De kinderen vinden het geweldig om te knutselen; met name plakken en verven vinden ze geweldig. Daarom leek het me leuk om zelf hangers te maken voor in de kerstboom, of voor het raam. Hiervoor gebruikte ik ijslolliestokjes, ook wel bekend als knutselhoutjes. Deze heb je naturel maar ook in vrolijke kleurtjes. Scheelt weer verven ;-) Op Pinterest zocht ik wat voorbeelden om te maken, voor een beetje diversiteit. Later maakte ik er nog wat extra zodat de kinderen tijdens de kerkdienst er ook mee aan de slag kunnen, maar alleen nog hoeven te versieren, en de basis klaar is.

Lees ook: IJsstokjes ideeën; voorbeelden knutselen met knutselhoutjes ter inspiratie
Lees ook: Knutselen kerst thema; thema ideeën voor peuters, kleuters maar ook inspiratie voor volwassenen!
Lees ook: Knutselen voor baby’s eerste kerst
Lees ook: Bootje knutselen dat echt kan drijven van kosteloze materialen zoals piepschuim, plastic fles, karton of eierdoos.

Kerstbomen

We begonnen met twee kerstbomen. Voor de een heb je meerdere houtjes nodig, deze knip je in diverse formaten en lijmt ze vervolgens in het midden vast op een lang stokje. Zo krijg je een kerstboom met diverse latjes. Die je vervolgens kan versieren met pompons, kralen, stickers en dergelijke. Om het af te maken kan je een ster uitknippen en bovenop de boom plakken.

De andere kerstboom is wat minder werk, daarvoor heb je drie knutselhoutjes nodig waarvan je de punten aan elkaar lijmt zodat je een driehoek krijgt. Daarna knip je een houtje doormidden voor de stam. De basis is heel eenvoudig, je kan er ook voor kiezen om drie driehoekjes aan elkaar te plakken voor een hogere kerstboom. Qua verhouding kan er dan ook een heel stokje onder.

Sneeuwsterren maken

Voor de sneeuwster heb je vier houtjes nodig. Als eerste lijm je ze in een kruis, en daarna een tweede kruis er bovenop maar dan 45 graden gedraaid. Zo ontstaat er een eenvoudige sneeuwster.

Je kan ook een grotere sneeuwster maken met diverse patronen; hier kunnen de kinderen ook hun fantasie op los laten om zelf een patroon te ontwerpen.

Tot slot heb ik een grote sneeuwster gemaakt opgebouwd uit driehoekjes. Daar heb ik een soort glas-in-lood-raam van gemaakt door er gekleurd papier achter te plakken. Heel leuk om bijvoorbeeld voor het raam te hangen, om de spaarzame zonnestralen in te vangen.

Sterren

Naast sneeuwsterren kan je ook ‘echte’ sterren maken, zoals de Davidsster of door twee driehoekjes gedraaid boven op elkaar te plakken.

Of een iets ingewikkeldere versie met vijf stokjes waarbij je vijf punten maakt. Je begint bovenaan, dan linksonder, rechtsmidden, linksmidden, rechtsonder en weer naar boven. Het is hier wel handig om de stokjes even vast te houden tot de lijm opgedroogd is.

Kerststal & Kribbe

Kerstmis draait uiteindelijk om de komst van het kindje Jezus. Dus maakte ik van een aantal stokjes ook een huisje. Deze mochten de kinderen eerst versieren. Daarna maakte ik drie poppetjes voor Maria, Jozef en het kindje. Om het af te maken kan