Skip to Content

Wat is het grote verschil tussen een droogloopmat en schoonloopmat?

Wat is het grote verschil tussen een droogloopmat en schoonloopmat?

De entree continu stofzuigen of dweilen, het is de meeste mensen een doorn in het oog. Het schoonmaken is niet alleen frustrerend, maar kost je ook ongelofelijk veel tijd. Daarom mag een goede deurmat niet ontbreken bij de entree van je voor- of achterdeur.

Speur je online naar een goede deurmat, dan wordt al snel duidelijk dat je de keuze hebt uit een droogloopmat en schoonloopmat. Twijfel je over welke mat geschikt is voor jouw entree?

Na het lezen van dit artikel weet je de belangrijkste verschillen tussen de droogloopmat en schoonloopmat probleemloos op te sommen! 

Kenmerken droogloopmat

De droogloopmat is jouw ideale strijder tegen alles wat nat is. Dankzij de nylonvezels van een droogloopmat worden schoenzolen perfect afgedroogd. Een goede droogloopmat neemt maar liefst acht liter vocht op per vierkante meter.

Vocht van buiten blijft achter in de droogloopmat en de ruimte binnen blijft mooi droog. Je schoenen zijn dus altijd droog zodra je ergens binnenstapt. Dit is wel zo handig wanneer je onderweg naar huis wordt ‘lastiggevallen’ door een plotselinge regenbui.

Bovendien worden met dit type deurmat ook de nodige val- en glijpartijen voorkomen, want een natte vloer behoort dankzij de droogloopmat voorgoed tot de verleden tijd!

Eigenschappen schoonloopmat

De schoonloopmat is bij uitstek geschikt om vuil, zand, steentjes en bladeren buiten de deur te houden. De mat heeft een vuilschrapende functie en bij elke stap wordt een schoenzool perfect schoongeveegd. Het vuil blijft achter in de mat en wordt om die reden niet meegenomen naar binnen.

De schoonloopmat neemt ook wel wat vocht op, maar zeker de helft minder dan een droogloopmat. Wil je niet continu de keuken of hal stofzuigen door allerlei viezigheid van buiten? Met de schoonloopmat kies je voor een handige deurmat die dit probleemloos oplost. 

Waarin verschilt de droogloopmat van de schoonloopmat?

De droogloopmat is er specifiek om vocht op te nemen, terwijl de schoonloopmat vooral een vuilschrapende functie heeft. Daarnaast zit er ook verschil tussen de vezels. Een droogloopmat beschikt over zachte vezels en een droogloopmat over harde vezels.

De droogloopmat wordt vooral binnen gebruikt, terwijl je een schoonloopmat zowel binnen als buiten tegenkomt. Wil je zowel vocht als vuil buiten de deur houden? Combineer een droogloopmat een schoonloopmat voor een droge en vuilvrije binnenruimte!

Combineer beide matten voor een perfect resultaat

Nu het verschil tussen de droogloopmat en schoonloopmat duidelijk is, wil jij weten welke mat het beste resultaat geeft bij de entree van jouw woning. Beide deurmatten hebben zowel een drogende als schrapende functie, maar wel er is altijd één dominante functie.

Welke mat je uiteindelijk ook kiest, je huis ziet er altijd schoner uit. Wil je profiteren van beide matten? Combineer ze met elkaar, want dit verzekert je van een schone en vuilvrije entree!

Redactie Mamaliefde