Skip to Content

TV aan de muur; ophangen of neerzetten; wat is beter? 

TV aan de muur; ophangen of neerzetten; wat is beter? 

De tv heeft in veel huishoudens een centrale plek, zelfs als we hem steeds minder gebruiken om tv te kijken is hij met kinderen vaak onmisbaar. Zeker als ze zich dreigen te vervelen. Ze kunnen er filmpjes kijken, netflixen of op gamen. De tv ‘s ophangen worden ook steeds groter en dan kan hij ook zeer aanwezig zijn in het interieur.

Als je tv gaat kijken, wil je natuurlijk dat de tv goed te zien is, maar niet te veel opvalt. Daarom is het belangrijk om de tv op de juiste plek neer te zetten of op te hangen. Maar wat is nu de beste optie? Wij helpen hier graag bij!

Voordelen en nadelen van tv ophangen

Als je kiest voor het ophangen van de tv, heeft dit een aantal voordelen. Zo is de tv beter beschermd tegen stof en vuil, aangezien deze niet makkelijk achter de tv komen. Ook krijgt de tv zo minder snel krassen, omdat het niet makkelijk stoot.

Bovendien ziet het er vaak netter uit als de tv aan de muur hangt. Tegenwoordig zijn er ook tvs die beschikken over een soort schilderijfunctie, als de tv aan de muur hangt, al dan niet voorzien van een lijst, sluit hij perfect aan op de rest van het interieur en valt het zwarte vlak minder op.

Een nadeel van het ophangen van de tv, is dat het moeilijker kan zijn om de tv aan te sluiten op andere apparaten. Bijvoorbeeld als je een spelcomputer wilt aansluiten op de tv, of als je de tv wilt gebruiken als monitor voor je computer.

Ook kost het ophangen van de tv iets meer moeite dan het neerzetten ervan. En je moet beschikken over het juiste materiaal zoals een tv beugel.

Er zijn ook draaibare wandbeugels die je kan ophangen, zodat je hem makkelijk plat tegen de wand kan wegdraaien als je hem niet gebruikt. Of bij kan draaien zodat je hem vanuit de gewenste hoek kunt bekijken.

Voordelen en nadelen van huis neerzetten

Kies je ervoor om de tv neer te zetten, dan heeft dit hier weer andere voordelen. Zo is het makkelijker om de tv aan te sluiten op andere apparaten zoals de spelcomputer, omdat de aansluitingen meestal aan de achterkant van de tv zitten.

Ook kun je de tv makkelijker verplaatsen, bijvoorbeeld als je verhuist of als je de tv wilt gebruiken op een andere plek in huis.

Een nadeel van het neerzetten van de tv, is dat de tv vaker vuil wordt. Stof en vuil kunnen makkelijk achter de tv komen, en daardoor kunnen de aansluitingen van de tv verstopt raken. Ook kan de tv makkelijker stoten, waardoor er krassen op kunnen komen.

Daarnaast neemt dit ook meer ruimte in beslag, en je hebt een kast nodig om de tv op te zetten. Dit kost zowel kastruimte, als ruimte op de vloer voor de kast. Al kun je hier wel op ‘besparen’ door de kast op te hangen aan de wand.

Wat de beste optie is voor het interieur is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Wil je makkelijk kunnen switchen tussen tv kijken en een spel spelen? Kies dan voor het neerzetten van de tv.

Wil je de tv makkelijk kunnen verplaatsen of wil je dat de tv er netter uitziet? Hang de tv dan op aan de muur. Daarnaast kun je terecht bij de Consumentenbond voor meer handige gebruikstips voor de tv.

Linda van Aken