Skip to Content

Kurio Tab Advance review Telekids tablet

Kurio Tab Advance review Telekids tablet

Eerder schreef ik al een review over de Kurio 2-in-1-laptop. Daar hebben de kinderen met veel plezier mee gespeeld. Toen ik de vraag kreeg of ik ook interesse had om een review te schrijven van de nieuwe Kurio Tab Advance twijfelde ik geen moment.

We hebben hier wel een tijdje een gewone tablet in huis gehad waar we voor de kinderen spelletjes op hadden gezet, maar die werkte al snel niet helemaal meer zoals het zou moeten.

Daarom was ik erg nieuwsgierig naar de Kurio Tab Advance. Zeker omdat deze speciaal is gericht op kinderen van 4 tot 9 jaar. Al werkt het zo intuïtief dat peuters er ook wel raad mee weten! Ook nieuwsgierig waarom?

Kurio Tab Advance review Telekids tablet - Mamaliefde
Kurio Tab Advance review Telekids tablet - Mamaliefde
Kurio Tab Advance review Telekids tablet - Mamaliefde

Meer dan een ‘gewone’ tablet

De Kurio Tab Advance is sinds het voorjaar te koop en de opvolger van de Telekids tablet en de Kurio Tab 2. Al krijg je misschien het gevoel dat het meer lijkt op een 7 inch Android tablet. Qua uitstraling. Maar dan geleverd in een siliconen beschermhoes die zowel te verkrijgen is in roze als in blauw.

Door de dikke randen is de tablet bestand tegen een stootje en is het voor kinderen (en volwassenen) makkelijker vasthouden. Een tablet kan tenslotte best dun zijn. Bovendien is de tablet spatwaterbestendig, waardoor een ongelukje met drinken geen probleem is. 

De tablet heeft een gewicht van 249 gram en is daarmee relatief licht in vergelijking met andere tablets.

Als je naar de inhoud kijkt, zie je grote verschillen in de software en dat is wat deze tablet zo uniek maakt. Zo is de Kurio Tab Advance snel door de ingebouwde Quadcoreprocessor, heeft het beeldscherm 1024 x 600 pixels en een blue light filter.

De eerste keer kan je de tablet goed instellen. Voor het ouderaccount is een wachtwoord nodig, maar de kinderen kunnen vervolgens zelf hun eigen profiel openen. Het voordeel is dat er heel veel spellen standaard zijn geïnstalleerd zodat je kind direct kan beginnen met spelen.

Kurio Genius Internetfilter systeem & App Management

Vanuit het ouderaccount kan je gebruik maken van standaard Android 6.0 met programma’s zoals calculator, agenda, camera, chrome en gmail. Per kind kan je voor ieder kind een eigen account aan maken.

In totaal kan je maar liefst 8 profielen aanmaken, zodat iedereen zijn eigen spelletjes kan spelen op zijn eigen niveau.

Daarnaast kan je een menu openen waarmee je allerlei instellingen kan regelen zoals het instellen van de internetbeperking, het aanmaken van een klok waarbij je nog kan zeggen dat er nadat de tijd verstreken is er alleen nog maar educatieve spelletjes kunnen worden gespeeld en aangeven welke spelletjes.

Google gecertificeerd

Naast dat standaard chrome en gmail zijn geïnstalleerd in het ouderaccount is het mogelijk om zelf via Google Play store spelletjes en apps te downloaden. Er is echter wel beperkt geheugen zodat het kan voorkomen dat je keuzes moet maken.

Het geheugen is wel uit te breiden van 16 GB naar 32 GB. In tegenstelling tot de Kurio Tab 2 is het hier wel mogelijk om apps op het geheugenkaartje te plaatsen, naast foto’s, video’s en muziek.

Spelenderwijs leren

Wat me opvalt is dat sinds de Kurio Tab in huis is de tv een stuk minder vaak aanstaat. In plaats van naar de tv kijken, spelen ze nu spelletjes op de tablet. Nog steeds een beeldscherm, maar toch vind ik dit veel prettiger.

Tv kijken is en blijft een enorm passieve activiteit. Ze zitten en kijken / staren. De tablet zorgt er daarentegen voor dat er veel interactiever wordt gespeeld.

Spelletjes zoals schrijfoefeningen, waarbij ze cijfers oefenen, puzzels maken, kleuren etc. Allemaal spelenderwijs, maar toch leren ze er een hoop van. Natuurlijk kan je een app installeren om filmpjes te kijken of gebruik maken van de standaard Telekids app.

Als je het hebt over minpuntjes vind ik het zelf jammer dat alle apps standaard op vol volume lijken te openen. Als je het geluid terugschakelt, maar een andere app opent, komt het geluid er weer heel hard uit. Zelf hebben ze dat niet zo door dus doen er niets aan, maar zelf vind ik het wel fijner als alles iets zachter staat.

Maand gratis Squla

Als je het hebt over spelend leren online, kan je niet buiten Squla om. Dat vinden de makers ook, daarom krijg je bij de aankoop een gratis maand account om kennis te maken met deze app.

Lees ook: Review Squla

STEM apps

Naast de standaard apps zitten er ook zogenaamde STEM apps op. Dit zijn apps die al op jonge leeftijd de fundering leggen om in de toekomst beter te kunnen leren. Stem maakt creators, thinkers, problem solvers, doers, innovators, en inventors.

STEM apps stimuleren kinderen om hun horizon te verbreden door middel van experimenteren en het oplossen van problemen, alsmede het accepteren van fouten op weg naar succes.

Er zijn meer van deze apps te installeren (gratis of tegen vergoeding). Zoals NASA visualisation center, Kahoot!, Sound Memory, Next Gen Science Standards, WeDo 2.0 Lego Education, anatomy 4D (over algemeen engelstalig).

Listi

Op de nieuwe Kurio Tab Advance zit standaard de app Listi gedownload. En anders kan je die gratis downloaden uit de appstore. Daarmee kunnen kinderen zelf hun eigen verlanglijstje maken.

Superhandig met de feestdagen voor de deur als ze dat nog niet hebben gedaan of voor een verjaardag. Ze kunnen zelf aangeven welke producten ze willen hebben.

Het voordeel voor ouders is dat de app gelijk de prijzen vergelijkt, je ziet dus gelijk in welke winkel je dit het voordeligste kan aanschaffen. Daardoor bespaard deze app je geld en hoef je niet zelf op zoek te gaan of prijzen te vergelijken.

Kurio Motion

Iets anders wat deze tablet uniek maakt zijn de Kurio Motion Games. Misschien ken je ze nog van vroeger op de X-box 360 en de Wii. Spelletjes waarbij je voor een camera beweegt en op die manier een spelletje speelt. Tegenwoordig is de techniek zo ver, dat dit in een tablet is verwerkt.

De Kurio Tab heeft tien sportieve spelletjes geïnstalleerd waarbij je door voor de camera te bewegen je het spel speelt. Bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd, danswedstrijd of een spel waarbij je ballonnen kapot prikt.

De camera is wel erg gevoelig voor licht, dus je moet het vooral overdag spelen. Maar de kinderen vinden het schitterend. Het is zelfs mogelijk om de tablet aan te sluiten op de tv waardoor je de spelletjes op het grote scherm speelt!

Kortom; als je op zoek bent naar een origineel en duurzaam cadeautje moet je zeker deze Kurio Tab Advance overwegen. Oké, het is niet heel goedkoop, maar zeker zijn geld waard. Zeker weten dat jullie gezin hier ieder dag plezier van heeft.

En prima functioneert; dag in dag uit en dat al een paar weken achter elkaar. Ze gebruiken hem op zondagochtend in bed zodat wij ons nog een keer kunnen omdraaien, na school om even uit te puffen of in de auto als we een langere rit moeten maken.

Zelfs als je actief spelletjes speelt gaat de accu bij ons toch wel een paar uur mee, standby zou hij 3,5 uur mee moeten gaan volgens de specificaties.

Linda van Aken