Skip to Content

Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment

Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment

Afgelopen week deed ik boodschappen en bij de kassa stonden bosjes rozen en tulpen die je met 50% korting mee mocht nemen. Dat kwam neer op net een euro voor tien bloemen. Dochter zocht een bosje roze tulpen uit en ik vond de witte erg mooi.

Terwijl we naar huis liepen bedacht ik me dat het wel een leuk idee was om te kijken of het mogelijk was om de witte tulpen een kleurtje te geven.

Toen ik vorige maand bij de Big Bazar rondliep had ik een opstelling meegenomen met 6 gekleurde reageerbuisjes voor ‘je weet maar nooit’ en dat leek me voor dit experiment heel geschikt. Afgelopen zondag namen we de tijd om de opstelling rustig op te bouwen en het effect was sneller zichtbaar dan verwacht! Missie geslaagd dus.

Wat heb je nodig om tulpen te kleuren?

Voor dit experiment heb je het volgende nodig:

  • Verschillende vaasjes; dit kunnen ook gewoon glazen of jampotjes zijn.
  • Geconcentreerde kleurstof of ecoline, ik ging voor voedingskleurstof (hier te koop)
  • Water
  • Satéprikkers
  • Keukenpapier (of wc-papier)
  • Scherp mesje
  • Snijplank
  • Witte tulpen
  • Handschoenen

De opstelling

Bij het maken van de opstelling begin je met het vullen van de buisjes. Met de handschoenen aan (kleurstof is erg lastig van je handen te krijgen) doe je in ieder flesje een kleurtje. Voordat het zover was speelden we wat met kleurtjes en liet ik dochter de flesjes bij het juiste buisje neerzetten.

Direct een goede oefening in het spelenderwijs benoemen van de kleuren. De handschoentjes waren natuurlijk veels te groot, maar maakten het wel extra bijzonder. Zo leert ze ook dat ze daar niet met haar handen aan mag zitten.

Het water kleuren

In ieder buisje ging een druppeltje kleurstof en vulden we vervolgens tot de helft met water. Hier hielp ik wel even bij om ervoor te zorgen dat het er niet naast kwam. Het zijn tenslotte geen grote openingen dus is best een secuur werkje voor een peuter. Met de satéprikker kun je vervolgens de kleurstof met het water goed laten mengen.

Als de stokjes er gekleurd uitkomen en afgeven op een keukenpapiertje weet je zeker dat het met de kleur goed zit. Anders nog even een extra druppeltje toevoegen.

De tulpen snijden

Experiment; witte tulpen kleuren met kleurstof - Mamaliefde

Daarna ga je verder met de tulpen, deze moesten ingekort worden om te voorkomen dat het rekje om zou vallen. Ook als dit niet nodig is, is het goed om ze opnieuw af te snijden.

Aan de onderkant kan het namelijk iets verharden en dan weet je zeker dat ze het gekleurde water goed opnemen. De ervaring leerde dat het voor de tijd niet uitmaakt of het iets langer of korter is. De tulpen nemen evensnel het water op.

Wachten op resultaat

Daarna begint natuurlijk het wachten. We hadden verwacht / gehoopt aan het einde van de dag iets te kunnen zien. Niet dus, na een uur waren de eerste kleurtjes al door de witte bloemblaadjes opgenomen en aan de onderkant zichtbaar. Dit experiment kun je dus in 24 uur doen met de kinderen.

Leuk bijvoorbeeld op school, in de ochtend opbouwen, aan het einde van de dag weer kijken, en dan de volgende dag is het ‘klaar’. In het echt is de kleur nog veel meer aanwezig dan op onderstaande foto.

Niet ieder kleurtje leek evengoed te werken, de roze bijvoorbeeld was het minste zichtbaar. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het blauw, oranje en geel hadden het meeste effect. Van het geel had ik dat dus helemaal niet verwacht omdat wit en geel best dicht tegen elkaar aanliggen.

Opvallend was ook dat zowel de paars als roze tulp ‘blauw’ werden, blijkbaar bestaat de kleurstof hier uit twee componenten waarvan enkel de blauwe als (eerste) wordt opgenomen. Mooi ook hoe duidelijk de aders door de bloemblaadjes lopen.

Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment - Mamaliefde
Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment - Mamaliefde
Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment - Mamaliefde
Bloemen kleuren met kleurstof of ecoline experiment - Mamaliefde
Experiment; witte tulpen kleuren met kleurstof - Mamaliefde

Doe jij ook wel eens een proefje met de kinderen?

Linda van Aken