Skip to Content

Monopoly Junior review & spelregels voor kleuters

Monopoly Junior review & spelregels voor kleuters

Eén van de meest bekende bordspellen is toch wel Monopoly. Wie kent er niet die lange Monopolyavonden waarin, als iemand bijna failliet was, er gewoon weer 100.000 euro door de bank werd uitgekeerd om nog wat langer te kunnen doorspelen.

Van dit populaire spel is er ook een Juniorversie waarvan ik graag de ervaringen deel met mijn dochter van 6 jaar.

Unboxing

Bij het uitpakken van het spel vallen direct de rijke kleurtjes op. Onze volwassenversie stamt uit 1805 en is bijna antiek en ziet er toch een stuk somberder uit. Ook de speelstukken vond Lotte direct geweldig en heeft al direct een favoriet, de Hond.

Bij elk speelstuk zit een kaartje waarin een beschrijving staat van jouw poppetje. Er zit een eenvoudige gebruiksaanwijzing bij zodat je snel kunt beginnen met spelen.

Het Speelbord

Wat direct opvalt is dat het spel een stuk eenvoudiger is opgezet. Zo is het bord een stuk kleiner met minder straten. Ook zijn de straten vervangen door coole plaatsen zoals de skatebaan, zwembad en de kermis. Uiteraard is er nog steeds een gevangenis waar de agent in de hoek je naartoe kan sturen.

Gelukkig is er nog steeds een kanskaart waarmee je de gevangenis kunt verlaten zonder €1 te betalen. Vrij parkeren heeft in deze variant geen functie.

Monopoly Geld / Elektronisch bankieren

Monopoly Junior review & spelregels voor kleuters - Mamaliefde

Het betaalsysteem is gelukkig een stuk eenvoudiger dan in de volwassen versie. Zo hoef je niet moeilijk te rekenen en is het voldoende als kinderen tot 10 kunnen tellen, dat is namelijk het maximale bedrag als je op de duurste straat komt. Er zijn dan ook alleen maar bankbiljetten van €1, zo hoef je geen moeilijke berekeningen te doen.

Er is tegenwoordig ook een editie waarbij je elektronisch kan bankieren en er geen sprake meer is van bankbiljetten. 

Bij deze variant is het papieren geld helemaal vervangen door pinpassen. Zo koop je vakjes, ontvang je geld van de bank en betaal je huur aan je medespelers, allemaal via een elektronische bankautomaat. Een leuke variant met een leuke twist.

Monopoly spelregels

Monopoly Junior review & spelregels voor kleuters - Mamaliefde

In het originele spel heb je natuurlijk huizen en hotels. Waarbij de laatste het duurst is als je erop komt. Bij Monopoly Junior zijn er 5 prijsklassen: 1, 2, 3, 4 of 5 euro.

Een voorbeeld van een goedkoop vakje is de Pizzeria en kost 1 euro terwijl je op het zwemparadijs de hoofdprijs van 5 euro betaalt. Wel is het zo dat als je de hele straat van 1 kleur hebt je dubbel moet betalen.

In het geval van het zwemparadijs betaal je dus maximaal 10 euro. In plaats van huizen en hotels leg je hier een fiche van jouw speelstuk op. Erg eenvoudig dus om te zien wanneer een ander op jouw straatje komt! Iets wat bij het origineel nog al eens tot frustratie kon lijden!

Verschillen met de volwassen editie op een rij

 • Eenvoudiger speelgeld met alleen €1 biljetten.
 • Kleiner speelbord
 • Locaties ipv straten
 • Fiches ipv huizen en hotels
 • Alleen kanskaarten geen Algemeen Fonds
 • Geen treinstations
 • Geen extra belastingen
 • Maar 1 dobbelsteen

Voor gevorderden

Mocht je kind het spel al aardig onder de knie hebben dan is het leuk om een aantal varianten te proberen:

 • Zodra je geld op is kun je jouw kaartjes verkopen die je bezit om weer wat geld binnen te krijgen
 • Als je geld schuldig bent aan iemand anders dan kun je jouw kaartjes aan hen geven.

Door deze variatie wordt je kind meer uitgedaagd om te berekenen hoe je toch nog verder zou kunnen spelen waardoor ze van monopoly nog iets extra’s opsteken.

Speciale edities Monopoly Junior

Naast de standaard Monopoly Junior zijn er diverse versies uitgebracht die in het teken staan van een bekende tekenfilmserie:

 • Monopoly Junior Frozen
 • Monopoly Junior Cars
 • Monopoly Junior Planes
 • Monopoly Junior Kermis

Vanaf welke leeftijd geschikt?

Monopoly Junior kan in principe gespeeld worden vanaf 5 jaar en je kunt het met 2-4 spelers spelen. Lotte die inmiddels 6 jaar is kon hem met 5 jaar ook prima spelen. Het enige waar je op deze leeftijd nog bij moet helpen is het voorlezen van de kanskaartjes.

Als je kind wel al wat leest zijn de kaartjes eenvoudig genoeg om ze zelf te laten lezen. Mocht je op zoek zijn naar leuke spelletjes voor iets jongere kinderen lees dan mijn blog over de leukste gezelschapsspellen voor 2 tot 4 jaar.

Hoe vindt Lotte het?

Lotte vindt het een erg leuk spel, vooral de grote stapel met geld die je kunt verdienen vindt ze fascinerend. Uiteraard is verliezen niet uitgesloten wat toch iets minder is. Maar Monopoly junior komt dicht bij een spel waarbij kans een grotere rol speelt.

Verder had ze al direct een favoriet kaartje namelijk het zwemparadijs die wilde ze elke keer persé hebben. En niet alleen omdat hij er leuk uitzag maar omdat hij het duurst was.

Echt educatief is het spel niet omdat er voor een 6-jarige niet echt veel gerekend moet worden. Aan de andere kant leren ze wel dat je geld opraakt als je teveel koopt, wat altijd een goede les is. Een potje Monopoly Junior duurt ook niet te lang.

Doordat je met niet al te veel geld begint, zal het nooit erg lang duren voordat er iemand is die zonder geld zit. Wat voor kleine kinderen ideaal is zodat het allemaal niet te lang duurt.

Wat vindt Pappa ervan?

Het is een leuk laagdrempelig bordspel voor kinderen vanaf een jaar of 5. Wat ik miste was de mogelijkheid om een huis up te graden naar een hotel. Uiteraard is dit om het spel eenvoudig te houden, maar haalt wat jeu weg van het spel. Verder biedt het spel genoeg uitdaging en speelplezier. Lotte pakt het spel vaak wat het een goede aankoop maakt.

Ik ben Ferdi, getrouwd met Carola en vader van onze 5-jarige dochter.

 Op mijn blog www.pappablogt.nl schrijf ik over alles rondom het gezinsleven, van product reviews tot uitstapjes die we als gezin maken. Verder ben ik weg van computers en techniek waar je zo nu en dan een blog over kunt verwachten.

Redactie Mamaliefde
 1. Priscilla says:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik Monopoly junior leuker vind dan het originele spel. Dat duurt altijd zo ontzettend lang en ik vind het zo’n gedoe met onderhandelen over straten en hypotheken enzo. De junior versie is lekker simpel en niet zo langdradig.

Comments are closed.