Skip to Content

Tips voor gezinnen; zo vind je ook nu nog een koop- of huurhuis

Tips voor gezinnen; zo vind je ook nu nog een koop- of huurhuis

Het vinden van een geschikt koop- of huurhuis kan een uitdagende taak zijn, vooral in de huidige tijden met woningtekort en het scheefwonen in huurhuizen. Als gezin heb je vaak net iets andere woonwensen. Zo wil jij natuurlijk een comfortabele en veilige omgeving voor je kinderen creëren.

Schakel een makelaar in

Een professionele makelaar kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een geschikte woning. Makelaars hebben vaak toegang tot exclusieve aanbiedingen en kunnen je begeleiden door het proces. Zij kennen de markt goed en kunnen je helpen bij het onderhandelen over de prijs en andere voorwaarden.

Informeer naar (sociale) huurwoningen

Sociale huurwoningen kunnen een goede optie zijn voor gezinnen die te maken hebben met scheefwonen en het moeilijk vinden om een betaalbare woning te vinden. Informeer bij de lokale woningcorporaties naar de beschikbaarheid van sociale huurwoningen en de vereisten om in aanmerking te komen. Vaak wordt er ook geadviseerd om zodra je een huurhuis hebt, je weer in te schrijven om zo inschrijftijd op te bouwen.

Het aanbod aan huurwoningen is ontzettend groot en daardoor vraag jij je misschien af hoe je daar een appartement kunt vinden. Door online te zoeken via een website als Huurportaal, heb je altijd een actueel overzicht van alle beschikbare huurwoningen. Daar komt als voordeel nog eens bij dat je de zoekopdracht ook kunt verfijnen.

Het is daarbij ook een goed idee om er altijd voor te zorgen dat je al je papieren op orde hebt. De meeste verhuurbedrijven willen een kopie van je legitimatie, een bankafschrift of een loonstrookje zien, zorg er dus voor dat je die alvast hebt opgeslagen op je computer, zodat je ze meteen kunt voorleggen als dat nodig is. De wereld van de verhuur kan soms hard zijn, wat betekent dat degene die het snelst handelt simpelweg de meeste kans maakt. 

Bepaal je budget

In een competitieve vastgoedmarkt is het essentieel om je financiën op orde te hebben. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je budget en dat je vooraf bent goedgekeurd voor een hypotheek en je weet wat de vereisten zijn voor een huurwoning. Dit geeft je een voorsprong bij het onderhandelen en maakt je een aantrekkelijke kandidaat voor verkopers of verhuurders.

Bepaal je prioriteiten

Voordat je op zoek gaat, is het essentieel om je prioriteiten te bepalen, dit zie je niet voor niets altijd terug komen bij Kopen zonder Kijken. Maak een lijst van de belangrijkste criteria voor je nieuwe huis, zoals het aantal slaapkamers, de nabijheid van scholen en voorzieningen, de veiligheid van de buurt en de bereikbaarheid van je werk. Door je prioriteiten te bespreken, kun je gerichter zoeken en beter afwegen welke compromissen je wel of niet wilt maken.

In tijden van woningtekort kan het nodig zijn om je zoekgebied uit te breiden. Overweeg om te kijken naar alternatieve locaties net buiten de populaire steden of wijken. Soms vind je in deze gebieden een betaalbare en geschikte woning, zonder concessies te doen aan je behoeften.

Misschien heb jij je zinnen al gezet om in een bepaalde wijk te gaan wonen, maar lijkt dat in de praktijk toch niet zo gemakkelijk. Dan is het verstandig om eens verder te gaan kijken. Welke wijken vind je nog meer leuk en welke wijken zouden jou hetzelfde kunnen bieden? Misschien is het toch niet zo erg als je 10 minuutjes verder moet fietsen naar je werk, want daar kun je uiteindelijk veel voor terug krijgen. 

Maak eens een wandeling door de verschillende dorpen of ga met de metro naar een station waar je ook nog nooit eerder uit bent gestapt. Zo ontdek je weer nieuwe wijken, waar je eerder misschien nog helemaal niet over had nagedacht. De kans is groot dat er meer dan genoeg wijken zijn die je ook leuk vindt, waardoor jij je zoekgebied weer een beetje kunt uitbreiden. 

Niet alleen op het gebied van de wijk kun jij je verwachtingen bijstellen, maar op nog veel meer. Er zijn veel mensen die hun zoektocht beginnen met een eindeloze wensenlijst, maar hoe meer wensen, hoe groter de kans dat je geen geschikte woning zal vinden. Maak daarom drie nieuwe lijstjes, één met dingen die absoluut noodzakelijk zijn, zoals twee slaapkamers of een moderne keuken. Op het tweede lijstje zet je alle dingen die een fijne toevoeging zouden zijn, zoals een bad of een bijkeuken. Tot slot zet je op de derde lijst alle dingen waar je absoluut niet mee zou kunnen leven, zoals wonen aan een drukke weg of in een bepaalde wijk.

Zo houd je uiteindelijk een aantal dingen over waar je gericht op kunt zoeken, waardoor je kans op het vinden van een fijne woning veel eenvoudiger wordt. Hoe minder criteria je hebt, hoe meer woningen er over blijven om uit te zoeken.

Wees proactief

Het is belangrijk om proactief te zijn bij het zoeken naar een koop- of huurhuis. Begin op tijd met je zoektocht, zodat je voldoende tijd hebt om verschillende opties te verkennen. Maak gebruik van online platforms, vastgoedwebsites en lokale makelaars om op de hoogte te blijven van nieuwe aanbiedingen.

Maak er een dagtaak van

Iedere dag komen er weer nieuwe woningen online en wonen in de stad is ontzettend populair. Je doet er dus goed aan om er echt je dagtaak van te maken om een woning te zoeken. Spreek met jezelf vaste tijden af waarop je de website bezoekt en kijkt naar het nieuwe aanbod. Probeer dan ook altijd zo snel mogelijk te reageren, alleen dan heb je de meeste kans om meteen te kunnen bezichtigen.

Denk aan renovatiemogelijkheden

Als je bereid bent wat werk te verrichten, kan het overwegen van een woning die renovatie nodig heeft een goede optie zijn. Kluswoningen kunnen soms een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding bieden, en je hebt de mogelijkheid om de woning naar jouw smaak aan te passen. Zorg er echter voor dat je de renovatiekosten en de benodigde tijd realistisch inschat voordat je een dergelijke stap zet.

Wees flexibel

Flexibiliteit is vaak cruciaal bij het vinden van een woning in tijden van schaarste. Wees bereid om kleine compromissen te sluiten, zoals het accepteren van een iets kleinere tuin, minde woonoppervlakte, toch in een andere wijk of het doen van enkele aanpassingen. Door flexibel te zijn, vergroot jij je kansen om een geschikte woning te vinden in een uitdagende markt.

Het vinden van een koop- of huurhuis in tijden van woningtekort en scheefwonen kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Met de juiste strategieën en een proactieve aanpak kunnen gezinnen nog steeds succesvol zijn in hun zoektocht. Door vroeg te beginnen, prioriteiten te stellen, hulp in te schakelen van professionals en flexibel te zijn, vergroot je de kans om een woning te vinden die aan de behoeften van jouw gezin voldoet. Onthoud dat geduld en volharding belangrijk zijn en dat het uiteindelijk de moeite waard zal zijn om een comfortabel thuis voor je gezin te vinden.

Linda van Aken