Skip to Content

Nuki smart lock review van slim slot dat op afstand te openen is met telefoon

Nuki smart lock review van slim slot dat op afstand te openen is met telefoon

Stap voor stap werken we toe aan een smart home; wat jaren geleden nog toekomstmuziek leek is nu voor iedereen beschikbaar. Veel van die ontwikkelingen maken het leven een stuk aangenamer of makkelijker.

Een Smart Lock was daarin de volgende stap; nu de kinderen ouder worden en steeds vaker alleen buiten spelen moest er een oplossing komen.

Waarom een smart lock?

Een smart lock op de voordeur leek ons ideaal voor de kinderen, we zien het nog niet zitten dat ze met sleutels op pad gaan, daarom hadden we al wel een sleutelkastje opgehangen zodat ze de sleutel kunnen pakken om naar binnen te gaan.

Echt heel veilig voelt dat ook niet, aangezien het werkt met een cijfercode en je die met een beetje geduld zo kunt ontcijferen. En een ouderwets touwtje uit de brievenbus is bij ons niet mogelijk, omdat we geen brievenbus in de deur hebben.

Met het smart lock kun je heel eenvoudig de deur openen zonder sleutel, met je telefoon. Nu heeft alleen onze oudste dochter een telefoon, en ligt die overdag gewoon binnen.

Maar je hoeft dan zelf niet meer iedere keer naar de deur toe en kan die ook van een afstandje openen. Als ze aan het buiten spelen en al drie keer langs zijn geweest omdat ze dorst hebben, naar de wc moeten en vragen om een snoepje ben je er ook wel weer klaar mee.

Voordat we het sleutelkastje hadden is het me ook een paar keer voorgekomen dat ik de sleutels binnen had laten liggen in het sleutelbakje, dat kun je eventueel oplossen door de buren een sleutel te geven van je huis.

Wij hebben mijn ouders die op 5 km afstand wonen de sleutels gegeven, mocht het echt nodig zijn (en zijn ze thuis) konden we daar de sleutel halen. Nu met het smart lock is dat niet meer nodig, want je telefoon laat je toch net iets minder snel liggen en draag je over het algemeen altijd wel bij je in je zak.

Daarnaast hebben wij een videodeurbel bij de deur hangen, zo kunnen we altijd zien wie er voor de deur staat en kun je er eventueel voor kiezen om de deur te openen voor als er iemand naar binnen moet. Denk bijvoorbeeld aan de buurkinderen als er een bal in de achtertuin ligt, en jij niet thuis bent.

Of je ouders die spontaan even iets komen brengen, maar jij niet thuis bent. Eén druk op de knop en de deur gaat open.

Tenminste in theorie, we hebben (nog) niet getest of je ook echt vanaf een afstandje de deur kunt openen.

De installatie

Helaas woonden wij in een oud huis met een ouderwets oplegslot met zo’n haakje dat mijn oma vroeger ook had. Voordat we het Nuki Smart Lock konden installeren, moest dat eerst vervangen worden.

Daarna was het echt een fluitje van een cent; bij het slot zitten twee opzetstukken afhankelijk van de diepte van het slot; de één met een sticker en de ander met drie kleine schroefjes.

Dan steek je de sleutel in het slot aan de binnenkant, er kan dus niemand vanaf buiten bij, en klik je het Nuki Smart Lock er op. Daarna hoef je hem alleen nog te koppelen aan een app op je telefoon. Het is echt zo simpel als dat wordt aangegeven.

Ook het koppelen aan de mobiel is super eenvoudig en je wordt in enkele stappen meegenomen. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt, dus was wel erg fijn.

Als je de app hebt gekoppeld aan het slot als beheerder kun je vervolgens ook anderen uitnodigen en toegang geven tot het slot. Zo kan ook de schoonmaakster naar binnen en kun je eventueel zelfs een tijdsslot invoeren waarbinnen ze de deur kan openen, wat met een sleutel wel mogelijk is.

Of handig voor als je honden hebt die overdag worden uitgelaten door een hondenuitlaatservice. Wel betekent dit dat ze dus ipv een sleutel een app op hun telefoon moeten installeren, en die niet moeten vergeten.

Een dag later kwam ik er achter dat er nog meer mogelijk is qua instellingen; zo kun je een nachtslot instellen, en bleek de auto unlock functie toch niet goed ingesteld te staan en dat je hem kan koppelen aan Google Assistent (of alexa).

Dat was wel even puzzelen; zo bleef hij op een gegeven moment helemaal vergrendelen ipv 1x omdraaien. Voor een nachtslot prima, maar overdag als ik thuis ben wil ik gewoon de deur kunnen openen.

Want stel je voor dat er brand uitbreekt, dan wil je niet eerst op zoek moeten naar je telefoon (al kun je hem ook via de knop op het smart lock openen). Ook kun je de swipe functies op je mobiel instellen, zodat je niet eerst de knop hoeft te openen.

Het lukte me niet om die instellingen terug te zetten, gelukkig hielp een reset naar de standaard instellingen en vervolgens een reset naar fabrieksinstellingen en werkt het nu wel zoals ik in gedachten had.

Het koppelen aan Google Home was ook even zoeken, met behulp van Google kwam ik er echter achter dat je dan eerst een webaccount moest aanmaken zodat je hem kan koppelen aan je Google-account, waarna je hem kan toevoegen aan Google Home.

Wel handig om nu gewoon te roepen ‘Hey Google, ontgrendel voordeur’ als de kinderen naar binnen willen en je dus niet eerst je telefoon moet grijpen. In het kader van de veiligheid moet je hiervoor wel een pincode instellen die Google checkt.

Onze ervaringen

Toen de kinderen thuis kwamen van school waren ze eerst een beetje gefrustreerd dat de sleutel niet meer paste en ze de deur konden openen. Ze waren zelfs een beetje boos toen ze zagen dat ik in het midden van de woonkamer bleef staan en ging zwaaien.

Dochterlief begreep mijn hints dat ze naar de deur moest lopen en was stomverbaasd dat hij ‘opeens’ open was. Eventjes leek het alsof ik kon toveren. ;-)

Al snel hadden ze het trucje door en ervaren ze het gemak, bijvoorbeeld als we in de auto zitten en het regent en ik alvast de deur kan openen zodat we meteen naar binnen kunnen stappen en niet eerst nog het slot hoeven te openen. ;-)

Toch heb ik wel het gevoel dat het over het algemeen sneller gaat als je met je sleutel de deur kan openen; soms duurt het namelijk even voordat je telefoon verbinding heeft gemaakt met het slot en de deur kan openen.

Een fysieke sleutel is dan toch net iets sneller. In theorie zou er ook een Auto Unlock mogelijk moeten zijn, zodat de deur automatisch wordt geopend als je in de buurt van de deur komt, dat is helemaal ideaal zeker als je net boodschappen hebt gedaan en met volle tassen aan komt zetten.

Bij mijn man is dit een keer goed gegaan, zelf had ik 1x het gevoel dat hij dit deed, maar toen was ik nog de fiets in de schuur aan het zeten dus tegen de tijd dat ik bij de deur kwam hoorde ik hem weer op slot draaien.

De eerste dag was het echt nog even wennen, maar een paar dagen later ging het al vanzelf.

Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Nog even wat algemene informatie;

De Nuki Smart Lock 3.0 Pro die wij hebben heeft een ingebouwde wifi-module waarmee je van overal het slot kunt bedienen en toegangsrechten kan beheren.

Het maakt van de smartphone van zoon of dochterlief een slimme sleutel waarmee ze makkelijk de deur kunnen openen. En het brengt meteen ook gemoedsrust voor de ouders, want in de vergrendelingslog kun je steeds zien wie wanneer het slot bediend heeft.

Dus je kan te allen tijde even checken of ze goed en wel zijn thuisgekomen. De Smart Lock 3.0 Pro komt ook met een standaard Power Pack, waardoor de levensduur van de oplaadbare batterij verlengd wordt. Te verkrijgen voor 269€ in witte of zwarte uitvoering.

App instellingen; toch aan Google koppelen, daar heb je een webaccount voor nodig. In instellingen kun je swipefuncties instellen; zoals twee keer klikken is lock n go, led licht op slot die aangeeft of deur open of dicht zit.

Instellen automatische vergrendeling na x seconden, swipefuncties instellen ipv knoppen, in app controleren voor ontgrendeld of vergrendeld, eventueel instellen extra vergrendeling 720 graden, ook met timer voor nachtsslot.

Dit koste wel wat meer tijd / moeite om uit te zoeken. Toch als reservesleutel, want spannend wat als.

Linda van Aken