Skip to Content

Wanneer baby in buggy; vanaf welke leeftijd en tot hoe oud?

Wanneer baby in buggy; vanaf welke leeftijd en tot hoe oud?

Ik erger me er al een tijdje aan: de buggy die in de gang staat. Het is een heel fijne buggy hoor, waar we veel plezier van hebben gehad.

Maar hij staat nu achter de deur naar de woonkamer en iedere keer als ik de gang stofzuig of de deur helemaal wil opendoen kom ik er tegenaan. Nu kan ik hem gewoon naar zolder brengen. Ook daar heb ik zo mijn twijfels over.

Vanaf wanneer in een buggy?

Er is geen vastgestelde leeftijd waarop je kindje in een buggy mag, dit is geheel afhankelijk van de ontwikkeling van je eigen kind. Maar ook het merk buggy.

Een goedkope buggy zonder stevige achtergrond of die niet helemaal plat kan is pas geschikt voor oudere kinderen, terwijl je tegenwoordig ook buggy’s hebt waar kinderen al veilig in vervoerd kunnen worden als ze pas een jaar oud zijn.

Waar je op moet letten bij het bepalen of je baby er klaar voor is om in de buggy te zitten;

 • Kan je baby stevig recht op zitten en zijn hoofd recht houden? Over het algemeen kan dit vanaf ongeveer tien maanden.
 • Hoe lang moet je kind in de buggy? Vaak is de vering minder goed waardoor het niet goed is om op jonge leeftijd al heel lang in de buggy te zitten.
 • Kan de zitting achterover geklapt worden en hoe ‘zacht’ is de zitting. Of is er een speciale babyfit?

Tot welke leeftijd in de buggy?

Onze dochter was nog geen twee toen ze naast de wagen liep. Ik was zwanger van haar broer toen ze haar eerste stapjes zette, dus we hebben haar meteen aangeleerd om te lopen. Wel zo handig als je geen twee kinderen tegelijk in de wagen hebt.

Bij lange wandelingen en dagjes uit maakten we de combinatie van wandelwagen voor haar en draagzak voor zoonlief, waarbij ze zelf ook stukjes liep en zoonlief ook in de wagen lag.

Gelukkig vond zij dat heel erg leuk en bleef ze ook redelijk in de buurt van de wagen, het blijft een dreumes tenslotte ;-)

Zoonlief daarentegen was uit een ander hout gesneden. Die vond het wel zo makkelijk in de wagen en was absoluut niet voornemens om te gaan lopen. En ik vond dat wel zo fijn, hoef je geen twee kinderen in de gaten te houden die alle kanten op rennen en heb je ook nog eens extra ruimte voor de boodschappen of wat dan ook

Als je op pad bent met kinderen sjouw je tenslotte al snel een hoop zooi mee. Dus ik vond het ook niet nodig om hem daarin te stimuleren.

Maar kleine jongetjes worden groter en met name tijdens het boodschappen doen wilde hij niet meer in de buggy maar het boodschappenwagentje voortduwen.

Met als gevolg dat de buggy nu al bijna een half jaar ongebruikt in de gang staat. Op een keer na toen hij echt heel dwars was en ik boodschappen moest doen en ik hem daarin heb gezet. Toen zag je dat hij fysiek er ook wel te groot voor aan het worden was.

Toen ik vorig jaar naar de dierentuin ging vond ik het wel heel fijn om de tweelingwagen mee te hebben. Ook al kunnen ze lopen, een hele dag dierentuin is toch nog een pittige inspanning en dan is het fijn als ze daarin even tot rust kunnen komen.

Zoonlief was niet eens mee, dus was echt voor de dames. Uit die tweelingwagen kunnen ze ook gewoon zelf in- en uitstappen.

Ik vroeg ook eens rond naar de ervaringen van andere mama’s;

 • Zo was de zoon van Charlotte ook drie jaar
 • Marijke moet de wagen met 3,5 echt wegdoen omdat ze anders niet wilden lopen, ook tijdens een hele dag in de Efteling.
 • Barbara was toevallig op dat moment haar Bugaboo aan het ontmantelen, haar zoon is 2,5 en past er niet meer in. Wel maakt ze nu nog af en toe gebruik van de buggy.
 • Bianca heeft ook last van de opruimkriebel en is haar Joolz aan het poetsen om op Marktplaats te zetten. Ze heeft de buggy tot drie jaar gebruikt, maar als het aan haar zoon had gelegen had hij er nog tot zijn 16de in gezeten.
 • De dochter van Merel was echter een uitzondering. Die wilde vanaf anderhalf niet meer in de wagen, tot ze op haar vierde het gemak ontdekte. Haar tweede dochter ging eruit toen ze naar de peuterspeelzaal ging en dat is ze ook van plan voor haar jongste. Mits die op straat gaat luisteren. Is toch ook een stukje veiligheid.

Dat doe je toch niet?

Toen ik met mijn 3-jarige zoon in de buggy boodschappen ging doen, kwamen er ook best wel veelbetekende blikken op, vol afkeuring over dat je je peuter nog in een wagen zet.

Maar ja, soms moet je gewoon even voor de makkelijkste weg gaan. Toen we een dagje in de dierentuin waren hoorde ik een gesprek van twee andere moeders die achter me liepen dat ze het stom vonden dat de kinderen in de wandelwagen zaten.

Ik was echter alleen met twee kinderen in de Apenheul, dus ja bij voorkeur lopen ze zelf, maar ik had er ook geen moeite mee als ze gingen zitten. Het was ook op een persreis met vol programma. Het is soms zo makkelijk oordelen.

Zolder of wegdoen?

De vraag blijft dus echter; gaat het naar zolder of geven we het weg? Weg doen is zo definitief. Dan is het fijn als je het toch bewaart.

Tot het daar een paar jaar niets ligt te doen, dan is de stap een stuk kleiner. Omdat we nu op zolder slapen is de opslagruimte daar nu ook wel beperkt. De vraag is ook gaan we er ooit nog wat mee doen?

Marijke kon alles doorgeven aan haar schoonzusje die nu zwanger is. Daar zou ik dus minder moeite mee hebben.

Op Marktplaats zetten heeft volgens mij weinig nut, dat zijn vooral veel mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Die verwachten dat ze voor een paar tientjes een wandelwagen kunnen overnemen. Dat vind ik gewoon zonde. Maar wat dan wel?

Dat stemmetje

Ook vind ik weg doen toch wel een dingetje. Aan de ene kant toch de nostalgie van de kinderen die er in hebben gelegen en dat je het een paar jaar hebt gebruikt. En aan de andere kant dat stemmetje dat zegt “wat als…”

Niet dat we op dit moment willen gaan voor een derde. We zijn hartstikke blij met onze twee kinderen en ik ben opgelucht dat ze nu wat ouder en zelfstandiger worden. Maar wat als ze allebei op school zitten en ik me toch bedenk?

Natuurlijk kan je dan altijd nog een nieuwe kopen, maar dat vind ik toch zonde.

Vanaf welke leeftijd zat jullie kind niet meer in de buggy en wat hebben jullie er toen mee gedaan?

Linda van Aken
 1. myrthe says:

  Is een beetje afhankelijk of het nodig is.. Mijn zoon loopt wel sinds hij 1 is, maar heeft een achterstand en zit met 4,5 nog vaak in de buggy. Ik moet alles te voet doen en als meneer dwars is of moe en we moeten zijn zus of hem naar school brengen of halen, dan ben ik ipv 25/30 min aan het lopen, sowieso al een uur onderweg. Wordt hij moe onderweg of overprikkeld door drukte, dan kan ik hem niet dragen. Dus dan kan hij zich in de buggy terugtrekken

 2. Suus says:

  Mijn zoon is in juli 4 geworden en wij hebben onze nuna pepp lux nog altijd veel mee. Hij is een echte wandelaar maar zit tijdens winkelen nog wel erg graag in de buggy. Wij vinden dit ook ideaal! Tijdens onze zomervakantie doet onze zoon een lekkere tuk van 2 tot 3 uur in de buggy en kan zo tot in de late uurtjes gezellig mee (voor ons ook prettig met als bijkomend voordeel een beetje uitslapen). Zeker in Spanje, waar de kinderen gewend zijn laat naar bed te gaan, ideaal! Ik zeg, lekker doen waar je jezelf en je kind, goed bij voelt. Mij doen reacties van anderen bijzonder weinig!

 3. De jongste wordt 3 in juli.
  We hebben de grote buggy al weggedaan, ook omdat hij me zo schromelijk in de weg stond in de gang!
  Maar ik heb nog wel een kleine plooibuggy.
  Als we gaan wandelen of zo, wil ik dat ze ook stapt, maar zo ver en zo lang als de andere twee lukt dat uiteraard nog niet.
  Ik heb ook nog een peuterdrager en daar kan ze ook nog wel in!

Comments are closed.