Skip to Content

Candy Crush Duel; Pocket Edition review en spel uitleg

Candy Crush Duel; Pocket Edition review en spel uitleg

Candy Crush; wie kent dit verslavende spelletje op de telefoon niet? Een ideaal spel voor als je wat tijd moet doden om een paar levels verder te komen, al is dat naar mate je verder komt makkelijker gezegd dan gedaan.

Het doel van het spel is zoveel mogelijk combinaties maken van snoepjes in dezelfde kleur om daarmee punten te scoren. En daarnaast zijn er allemaal extra elementen die het spel een stuk uitdagender maken.

Deze combinatie vormt dan ook de basis van het spel Candy Crush Duel. Een spel dat je niet op de telefoon speelt, maar gewoon fysiek met twee personen tegen elkaar.

Candy Crush Duel

Het doel van Candy Crush Duel is ook om zoveel mogelijk combinaties van drie of meer vrolijk gekleurde snoepjes te maken.

Om te bepalen welke kleur snoepje je neerlegt, wordt er gegooid met maar liefst zes dobbelstenen. Wie aan het einde van het spel zoveel mogelijk snoepjes heeft is de winnaar.

Spelregels

Candy Crush Duel; Pocket Edition review en spel uitleg - Mamaliefde

De spelregels van het spel zijn eigenlijk heel eenvoudig; omstebeurt gooi je met de zes dobbelstenen. De gooier mag dan een dobbelsteen uitkiezen en een snoepje in die kleur op zijn bord neerleggen.

Daarna mag de tegenspeler, en zo om en om totdat alle dobbelstenen op het bord liggen. Dan mag de ander gooien. Het doel is om drie of meer snoepjes van dezelfde kleur in een combinatie op je bord te krijgen.

Maak je een rijtje van drie snoepjes naast of boven elkaar (niet diagonaal) dan mag je de snoepjes langs de rand neerleggen en heb je drie punten gehaald.

Maak je een combinatie van 4 of zelfs 5 snoepjes dan mogen die ook aan de zijkant neergelegd worden, maar mag je ook nog eens 1 of meer snoepjes (afhankelijk van de combinatie) bij de tegenspeler weghalen. Daarmee kun je dus een zorgvuldig opgebouwde combinatie verijdelen.

Als er geen snoepjes meer in het midden liggen om op het bord te gaan, of als een van de twee spelers zijn of haar bord vol heeft liggen en er geen plaats meer is voor een snoepje is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Dit staat gelijk aan het aantal punten dat om het bord heen ligt.

Pocketeditie

Naast het ‘standaard’ spel is er ook deze speciale pocketeditie. Hierbij is het spel uitgebracht in een super handig wat kleiner formaat van het spel dat je daarom heel makkelijk mee kan nemen als je bijvoorbeeld een weekendje weggaat.

Het spel kan ook prima gespeeld worden in bijvoorbeeld de auto. De speelborden samen vormen de boven- of onderkant van het koffertje waarin je de spelmaterialen opbergt.

Het is alleen wel handig om eerst thuis het spel een paar keer te spelen zodat je goed de spelregels kent, want die passen niet in het koffertje.

Onze ervaringen

Candy Crush Duel; Pocket Edition review en spel uitleg - Mamaliefde

Toen onze dochter het spel zag, wilde ze het natuurlijk graag spelen. Op de zijkant staat dat het spel ongeveer een half uur duurt, maar wij hebben in die tijd het spel twee keer gespeeld. Natuurlijk wilde zoonlief daarna ook.

In het begin waren de spelregels nog niet helemaal duidelijk en had ze er een eigen draai aangegeven, zo werden ze de snoepjes eerlijk verdeeld zodat je je eigen voorraad hebt ipv een centrale pot.

Ook werd pas later de chocolade geïntroduceerd, wat natuurlijk op luid protest stuitte van haar broertje die het oneerlijk vond dat hij zijn rijtje nu niet kon afmaken. In het tweede spel ging dat wel goed, nadat hij ook bij zijn zus de chocolade kon neerleggen.

Het spel is een combinatie van geluk hebben, zoals het gooien met de dobbelstenen en hopen dat de tegenstander niet net die kleur pakt die jij wil hebben / nodig hebt. Aan de andere kant is het ook strategisch denken en vooruit plannen. Want wat als…

Heel blij waren we in ieder geval met de fiche met twee speelkleuren zodat het altijd duidelijk is wie er aan de beurt is om te gooien. We hebben wel eens een ander spel gehad met dobbelstenen waarbij het iedere keer de vraag was wie er ook alweer aan de beurt was.

Nu is het duidelijk, want als je gooit draai je deze fiche om en weet je dat je hebt gegooid en kan daar geen discussie meer over ontstaan.

De adviesleeftijd van het spel is 8 jaar, maar doordat de spelregels vrij eenvoudig zijn kan het ook prima gespeeld worden met kinderen die iets jonger zijn.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.