Skip to Content

Zelf een betonvloer leggen? Leer de veiligheidsmaatregelen

Zelf een betonvloer leggen? Leer de veiligheidsmaatregelen

Wanneer het aankomt op het creëren van een prachtige en duurzame vloer, zijn er verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Twee populaire opties zijn de gevlinderde en de epoxy betonvloer. Hoewel ze beide resulteren in een aantrekkelijk vloeroppervlak, zijn er significante verschillen in materiaal en afwerking. 

Het verschil tussen een gevlinderde en een epoxy betonvloer

Epoxy en een gevlinderde betonvloer zijn beide opties voor het vloeroppervlak, maar ze verschillen in hun materiaal en uiterlijk. Een gevlinderde vloer is een traditionele betonvloer die door het vlinderen van de toplaag een gladde en duurzame afwerking krijgt. Deze vloer heeft een natuurlijke uitstraling en vereist periodiek onderhoud.

Aan de andere kant is epoxy een kunstharscoating die over de betonnen ondergrond wordt aangebracht. Het creëert een glanzend, naadloos en gemakkelijk te onderhouden oppervlak. Ook biedt het veel meer ontwerpmogelijkheden, waaronder kleuren en patronen, maar het vereist nauwkeurige toepassing en specifieke veiligheidsmaatregelen bij het aanbrengen vanwege de chemische aard ervan.

Je kunt deze vloer zelf aanbrengen, maar houd deze veiligheidsmaatregelen goed in de gaten tijdens het proces.

Deze voorzorgsmaatregelen moet je nemen wanneer je zelf een epoxy vloer aanlegt 

Een epoxy doe het zelf onderneming is mogelijk, wanneer je besluit om zelf een betonvloer aan te brengen, is het van het grootste belang om de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Het harsen hiervan kan zeer nuttig zijn bij het creëren van een duurzame, naadloze en aantrekkelijke vloer, maar ze vereisen ook voorzichtigheid tijdens het aanbrengen.

Allereerst is het van cruciaal belang om een geschikte ademhalingsbescherming te dragen, zoals een goed passend masker of een ademhalingsapparaat, om inademing van dampen te voorkomen. De dampen kunnen irriterend zijn en in sommige gevallen schadelijk voor de gezondheid.

Het dragen van handschoenen is eveneens essentieel om direct contact met het hars te vermijden, omdat deze stof de huid kan irriteren en allergische reacties kan veroorzaken.

Bij het mengen van de hars en -harders is het cruciaal om nauwkeurig de voorgeschreven verhoudingen te volgen. Het afwijken van de aanbevolen verhoudingen kan leiden tot een onvolledige uitharding, wat resulteert in een zwakke en onstabiele vloer.

Het is ook belangrijk om goed geventileerde ruimtes te gebruiken tijdens het mengen en aanbrengen van de vloer. Open ramen en deuren om de luchtstroom te verbeteren en dampen te verdrijven.

Daarnaast is het verstandig om passende beschermende kleding te dragen om jezelf te beschermen tegen mogelijke spatten en morsen. Draag lange mouwen, een lange broek en gesloten schoenen om blootgestelde huid te minimaliseren.

Mocht er toch epoxy op je huid komen, was het dan onmiddellijk af met veel water en zeep. Voorkom tevens dat kinderen en huisdieren tijdens het aanbrengen van de vloer in de buurt van het werkgebied komen, om ongelukken te voorkomen.

Tot slot, wees je bewust van de omgeving waarin je de betonvloer aanbrengt. Zorg ervoor dat er geen open vuur, sigaretten of andere ontstekingsbronnen in de buurt zijn, omdat de stof brandbaar is. Zorg voor een geordende werkplek en houd schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën uit de buurt van de vloer om verontreiniging te voorkomen.

Redactie Mamaliefde