Skip to Content

Playdate kind betekenis en wat zijn 10 leuke ideeën

Playdate kind betekenis en wat zijn 10 leuke ideeën

Nu de scholen weer zijn begonnen, zullen ook al snel de eerste playdates weer worden afgesproken.

Ik merkte aan het einde van de eerste week al dat mijn dochter naar een paar andere meisjes trekt en met één moeder heb ik wel een fijne klik. Dus het zou me niet verbazen als dat binnenkort tot een playdate leidt.

Een kind komt bij jou spelen, of jij gaat ergens anders spelen. Maar wat doe je nu op zo’n playdate? Of je nu een overijverige moeder bent die de kinderen van minuut tot minuut entertaint of ze gewoon lekker op hun kamer laten spelen, je hebt vast iets aan de volgende inspiratie voor playdates.

Samen picknicken

Spreek met een aantal moeders af op een mooie plek, bijvoorbeeld een open grasveld of een speeltuin. Iedere moeder neemt een paar lekkere hapjes mee; fruit, drinken, zelfgebakken cakejes etc.

Als iedereen een kleedje meeneemt waar een paar kinderen op kunnen zitten en een bal of iets dergelijks, wordt dat vast een heel gezellige picknick.

Met modder spelen

Kinderen vinden het geweldig om vies te worden. Als dat mogelijk is qua ruimte en temperatuur, kan je een emmer vullen met water, een paar bakjes erbij doen of een gieter, wat kiezeltjes en spelen maar.

Lekker modder maken en de kinderen zelf laten bedenken wat ze ermee doen. Kunnen de moeders even genieten van een kopje thee. Na afloop doekje erover, schone kleren aan en klaar.

Geen behoefte aan modder, of geen geschikt weer. Binnen kan je ook heel leuk met scheerschuim spelen!

Lees ook: Nationale Modderdag; Wat is het, ideeën voor activiteiten

Koekjes versieren

Koekiemonster is vaak een favoriet persoon uit Sesamstraat. Natuurlijk kan je ook zelf voor koekiemonster spelen door (van tevoren gebakken) koekjes te versieren.

En ja, daar hoort ook een beetje suiker bij ;-) Met wat glazuur of chocolade, sprinkels, jam, noten en snoepjes kom je al een heel eind tijdens de playdate.

Lees ook: Recepten voor koekjes bakken met kinderen

Wees creatief

Wie vindt het niet leuk om lekker te kliederen. Je maakt het heel bijzonder, en ook veilig, voor de jongsten door zelf wat stoepkrijt of verf te maken. Meer dan water, maïzena en gelkleurstof heb je niet nodig.

Tip; gebruik maar één druppeltje kleurstof zodat het na afloop ook makkelijk schoon te maken is. Succes gegarandeerd.

Kledingruil

Kinderen groeien ongelofelijk snel, wie weet heb jij kleding waar jouw kind niet meer inpast, maar iemand anders nog wel profijt van kan hebben.

Door met een paar moeders af te spreken kan je aan de slag om kleding te ruilen. Gaat iedereen naar huis met een nieuwe garderobe.

De kindjes kunnen natuurlijk lekker spelen en waar nodig even iets passen.

Met water spelen

Heerlijk met dit weer, met water spelen.

Als je de ruimte hebt kan je een zwembad achter in de tuin opzetten, of een tuinslang aansluiten. Met wat waterballonnen, flessen en een bal kan je heel wat spelletjes spelen zoals overgooien, flessenvoetbal etc.

Wil je het helemaal bijzonder maken, vries dan een bak water met wat waterspeeltjes in. Kan het lekker in de zon ontdooien.

Lees ook: De leukste waterspelletjes

Verkleedpartijtjes

Voor op een regenachtige dag is het helemaal leuk als iedereen wat (verkleed)kleding meeneemt.

Lekker showen, misschien een tapijt uitrollen die dienst kan doen als rode lopen en foto’s maken. Met wat attributen komt er vanzelf een leuk spel op gang.

Lees ook: Verkleedkleding voor jongens en meisjes

Speurtocht

Wie weet zit er wel een actieve moeder bij die wat tijd overheeft en het ziet zitten om een speurtocht uit te zetten.

Als er meerdere moeders zijn, kan je bijvoorbeeld in duo’s afspreken om samen de speurtocht te lopen. De smiliesroute (ogen die naar links, rechts of vooruit) kijken is voor jonge kinderen zeer geschikt.

Tussendoor kan je natuurlijk een aantal opdrachtjes bedenken.

Lees ook: Speurtocht maken met opdrachten

Terrasjestijd

Spreek gewoon op een heerlijke ontspannen plek af op een terrasje waar ook het nodige vermaak voor de kinderen is.

Tot slot nog een aantal tips voor het slagen van een speeldate:

  • Maak duidelijke afspraken met de andere moeder; blijft zij erbij, hoelang, waar, hoelaat etc.
  • Zorg voor een (gezonde) knabbel; goed voor de innerlijke mens.
  • Probeer een activiteit voor te bereiden; voor jonge kinderen kan het klaarzetten van een doos speelgoed voldoende zijn. Als ze ouder worden zal je hier misschien iets meer werk in moeten steken. Als ze lekker bezig zijn, gaan ze vanzelf over in hun eigen spel.
  • Spreek duidelijk met je (wat oudere) kinderen af wat jij verwacht; zij zijn de gastvrouw/heer en moeten dus eerlijk delen. Hoe ga je om met opruimen?

Playdates zijn niet alleen leuk voor de kinderen en gezellig voor de moeders, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Zo kunnen ze elkaar buiten school beter leren kennen en ook sneller gedrag van elkaar overnemen. Leeftijd en geslacht van hun speelgenootje doen er niet toe.

Spreken jullie weleens af met andere moeders?

Linda van Aken
  1. Yvonne says:

    Ah, leuke ideeën. Onze oudste gaat binnenkort voor het eerst naar de basisschool en toevallig zat ik vanmiddag net te denken dat ze dan vast ook echt gaat afspreken met andere kinderen. Nu speelt ze alleen als ik zelf met een andere moeder heb afgesproken en ze dan toevallig bij elkaar zijn. Een hele nieuwe fase komt er dus weer aan. Ik heb iig leuke ideetjes voor de playdates die vast komen gaan :)

  2. Cindy - Levenalsmama.nl says:

    Ik spreek ook regelmatig af met andere moeders, en dan kunnen de kinderen ‘samen spelen’. Voor zover je daar van kunt spreken met een bijna-peuter. Het is momenteel een lastig iets voor mijn dochter als een ander met haar speelgoed speelt, haha.

Comments are closed.