Skip to Content

Inkijk woonkamer verminderen met schutting of vanuit tuin voor meer privacy

Inkijk woonkamer verminderen met schutting of vanuit tuin voor meer privacy

In je huis wil je natuurlijk zoveel mogelijk daglicht, daarvoor heb je ramen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de ramen in de slaapkamer, of in de keuken. Maar je wilt je thuis natuurlijk ook op je gemak voelen met de nodige privacy en niet dat iedereen die voorbij loopt zomaar naar binnen kan kijken.

Er zijn verschillende manieren om toch de nodige privacy te creëren ook zonder dat je de hele tijd de gordijnen hoeft te sluiten en je volledig moet isoleren.

Raambekleding

In je huis wil je natuurlijk gewoon volledig jezelf kunnen zijn zonder dat iedereen naar binnen kan kijken. En bijvoorbeeld niet ziet als de keuken vol staat met afwas, of als je schaars gekleed door het huis heen loopt.

Dit kun je op verschillende manieren bereiken en is bijvoorbeeld afhankelijk van het raam; zoals hoe dicht op de straat het zit of de bebouwing tegenover je huis.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor rolgordijnen op de slaapkamer; die zorgen niet alleen voor de nodige privacy maar er zijn ook verduisterende rolgordijnen die zorgen dat het ook in de zomer donker is als je gaat slapen.

In de woonkamer daarentegen werd vroeger vaak gekozen voor een vitrage; een dun gordijn waar wel het licht doorheen valt en je van binnen naar buiten kunt kijken, maar andersom niet mogelijk is. Of er werd plakfolie gebruikt bij huizen die dicht tegen de straat aan staan.

Tegenwoordig zie je vooral veel shutters en houten jaloezieën in het interieur terug. Met plisségordijnen die op de ramen zijn bevestigd kun je afhankelijk van de hoek de inkijk voorkomen. Ook deze zorgen ervoor dat het nodige licht wel naar binnen kan komen, maar je binnen de nodige privacy hebt.

Wil je echt veel privacy, en bijvoorbeeld in de zomer de zon buiten houden dan zijn rolluiken die je aan de buitenkant van het raam bevestigd een aanrader.

‘Visuele Obstakels’

Wil je niet de hele tijd met gesloten gordijnen in huis, dan kun je ook kiezen om een aantal planten op de vensterbank te zetten.

Die zorgen er niet alleen voor dat je niet naar binnen kan kijken, maar ook voor een gezellig groen sfeertje in huis en de nodige zuurstof. Je kunt deze planten ook ophangen aan het raam of aan het plafond om het toch weer wat anders aan te pakken.

In je huis kun je gebruik maken van meubels, niet alleen vanwege het functionele karakter zoals een tafel of opbergruimte. Maar ook om de doorkijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een grote vakkenkast waar je boeken of andere decoraties in kunt plaatsen.

Heb je een ouder huis dan kun je ook kiezen voor een glas-in-loodraam om zo op een authentieke wijze voor de nodige privacy te zorgen.

Tuinafscheiding

Ook als je buiten zit in de tuin of op het balkon wil je natuurlijk de nodige privacy. Een populaire optie is om de tuin daarom met een schutting af te scheiden van de naastgelegen tuinen. Heb je echter een vrij smalle tuin dan kan dat erg klein aanvoelen.

Een halfhoge heg is dan ideaal om toch meer het gevoel van openheid te creëren, maar toch de nodige privacy te creëren. Kies dan wel voor planten die het hele jaar door groen blijven en dicht op elkaar staan.

Groen

Woon je in een rijtjeshuis of een flat en wil je inkijk van andere huizen of flats van bovenaf voorkomen dan kun je groen in je tuin ook gebruiken om het zicht te voorkomen.

Denk dan bijvoorbeeld aan een grote struik of een boom. Zo zorg je op een natuurlijke manier toch voor de nodige privacy.

Linda van Aken