind op je eigen kamer aan het spelen bent. Wel met maximaal 5 meter afstand en het signaal gaat ook niet heel goed door betonnen muren heen.

Een ander verschil doordat je ook fysiek aan het racen bent is dat je ook makkelijker ‘de baan uit kan vliegen’.

Waar je met vergelijkbare games zoals Kartfield racing altijd wel op de baan blijft en tegen de wanden op blijft rijden ga je hier alle kanten op. Het is dan wel even opletten hoe je weer terug op het circuit komt.

Hierdoor is het voor de kinderen wel even wat meer oefenen, zeker als ze vol gas door de ruimte aan het racen zijn. Oefening baart echter kunst en voor je het weet komen ze overal.

Linda van Aken